Prešlo niekoľko rokov. Objavila sa slintačka u hovädzieho dobytka. Scénár akoby okopírovaný. Veľa rečí, veľa likvidácií a žiadny následný nedostatok hovädziny. Po niekoľkých rokoch relatívneho kľudu sa zdalo, že na západné trhy dávame akosi viac baraniny. A bola tu krívačka a znova likvidácie oviec. U nás však baranina nejde, takže o jej nedostatku sa hovoriť nedalo..
Po určitom čase sa do popredia spotrebiteľského záujmu vďaka informáciám o tom ,aká zdravá je hovädzina, predierala sa táto komodita. A tu zrazu, kde sa vzala, tu sa vzala ,bola na svete choroba šialených kráv. Nedotkla sa ani Argentíny ako najväčšieho producenta hovädziny a už vôbec nie Indie. Tam sú kravy posvätné a zrejme aj vďaka vysokej úrovni hygieny v celej Indii sa táto choroba nevyskytla. Ako dôvod nákazy v Európe bol odprezentovaný chov kŕmnymi zmeskami s prídavkom krvi. No. Kŕmiť bylinožravce krvou, tak na to mohli prísť iba odborníci. V Európe zhoreli tony hovädziny. Na ich stave na trhu sa to neodrazilo ani náhodou.
Hitom posledných rokov je zdravé stravovanie a konzumácia takzvaného bieleho mäsa. Veda a špeciálna výživa dokáže za pár týždňov vytvoriť aj 2-kilogramového brojlera. Je to hromádka mäsa na vratkých nohách s nulovou šancou prežitia v normálnych podmienkach, ale ako krmivo pre ľudí vyhovuje.
Už-už sa zdalo, že ponuka tejto komodity z východnej Ázie vážne ohrozí domácich výrobcov. Lenže to by tu nesmel byť vírus vtáčej chrípky. A aby to bolo zaujímavejšie, aj jeho možná mutácia nazvaná tak poeticky. H5N1. Migrujúce vtáctvo odlieta na zimu na juh a na jar opačne. Prípady vtáčej chrípky z Azie, ktorá je dosť na východ , sa k nám dostali aj tak. Sťahovavce sú označované ako možní prenášači. Stavím sa s hocikým, že aj po vytlčení miliónov sliepok, kačíc a husí v celej Východnej Ázii na trhoch bude kuraciny dosť.
Uvažujem. Ako je možné, že vírusy zasahujú zásadne iba nadbytočnú produkciu? Odkiaľ berú tieto informácie a ako vedia, na akú formu majú zmutovať? Že by z médií?
Nedávno som kdesi počul, že kaprov na Vianoce bude dostatok. Len aby. Len aby náhodou nevypukla rybacia angína. Preto akvaristi pozor. Príjmite ihneď opatrenia. Žiadne prechádzky s miláčikmi v daždi . Žiadne výstavy. Lebo človek nikdy nevie. Vedia iba vírusy.
Vírusy
Hromadnú likvidáciu zvierat chovaných na potravu si pamätám z konca sedemdesiatych rokov minulého storočia. Vtedy v kafilériách skončili tisíce prasiat. Nielen malých, ale aj dospelých. Či príčinou bola skutočne epidémia alebo nie, ťažko povedať. Neoficiálne sa čosi hovorilo o prešvihnutých plánoch chovu, a o tom, že tí čo museli zabíjať zjavne zdravé zvieratá sa denne spíjali litrami rumu, aby traumu zo zbytočného ničenia poltačili. Jedno je ale isté. Napriek tisíckam ton zlikvidovanej bravčoviny sa jej nedostatok na trhu neprejavil ani v množstve ani v cenách.