reklama

Kruhové taniere, chodci a zápchy

Možno ste si všimli, že v správach z našich ciest si už stabilné miesto našiel diaľničný výjazd pri Hlohovci respektíve príchod do mesta, kedysi nazývaného mestom ruží. Dlhoročné dopravné problémy mal zmierniť kruhový objazd hneď za mostom cez Váh.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Ja jemu, a množstvu ďalších, hovorím kruhový tanier, pretože ich priemer je na hranici prejazdu napríklad pre dlhé kamióny. Treba však objektívne povedať, že aj keď malé, sú prínosom. Aj spomínaný v Hlohovci priniesol zjednodušenie a väčšiu bezpečnosť na najfrekventovanejšej križovatke. Paradoxne však zapchal hlavný ťah D1 - Hlohovec. Zvykli sme si na dlhé rekonštrukcie háklivého, preťaženého, cestného mosta a s tým spojené tridsať minútové zápchy sme znášali ako dočasné. Ale most už hodnú chvíľu funguje a kolóny sa predlžujú, nezriedka dosiahnú i tri kilometre, až k premosteniu trate do Leopoldova. Už mnoho rokov, denne niekoľkokrát, prejdem trasu medzi mestom ruží a mestom mreží a v špičkách je to čím ďalej horšie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už sa veľa sa popísalo o antagonistickom postoji vodičov a chodcov. Ale kto pozná Hlohovec možno bude súhlasiť, že arogancia alebo netolerantnosť chodcov po uplatnení prednosti na prechodoch je tam veľká. Neuvedomujú si, že sú najzraniteľnejším článkom dopravy, bezhlavo, za každých okolností si vynucujú zastavenie vozidla a keď sa po chodníku náhlili, na prechode akoby zleniveli. Besedujúci dôchodcovia postávajú pri prechodoch, nevedno čo od nich očakávať. Mamičky ako štít tlačia svoje ratolesti v kočíkoch po neraz klzkej zebre, bez ohľadu na to, či dokážu odhadnúť možnosti blížiaceho sa auta. Nezriedka registrujem víťazoslávny úškrn hlupáka, ktorý si sám vynútil zastavenie trojkilometrovej kolóny. Keď sa hovorí o znížení rýchlosti v obci iba sa pousmejem. V mojom rodnom meste je aj štyridsiatka riziková. V meste až po výjazd na Nitru je na úseku asi 1 km 12 prechodov pre chodcov. Problémy začínajú už na začiatku, prechody nalepené okolo malého objazdu spôsobia, ruka v ruke s netolerantnými chodcami, zaštupľovanie hneď prvej najfrekventovanejšiu križovatky. O päťdesiat metrov ďalší prechod aj chodci mimo nich, atď. Ak ľudia nechajú prejsť dve autá a opäť si vynútia zastavenie, stúpa nervozita i agresivita. Jesenné a zimné večery sú ešte nebezpečnejšie. Cez deň vodič aspoň kaskadérov krok do vozovky môže predvídať, ale potme, v daždi, oslnený kolónou protiidúcich vozidiel, je to lotéria.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na druhej strane treba uznať, že keď my vodiči to v Hlohovci nemáme ľahké, to isté platí aj o nás chodcoch. Sme najzraniteľnejší, a preto by sme mali byť aj najobozretnejší. Ak sa budeme trúsiť po prechodoch po jednom a bez tolerancie doplatíme na to všetci. Preplnenú hlavnú cestu potom budeme všetci prekonávať obtiažnejšie a riskantnejšie.

K tejto úvahe ma vlastne inšpiroval, ako už viackrát, blog Jozefa Drahovského o reflexných vestách v súvislosti s uplatnením novej vyhlášky a mojou kacírskou myšlienkou o reflexných prvkoch pre chodcov. Ak totiž chodec má výsadu prednosti na prechode, mal by byť za zníženej viditeľnosti náležite zviditeľnený. Prechody mimo obce, kedy by malo v noci auto ubrzdiť pred neviditeľným chodcom sú rovanakým nezmyslom, ako zostať sedieť v strede vozovky, v nepojazdnom aute, pretože nemám reflexnú vestu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je úžasné ako vyhláška ekvilibristicky definuje rôzne povinnosti vodičov a vyvoláva, niekedy jalové diskusie.
Je absurdné, že policajti okolo nás sa nechajú ubodať k smrti, a na ceste budú kontrolovať, či má vodič dostatočne dlhé ruky, aby dosiahol na reflexnú vestu.
Je výsmechom, ak dostaneme pokutu za chýbajúci zatvárací špendlík alebo expirovanú gázu, v čase, keď sa kriminálnici a zlodeji vyhýbajú súdnym procesom.
Je smutné ak vyhasne ľudský život na prechode pre chodcov.

Je jednoduché označiť vinníka?

Vojtech Moravčík

Vojtech Moravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Živnostník s dušou proletára, to je ťažká konštrukcia. Zoznam autorových rubrík:  SvetonázorZávislosťTupinyZnačkové nepodarkyZdravieDopravaPozitívaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu