Kapustnica - klenot slovenskej gastronómie

Na našom území ju varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou ako napríklad bryndzové halušky. Dotváranie pracovného postupu po príchode pobaltských Slovanov však na nej zanechali nezanedbateľnú národnú pečať. Preto kapustnicu radíme k šperkom domácej kuchyne. Na rozdiel od otlačkov prstov Ľudovíta Štúra na spodničke Adely Ostrolúckej sa nám zachovalo viacero receptov na prípravu tejto delikatesy. Nasledujúci postup je odpisom verzie, ktorá sa našla pri zametaní podlahy pod najznámejším dreveným oltárom na Slovensku. Nález dokazuje, že k priaznivcom kapustnice patril aj majster Pavol z Levoče.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Kapusta je konzumovateľná už vo svojej najprirodzenejšej podobe. Bez dochucovania, dusenia, či varenia. Stačí , keď si v záhrade odseknete hlavu a môžete sa do nej rovno zahryznúť. V surovom stave je šťavnatá, sladkastej chuti s charakteristickou decentnou vôňou. Lenže na kapustnicu sa surová kapusta hodí asi tak ako kolobežka na diaľnicu. Potrebujeme kvalitnú, kvasenú. Môžeme si ju urobiť sami, dobrú dostaneme i na trhu. Zásadne nepoužívame balenú! V igelitovom vrecku zatavená guča postrúhanej kapusty o kvasnom procese iba snívala. Dochutená je octom a na dobrú kapustnicu je úplne nevhodná. Naopak na zlú je ako stvorená. Svetové agentúry nedávno uviedli, že kyslá kapusta je podľa Japoncov najlepšou prevenciou proti vírusu H5N1. Táto skutočnosť stavia slovenskú gastronómiu na úroveň Mendelejevovej tabuľky. Tak, ako Mendelejev predpovedal existenciu vtedy ešte neznámych prvkov a určil im pozície v tabuľke, geniálni Slováci vyrobili liek niekoľko storočí pred prvým ochorením na vtáčiu chrípku.

Na to, že pripravíme jedlo špičkovej kvality, potrebujeme až zarážajúco málo surovín:
3 litre kapustnice (to je tá kyslá, kalná voda nad vykvasenou kapustou), 1 kg kvasenej kapusty, 1 kg klobásy, l kg zemiakov, 20 Dkg sušených hríbov, 30 Dkg cibule, 3 Dkg cesnaku, 2,5 Dcl sladkej smotany, 10 Dkg hladkej múky, 10 Dkg masla.

Postup:
Kapustnicu dáme variť spolu s klobáskou, pokrájanou kapustou, nadrobno pokrájanou cibuľou a cesnakom. Varíme trpezlivo. Počas varenia vareškou 2-3 krát obsah hrnca nežne premiešame. Hríby uvaríme osobitne v nesolenej vode. Varíme ich najmenej 30 minút na veľmi miernom ohni a poodkryté. Inhalujeme vôňu hríbov a preciťujeme radosť z dobre vykonávanej práce. Po hodine varenia vyberieme z kapustnice klobásku. Pokrájame ju na kolieska, jedno-dve-tri-štyri-päť obligatórne degustujeme a ostatné vložíme späť do kapustnice. Pridáme ocedené hríby a vložíme na kocky pokrájané zemiaky. Tvar kocka neberieme doslovne! Kocky zemiakov nemusia mať všetky uhly pravé. Stačí jeden. A nemusia mať ani rovnako dlhé všetky strany. Tiež stačí iba jedna. Po 15 minútach vmiešame zápražku z múky a masla. Pozor! Neodfláknúť! Toto je zlomový bod prípravy a často podceňovaný. Zápražka nesmie prihorieť! Masielko sa musí rozpustiť na panvici pomaly. Je voňavé a pení. Pení pozitívne. Do pozitívne peniaceho sa masla vsypeme múku a premiešavame. Múka v masle je najprv žltkastá, potom svetlo hnedá. V tomto momente ju nemilosrdne zalejeme dvoma-tromi naberačkami kapustnice. Zrazí sa, zväčší objem, ale na to kašleme a šupneme ju do hrnca ku klobáske a zemiakom. Premiešame a povaríme ešte 10 minút. Preložíme na termopodložku a prilejeme sladkú smotanu. Heuréka!

Pripravenú kapustnicu podávame v dostatočne hlbokých tanieroch s úsmevom a chlebom. Upozorňujem, že jedna porcia nikdy nestačí. Neradím pozvať na ňu ani známych, ani príbuzných. Zvykli by si. Tento recept je venovaný bývalej kolegyni Dušane D, ktorá hneď ako spoznala moju povahu, našla si iné zamestnanie.

Ľubomír Veselický

Ľubomír Veselický

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímam sa o vzťahy medzi ľuďmi navzájom i ich vzťahoch k spoločnosti. Hľadám príčinyprejavov, ktoré považujem za negatívne a snažím sa ich objasniť. Moje názory sú nezriedka úplne iné, ako tie masovo proklamované. Nechcem provokovať. Mám iba úprimný záujem o komunikáciu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

229 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INESS

INESS

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu