Rybárska žemľovka - rozpis pre jednu osobu
Do ešusu naberieme asi 3 Dcl vody z rieky, nádrže alebo jazera podľa toho, kde práve sedíme. Žemľu potrháme na kúsky a vložíme do vody. Počkáme, kým kúsky žemle nasajú vodu. Okraj ešusu prikryjeme dlaňou a pomedzi prsty vylejeme vodu, ktorá do žemle nevsiakla. Jedlo je hotové. Nesolíme, nekoreníme a nesladíme. Žemlovka má teplotu okolitého prostredia, je ľahko stráviteľná, vhodná pre diabetikov i deti do 3 rokov veku. Vyznávači racionálneho stravovania použijú samozrejme žemľu grahamovú.
Šťavelová hrsť – rozpis pre jednu osobu
Nájdeme lúku, na ktorej rastie šťavel. Jednou rukou šťavelové listy trháme a vkladáme do druhej, kým nemáme plnú hrsť. Ruku, ktorou sme listy trhali otrieme do teplákov z oboch strán. Potom prstami zovrieme druhú ruku s listami (tzv. Othelov stisk). Obe ruky priložíme k ústam a zahryzneme do šťavelových listov. Dôkladne požujeme a prehltneme. Postupne sa prehrýzame a zo zovretých dlaní vyjedáme celý obsah. Dobre napakovaná hrsť vydá 4 až 6 hltov kvalitného šťavelového potešenia. Jedlo je vhodným doplnkom rybárskej žemlovky.
Bedľa na ražni – rozpis pre jednu osobu
V lese založíme oheň, a ak sa nechytí horieť celý les, prinesieme k ohňu bedľu jedlú. Napichneme ju na ostrúhanú palicu a nad tlejúcou pahrebou opečieme. Mierne prisolíme a podávame opatrne, aby sme sa nepopálili. Pahrebu dôkladne uhasíme. Jedlo je dietne, prakticky nekalorické, o to viac aromatické. V prípade zámeny bedle s muchotrávkou zelenou si s hasením pahreby starosti nerobíme. Trestné stíhanie za vypálený les sa po úmrtí páchateľa vždy zastavuje.
Veveričkino prekvapenie – rozpis pre jednu osobu
V lese nájdeme bútľavinu, do ktorej si veverička nanosila oriešky na zimu. Oriešky vyberieme, rozbijeme škrupinu a všetky zjeme. Jedlo je bohaté na rastlinné tuky. Po zjedení orieškov ostaneme pod stromom a vychutnáme si veveričkino prekvapenie, ktorá po návrate zistí, že už žiadne oriešky nemá.
Zemiaky neznámeho vlastníka – rozpis pre tri osoby
Pripravujeme v čase zberu zemiakov v ktoromkoľvek chorári SR. Podľa zosušenej vňate identifikujeme zemiačnisko. Podmienkou je, že nesmieme vedieť, komu pole patrí. Vykopeme potrebné množstvo zemiakov (2 plné rádionky) a prenesieme ich o 2 kilometre ďalej. Najlepšie do lesa s potokom. Pripravíme oheň a po jeho vyhorení vložíme zemiaky do pahreby. Po 20 minútach zemiaky vyhrabeme, rozlomíme, aby trochu vychladli, prisolíme a konzumujeme. Jedlo je stredne kaloricky výdatné. Po konzumácii sa neumývame, ale zahráme sa hru „Čierna huba“.
ET šúľok - rozpis pre tri osoby
Pod zámienkou kontroly lánu kukurice, či na ňom mimozemské civilizácie nerobia záhadné kruhy, prehliadneme časť lánu a odoberieme vzorky kukuričných klasov v počte 12 – 15 kusov. Členovi poľnej stráže vystavíme potvrdenku o odobratí vzoriek na vedecké účely. Pozor! Na potvrdení nikdy nepoužívame guľaté razítko so štátnym znakom. Kukuričné klásky olúpeme a uvaríme vo väčšej plechovke od haringov v slanej vode hocikde, kde sa nám podarí urobiť si ohník. Ak nie sme pri mori, soľ získame zo soľničiek v reštauračných zariadeniach. Jedlo je mimoriadne kaloricky výdatné.
Tipy na lacné jedlá
Ešte nedávno sa televízie pretekali v ponuke programov, ktorých obsahom bola príprava jedál. Popularita týchto relácií klesala a niektoré z obrazoviek celkom zmizli. Príčiny nezáujmu divákov programových riaditeľov netrápili a tak dodnes zaspávajú s nevedomím, že ponúkali prípravu jedál náročnú na priestory (varilo sa vždy v kuchyni), vybavenie (bolo treba čisté hrnce) a najmä drahé suroviny. V tomto blogu ponúkam niekoľko jednoduchých receptov na chutné jedlá, na ktoré nepotrebujete ani kuchyňu, ani čisté hrnce a hlavne suroviny (okrem žemle) nemusíte kupovať.