reklama

Nepriateľská osoba 20 Turistika ako vizuálna špionáž

Výňatok z prísne prísne tajného memoranda zo dňa 25. júla 1984: Na základe doposiaľ získaných poznatkov počas rozpracúvania nie je možné vylúčiť, že objekt „Filozof" pri svojej turistickej činnosti sa zaoberá vizuálnou špionážou. Z uvedených dôvodov aj napriek sťaženým podmienkam, vzhľadom na charakter osoby, je vykonávané jeho rozpracúvanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Čosi o tom, čo napríklad ochrana socialistických výdobytkov pred vizuálnou špionážou znamená po rozdelení na drobné, napovedá list Krajskej správy Zboru národnej bezpečnosti v Košiciach pre II. Správu Zboru národnej bezpečnosti, 7. odbor, Praha:

Vec: Kontrola rozpracúvaných osôb v akciách „FILOZOF" a „TÁBOR" počas vojenského cvičenia „ŠTÍT 84" - správa

... Uvedené opatrenia boli ku komplexnej kontrole navrátilcov z dôvodu pripravovaného cvičenia vojsk Varšavskej zmluvy „ŠTÍT 84".

Zároveň však podotýkame, že z Východoslovenského kraja sa uvedeného cvičenia zúčastní iba jeden vojenský útvar, zatiaľ ešte neurčený.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kontrola rozpracúvaných osôb v uvedených akciách, ako aj niektorých ďalších zaujímavých navrátilcov bude zameraná hlavne na zisťovanie, či v dobe vojenského cvičenia sa nevzdialia z pracoviska a miesta trvalého bydliska za účelom návštevy priestorov vojenského cvičenia.

V prípade zistenia poznatkov o vzdiaľovaní a pohybe týchto osôb do priestorov vojenského cvičenia bude k ich kontrole využitých komplexných agentúrno-operatívnych prostriedkov.

(„FILOZOF" som ja, teda autor článku. Rád by som sa dozvedel, kto je „TÁBOR" a ešte radšej by som si prelistoval jeho spis.)

Tieto opatrenia náčelník Krajskej správy Zboru národnej bezpečnosti v Košiciach konkretizoval pre Správu ŠtB, 3. odbor v Košiciach týmto príkazom:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vec: Akcia „FILOZOF", zabezpečenie kontrol nášho objekta počas vojenského cvičenia vojsk Varšavskej zmluvy „ŠTÍT 84" - dožiadanie

V súvislosti s nadchádzajúcim cvičením vojsk Varšavskej zmluvy „ŠTÍT 84" a vzhľadom k tomu, že sú možnosti kontroly nášho objekta „FILOZOF", reg. č. 12199 z vašej strany, žiadame zamerať vašu agentúrnu a dôvernícku sieť v dobe od 5.-14.9.1984 k objektovi „FILOZOF", so zameraním sa na nasledovné okolnosti:

  • jeho chovanie a prejavovanie sa na pracovisku,

  • vzdiaľovanie sa z pracoviska adôvody vzdiaľovania sa, služobné cesty v rámci Košíc i mimo Vsl. kraja,

  • styky na pracovisku i mimo neho, ich charakter apod.

  • záujmy objekta, najmä tie, ktoré presahujú rámec jeho pracovnej náplne,

  • celkový režim na pracovisku,

  • iné zaujímavé skutočnosti zhľadiska ŠtB.

O vykonaných opatreniach nás priebežne informujte.

Pokiaľ sa o cvičení vojsk Varšavskej zmluvy "Štít 84" bežne písalo v tlači, tak som o ňom možno aj vedel. Určite takáto informácia by bola pre mňa signálom držať sa čo najďalej od bratských armád, ako si dôverne medzi sebou hovorili členské vojenské sily Varšavského paktu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A opäť zo záznamu:

Dôverník na styku uviedol že VRÁTNEHO Štefana pozná ako kolegu, s ktorým sa pomerne často schádza v turistickom pešom oddieli TJ Lokomotíva Košice... Prvé začiatky VRÁTNEHO v oddieli boli veľmi zvláštne, pretože sa s nikým nerozprával a budil dojem samotára. ... Pri dotazoch na jeho pobyt v KZ (Kapitalistické zahraničie) sa na túto tému s nikým nechcel rozprávať. Prameň o VRÁTNOM povedal, že je vášnivý fotograf a že v turistickom oddieli fotografuje všetko /stromy, samorasty, panorámu kraja a pod./ Má japonský fotoaparát zn. YASHICA, ktorý je vybavený automatikou a má objektív, s ktorým sa dá fotografovať rozsiahle priestranstvo. VRÁTNY ovláda anglický, nemecký a sčasti japonský jazyk. O stykoch VRÁTNEHO na KZ prameňu nie je známe a ani sa s ním o tom nikdy nerozprával.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ten fotoaparát veľmi klal oči eštebákom. Hodne propagujú v mojom spise výrobok spoločnosti Yashica, čo je zavádzajúca a klamlivá reklama, lebo v skutočnosti som mal fotoaparát Asahi Pentax, v Japonsku amatérsky prístroj s pomerne kvalitným objektívom, ktorý som si obohatil na Slovensku širokouhlým objektívom východonemeckej výroby. Na slovenské pomery to bola slušná amatérska výbava, aj keď James Bond, keby ho z nejakého dôvodu nasadili na Slovensko, by predsa len používal v práci čosi úplne iné. A aj na voľnočasové aktivity by si mohol dovoliť čosi viac.

Dokonca som dal príležitosť udatnej kontrarozviedke zvýšiť bdelosť pri ochrane socialistickej vlasti, ako o tom svedčí nasledovný záznam:

Na Muráni bol aj prameň s objektom a zistil, že objekt nad dedinou Lubeník začal fotografovať Magnezitové závody, čo prameňa trošku prekvapilo, nakoľko objekt stále fotografuje len kostoly a prírodu. Potom celá skupina turistov sa šla vykúpať okrem objekta, ktorý odišiel asi na jednu hodinu do dediny Rejdová. Prečo tam šiel prameňovi nie je známe.

Nuž teraz už ani ja sa nepamätám, čo som presne robil v Rejdovej, len môžem potvrdiť, že tak obec, ako i jej okolie, sú veľmi fotogenické. Určite to mám v mojom fotoarchíve zdokumentované. Muselo byť pekné počasie, keď sa celá skupina išla kúpať a tak určite mám aj obrázky z tohto výletu. Ak nevybledli, sú k dispozícii a možno sa na ne pozrieť. (V zahraničí som používal film Kodak, v Japonsku občas aj Fuji. Tie snímky si stále držia farby. Na československom filme Foma a východonemeckom Orwo, ktoré sa predávali v ČSSR, sa farby až tak statočne nesprávajú.)

Máme tu však opatrenie agentúrno-operatívneho rozpracovania:

Ak budú získané poznatky, že objekt javí záujem o dôležité miesta, oblasti a objekty hospodárskeho a vojenského charakteru, ktoré prípadne bude aj fotografovať, bude pristúpené k dokumentácii tejto činnosti.

  • zistené styky cestou STÚ „NÁKUP" (otváranie pošty) a „PRESTAVBA" (telefonický odposluch) vyhodnocovať, preverovať a skúmať, či sa nejedná o dohovorenú reč.

Nedá mi, aby som neuviedol zaznamenané zistenia z ďalšieho agentúrno-operatívneho rozpracovania.

... Ďalej prameň uviedol, že objekt sa mu zmienil, že bol v Starom Smokovci na nejakom seminári ochrancov prírody od 18.10.1982 do 24.10.1982 a mal byť ubytovaný v hoteli „Šport". Ďalej objekt spomenul, že medzitým chodil aj na túry.

Prameňovi je známe, že objekt má na starosti vypracovať na budúci rok 1983 turistický plán...

6./ Poznatky považujem za pravdivé, nakoľko boli podané od hodnoverného prameňa.

Na schôdzke prameňovi xxx bola odovzdaná finančná odmena vo výške 500,- Kčs, ktorú prijal. Na schôdzke vznikli výlohy 65,50 Kčs.

Fakt som bol na seminári vo Vysokých Tatrách. Jeden večer som sa stretol s kolegom z vysokej školy a druhý večer so spolužiačkou s gymnázia. Boli to náhodné stretnutia a pre mňa veľmi milé. Som rád, že sa eštebáci dozvedeli o mojom seminári v Tatrách ex post a nemohli pripraviť žiadne agentúrno-operatívne opatrenia na moje sledovanie. Určite by oboch kvôli mne vyťažovali a znepríjemnili by im spomienky na naše náhodné stretnutie v Tatrách.

Robil som aj výlety, ako o nich informoval prameň. Bol som vtedy dobre vyšportovaný a neviem, či by udatná kontrarozviedka v mojich stopách zvládla sólo výlet na Ľadový štít, ktorý som si na záver pobytu v Tatrách dožičil. Bolo to proti pravidlám Horskej služby, že som išiel na štít sám, bez sprievodcu, ale azda sa už môžem priznať. Po toľkých rokoch považujem tento priestupok za premlčaný. A eštebáci už azda na mňa nemajú dosah.

Ešte k tej odmene prameňovi. Nezdá sa mi, že by obsažnosť odovzdaných informácií zodpovedala jej výške. Vtedy 500 korún znamenal značný peniaz. A za 65,50 korún československých sa dala kúpiť slušná večera pre dvoch, možno aj s fľašou vína.

Štefan Vrátny

Štefan Vrátny

Bloger 
  • Počet článkov:  288
  •  | 
  • Páči sa:  291x

V živote som vystriedal viacero bydlísk i povolaní a som teda z každého rožku trošku. Zoznam autorových rubrík:  Inde v EurópeÁziaNepriateľská osobaBritské ostrovyOsudyU nás na SlovenskuU susedovUSA, KanadaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu