reklama

Svet je malý, Spojené štáty veľké

Pred dvoma rokmi som strávil leto v Kalifornii, kde som spoznal ľudí z rôznych kútov sveta. Na konci spoločného pobytu sme si povedali „good bye“, možno sa ešte niekedy uvidíme a odcestovali každý iným smerom. Dúfam, že sa raz opäť uvidíme - fráza, ktorej nikto príliš neveril. A predsa. V Minsku som sa tento rok stretol s dievčaťom zo Sankt Peterburgu, ktoré so mnou pracovalo v USA.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Pricestovala na svadbu svojej bieloruskej kamarátky, ktorú spoznala neďaleko Chicaga minulé leto. Po ročnej známosti sa vydávala za Američana - aj to je spôsob ako opustiť Bielorusko.

Keď som prišiel na terasu reštaurácie Franciska, už na mňa čakali – Sveta, jej čerstvo vydatá kamarátka - Nataša, ešte jedno dievča a dvaja Amíci. Mike – novomanžel a Steve, jeho kamarát do dažďa. Nevedel som, čo bude nasledovať a čo mám očakávať, no čoskoro som to zistil.

Mike sa snažil pohodlne usadiť, trošku sa odsunúť od stola, ale niečo mu v tom bránilo. Noha stoličky a stola boli zaháknuté do seba. Po troch neúspešných pokusoch, kedy takmer vylial všetko, čo sme mali objednané a ešte sme nestihli vypiť, rozhodol sa aplikovať pravidlo: „Čo nejde silou, ide ešte väčšou silou!“ Oprel sa do stola, nohami sa zaprel do zeme a odsunul sa ďalej. Po tomto úkone sme si všetci opäť objednali a nechali si vymeniť obrus. Fajn, hovorím si, tak je iba trošku neohrabaný, ale snáď nie je taký „bulo“ ako sa zdá. A začal som konverzáciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dozvedel som sa, že pracuje v banke a teda patrí medzi white-collars, a jeho otec celý život pracoval ako robotník v automobilke, typický blue-collar . Potom spustil asi 20 minútový monológ o tom, že jedna skupina potrebuje na svoju existenciu druhú a opačne, a hovoril o tom tak zanietene, akoby to celé práve vymyslel sám. Keď som mu skočil do reči, že je mi to všetko jasné, povedal: „Ok!“

A pokračoval ďalej.

O niekoľko dlhých chvíľ neskôr sa téma rozhovoru zmenila. Pýtam sa ho:

„Mike, keď máš teraz za ženu Bielorusku, a si tu už niekoľkýkrát, zvládaš azbuku? Prečítaš nápisy písané azbukou?“

Na moment skamenel a potom hrdo vyhlásil, že zvláda. Ale nie všetky bukvy, iba tie, ktoré sú rovnaké s latinkou. Takže dokáže prečítať to, čo dokáže každý, kto pozná latinku, a o azbuke nemá ani páru. Dôležité však je, že ju zvláda... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V duchu som sa dobre bavil, a preto som pokračoval ďalej:

„A keď počuješ niekoho hovoriť po rusky rozumieš mu? Myslím, ak teraz budeme chvíľu počúvať Svetu a Natašu ako sa spolu bavia, vedel by si o čom sa rozprávajú?“

Samozrejme, že by to vedel! Ako? Nuž, nevie ani slovo po rusky, ale každý jazyk si predsa berie niečo z latinčiny! Ja, Slovan, mám problém rozumieť o čom sa bavia dvaja Rusi, keď sa nesnažia hovoriť pomalšie, artikulovať a nepoužívať slang. On takýto problém nemá.

Vtedy prišla tá chvíľa, kedy som si pomyslel, že už asi nie je moc o čom diskutovať. Superman zo Západu prišiel vyučovať na Východ. Myslel som na odchod a tak reč padla na to, aký je svet malý, že som sa takto „náhodne“ po dvoch rokoch stretol s dievčaťom zo Sankt Peterburgu v Minsku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Svet sa skutočne zmenšuje," povedal som na záver. Mike to nenechal bez povšimnutia a keď som odchádzal, podali sme si ruky, popriali všetko najlepšie v živote a on povedal:

„Máš pravdu, svet je malý. Vďakabohu, Spojené štáty sú veľké!“

Urobil som pár krokov a začal som sa obzerať po smetnom koši, do ktorého by som mohol vrhnúť obsah žalúdka. Na vine tentokrát ani zďaleka nebol alkohol.

Juraj Vanko

Juraj Vanko

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

nie som grafoman, a preto aj články budú pribúdať pomalšie ako u iných blogerov.v diskusii: Juraj 5. Zoznam autorových rubrík:  BieloruskoČR, SRRubrika

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu