Varení pečení (vínení) - Top 10 kombinácii vína a jedla

Rád pozerám televízne relácie o kuchárskom umení. Mám rád dobré jedlo. Ale dobré jedlo bez vína je ako pekný deň bez slnka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Nielen v relácii "Varení pečení" na STV1 mi chýba akákoľvek zmienka, či odporúčanie vhodného vína. Ak aj Zuzka Vačková zvolí ako sprievodný nápoj víno, nikdy ho nepredstaví, divák netuší, či sa v pohári skrýva ozajstný skvost, alebo len biedna náhrada bez chuti a vône. Vlastne netuší vôbec, čo sa k danému jedlu popíja.

Aj táto skutočnosť je nepriamym dôkazom nízkej gastronomickej kultúry nás Slovákov. Pritom dnes, v čase keď padajú všetky gastronomické pravidlá, sa otvára neskutočne veľa kombinácií jedla a vína. Prečo neponúknuť divákom nielen návod ako variť, ale i nápad ako si pripravené jedlo čo najlepšie vychutnať. Náš žalúdok je predsa úžasná vec! Ide cez neho nielen jedlo, ale i láska. Mali by sme sa preto o tento náš vzácny orgán príkladne starať. Na každé náročnejšie jedlo ho pripraviť vhodným aperitívom, pomáhajme mu v trávení primeraným zalievaním jedla kvalitným vínom a rozmaznávajme ho nie tučnými a nezdravými dezertmi, ale skúsme dať priestor sladkému digestívu. Že sa to nedá stále? Tak to skúsme aspoň raz v týždni, napríklad v nedeľu. "Varení pečení" je dobrá relácia, ale chýba mi v nej práve gastronomický sobáš jedla a vína. Mnohí sa tak nedozvieme o niektorých vskutku nádherných spojeniach. Pripravil som mojich Top 10 kombinácii jedla a vína. Vyskúšajte ich a nebudete ľutovať:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Tokajské samorodné sladké (min. 5 ročné, odp. Zlatý strapec Viničky) + domáce paté z bravčovej pečene s bielym chlebom

2. Tokajský výber 6 putňový (J&J Ostrožovič, r. 1993 - ak ho ešte zoženiete) + modrý plesnivý syr (skvelé namiesto dezertu!!!)

3. Polosuchý moravský muškát (alebo iné muškátové víno) + grilované plátky z kuracích pŕs na studeno

4. Suché ružové šumivé víno robené klasickou metódou (odp. pána Hacaja) + plnený moriak pečený v celku prešpikovaný plátkami slaninky

5. Jemné mladé červené víno (Rulandské modré!) + jahňacinka, kozľacinka

6. Vyzreté barikové červené (Skúste Pavelkov Paves 2005) + divinový steak na omáčke z lesných plodov

SkryťVypnúť reklamu

7. Vyzreté barikové biele (Furmint, Chardonnay) + štedrovečerná kapustnica (prekvapujúci súlad chutí)

8. Podchladené tokajské samorodné suché ako aperitív + čerstvé olivy

9. Sladký hrozienkový výber, pekne vyzretý + husacia pečeň

10. Mladá, suchá, reduktívna Lipovina + vyprážané podkovičky zo zubáča

Nechajte sa inšpirovať, nebojte sa experimentovať. Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu