Plastové zátky
Keď sa syntetické zátky začali vo vínnych fľašiach objavovať, je logické, že hneď sa uskutočnili viaceré testy a porovnávania. V tom čase zvíťazili v tejto pomyselnej súťaži prírodné korky, ale ich víťazstvo bolo tesné. Rozdiely totiž neboli vôbec veľké. V súčasnosti používané technológie na výrobu plastoých zátok posúvajú tieto vínne uzávery na rovnaké miesto ako prírodný korok, pri niektorých vínach dokonca vyššie.
Výhody plastových zátok
Prečo sa vôbec začali používať? Súvisí to s vínami Nového sveta. V krajinách ako Austrália, JAR, Kalifornia a mnohé ďalšie zažila výroba vína obrovský rozmach, dopyt po prírodných korkoch bol taký veľký, že cena za 1 kus sa mnohým zdala privysoká. Hľadali sa preto rôzne alternatívy. Najideálnejšou sa javia plastové zátky, ktoré sa hodia predovšetkým do bielych vín. Moderné plastové zátky lepšie chránia biele vína pred oxidáciou, stanutím, vína pod plastom si uchovávajú dlhšie sviežosť, kvetnatosť, ovocnosť. Nehrozí v nich pachuť po korku, či plesni. Samozrejme, že existujú biele moky, ktoré si priam vyžadujú korok prírodný: madeira, cherry, tokajské a sauternské výbery a iné. Vína tohto typu potrebujú k správnemu a postupnému vyzrievaniu určitú dávku kyslíka, potrebujú "dýchať". To dokážu len skrz prírodný korok.
Nevýhody plastových zátok
Plastové zátky sa nehodia do červených vín, pretože im neumožňujú už spomínané dýchanie. Snáď ich možno akceptovať len u jednoduchých a nenáročných červených "vínečkách". Jednou z veľkých nevýhod plastových zátok je fakt, že sú z plastu. Vysvetlím. Otváranie fľaše je obrad, musí mať svoje čaro, určitú teatrálnosť. Súčasťou takéhoto zážitku z fľaše vína je i ovoniavanie a hodnotenie korku. Niektoré korky sa oplatí zbierať, budú nám pripomínať vzácnu fľašu, ktorú sme otvorili pre vzácnych ľudí. Keď sa nám však v ruke objaví plast, to čaro, celá mágia momentu stráca na sile. Mojou ďalšou skúsenosťou je, že všetky vína z pod plastu potrebujú po otvorení 20 - 30 minút na to, aby sa nadýchli. Je potrebné sa s nimi trošku "pohrať". Viac sa nám otvoria do krásy...
Prírodný korok
Vyrába sa mnoho druhov zátok z prírodného korku. Kvalitné z jedného kusu korku, menej kvalitné sú zátky vyrobené lisovaním pomletých odpadov vznikajúcich pri výrobe celistvých korkov, resp. lepením časti takto lisovanej na celistvú časť.
Výhody prírodného korku
Prírodné korky sa budú určite používať i naďalej, predovšetkým vo veľkých bielych i červených vínach. Umožňujú vínam dýchať, vyzrievať, získavať nádhernú fľašovú zrelosť. Prírodné korky majú svoje zvláštne čaro. Teplo, ktoré z nich vyžaruje dáva i vínu, ktoré ochraňovali punc výnimočnosti. Podľa prírodného korku spoznáte, ako si vinár skutočne cení dané víno. Ak sa jedná naozaj o výnimočný mok, korok bude celistvý, dlhý, bez pórov, skrátka tej najvyššej kvality.
Nevýhody prírodných korkov
Mnohé z rizík, ktoré hrozia vínam s prírodným korkom vieme minimalizovať ich správnym uskladnením v archívoch s primeranou teplotou a vzdušnou vlhkosťou. I tak však cca 0,5 - 1 % všetkých fliaš s prírodným korkom trpí korkovou pachuťou. Percento rastie s klesajúcou kvalitou korku. Keď sa vám podarí identifikovať takúto pachuť vo víne v reštaurácii, žiadajte vymeniť fľašu. Podľa toho ako sa zachová čašník poznáte či ste v dobrej, či v zlej reštaurácii. Medzi ďalšie nevýhody rátam vysychanie korku, pretekanie vína cez veľmi pórovité, nejvalitné korky, plesnivenie, či rýchlejšie starnutie bielych vín, najmä pod menej kvalitnými korkami.
Samostatnou kapitolou sú korunkové uzávery, či tzv. destilátové uzávery. Nepatria na fľaše s výnimočným vínom, ale skvele poslúžia pri lacnejších, ľahších a mladších vínach na bežné pitie. Spomínam si na svoje pocity, keď som otváral fľašu austrálskeho chardonnay otvárakom na pivo. I keď víno nebolo najhoršie, určite by chutilo lepšie, keby som použil starú dobrú vývrtku... Na zdravie!