Tipy na lacné jedlá

Ešte nedávno sa televízie pretekali v ponuke programov, ktorých obsahom bola príprava jedál. Popularita týchto relácií  klesala a niektoré z obrazoviek celkom zmizli. Príčiny nezáujmu divákov programových riaditeľov netrápili a tak dodnes zaspávajú s nevedomím, že ponúkali prípravu jedál náročnú na  priestory (varilo sa vždy v kuchyni),  vybavenie (bolo treba čisté hrnce)  a najmä drahé suroviny. V tomto blogu ponúkam niekoľko jednoduchých receptov na chutné jedlá, na ktoré nepotrebujete ani kuchyňu, ani čisté hrnce a hlavne suroviny (okrem žemle) nemusíte kupovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)


Rybárska žemľovka - rozpis pre jednu osobu
Do ešusu naberieme asi 3 Dcl vody z rieky, nádrže alebo jazera podľa toho, kde práve sedíme. Žemľu potrháme na kúsky a vložíme do vody. Počkáme, kým kúsky žemle nasajú vodu. Okraj ešusu prikryjeme dlaňou a pomedzi prsty vylejeme vodu, ktorá do žemle nevsiakla. Jedlo je hotové. Nesolíme, nekoreníme a nesladíme. Žemlovka má teplotu okolitého prostredia, je ľahko stráviteľná, vhodná pre diabetikov i deti do 3 rokov veku. Vyznávači racionálneho stravovania použijú samozrejme žemľu grahamovú.

Šťavelová hrsť – rozpis pre jednu osobu
Nájdeme lúku, na ktorej rastie šťavel. Jednou rukou šťavelové listy trháme a vkladáme do druhej, kým nemáme plnú hrsť. Ruku, ktorou sme listy trhali otrieme do teplákov z oboch strán. Potom prstami zovrieme druhú ruku s listami (tzv. Othelov stisk). Obe ruky priložíme k ústam a zahryzneme do šťavelových listov. Dôkladne požujeme a prehltneme. Postupne sa prehrýzame a zo zovretých dlaní vyjedáme celý obsah. Dobre napakovaná hrsť vydá 4 až 6 hltov kvalitného šťavelového potešenia. Jedlo je vhodným doplnkom rybárskej žemlovky.

Bedľa na ražni – rozpis pre jednu osobu
V lese založíme oheň, a ak sa nechytí horieť celý les, prinesieme k ohňu bedľu jedlú. Napichneme ju na ostrúhanú palicu a nad tlejúcou pahrebou opečieme. Mierne prisolíme a podávame opatrne, aby sme sa nepopálili. Pahrebu dôkladne uhasíme. Jedlo je dietne, prakticky nekalorické, o to viac aromatické. V prípade zámeny bedle s muchotrávkou zelenou si s hasením pahreby starosti nerobíme. Trestné stíhanie za vypálený les sa po úmrtí páchateľa vždy zastavuje.

Veveričkino prekvapenie – rozpis pre jednu osobu
V lese nájdeme bútľavinu, do ktorej si veverička nanosila oriešky na zimu. Oriešky vyberieme, rozbijeme škrupinu a všetky zjeme. Jedlo je bohaté na rastlinné tuky. Po zjedení orieškov ostaneme pod stromom a vychutnáme si veveričkino prekvapenie, ktorá po návrate zistí, že už žiadne oriešky nemá.

Zemiaky neznámeho vlastníka – rozpis pre tri osoby
Pripravujeme v čase zberu zemiakov v ktoromkoľvek chorári SR. Podľa zosušenej vňate identifikujeme zemiačnisko. Podmienkou je, že nesmieme vedieť, komu pole patrí. Vykopeme potrebné množstvo zemiakov (2 plné rádionky) a prenesieme ich o 2 kilometre ďalej. Najlepšie do lesa s potokom. Pripravíme oheň a po jeho vyhorení vložíme zemiaky do pahreby. Po 20 minútach zemiaky vyhrabeme, rozlomíme, aby trochu vychladli, prisolíme a konzumujeme. Jedlo je stredne kaloricky výdatné. Po konzumácii sa neumývame, ale zahráme sa hru „Čierna huba“.

ET šúľok - rozpis pre tri osoby
Pod zámienkou kontroly lánu kukurice, či na ňom mimozemské civilizácie nerobia záhadné kruhy, prehliadneme časť lánu a odoberieme vzorky kukuričných klasov v počte 12 – 15 kusov. Členovi poľnej stráže vystavíme potvrdenku o odobratí vzoriek na vedecké účely. Pozor! Na potvrdení nikdy nepoužívame guľaté razítko so štátnym znakom. Kukuričné klásky olúpeme a uvaríme vo väčšej plechovke od haringov v slanej vode hocikde, kde sa nám podarí urobiť si ohník. Ak nie sme pri mori, soľ získame zo soľničiek v reštauračných zariadeniach. Jedlo je mimoriadne kaloricky výdatné. 

Ľubomír Veselický

Ľubomír Veselický

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímam sa o vzťahy medzi ľuďmi navzájom i ich vzťahoch k spoločnosti. Hľadám príčinyprejavov, ktoré považujem za negatívne a snažím sa ich objasniť. Moje názory sú nezriedka úplne iné, ako tie masovo proklamované. Nechcem provokovať. Mám iba úprimný záujem o komunikáciu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu