reklama

Keď sa cap stane záhradníkom

Počúvam v rádiu, ako predseda vlády vyzýva opozíciu, nech sa vyjadrí k návrhu na konsolidáciu rozpočtového deficitu, ktorý sám predseda za svojho predchádzajúceho vládnutia vytvoril. Výzvu formuluje ako veľkorysé dobro a príležitosť, ktorú opozícii preukazuje, pritom výsmešným podfarbením v hlase už ako keby dopredu dával najavo, že i tak všetky opozičné návrhy zmietne zo stola a urobí zo slovenskej politiky vlastné ihrisko a z opozície hlupákov. Prípadne hľadá niekoho, na koho by zvalil vlastné chyby.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

A opozícia s ním túto hru hrá. Však predseda vlády veľmi dobre pozná názory opozície, načo ich vyzývať, aby ich znovu a znovu vyjadrovali. Opozícia by asi nedopustila, aby taký veľký deficit vznikol.

Ficova vláda bude riadiť politiku v tomto i v budúcom roku, keď bude deficit musieť zísť pod tri percentá HDP. Na Ficovu výzvu sa žiada odpoveď, kto deficit spôsobil, nech si ho aj rieši. Už sa raz stalo, že vo voľbách občania urobili z capa záhradníka a tak nech mu táto zodpovednosť zostane na krku. Opozícia nech si pripravuje dlhodobejšiu politiku, ktorou bude môcť zabodovať v ďalších voľbách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nech už sa bude deficit riešiť akokoľvek, dôležité je, aby sa predovšetkým i naďalej neznižovala konkurenčná schopnosť Slovenska. Máme vysokú nezamestnanosť a tú môžu riešiť iba podnikatelia. Zahraničných potrebujeme prilákať, lebo tí ponúkajú najrýchlejšie riešenia a k nám prídu iba ak budú dane a mzdy na úrovni, ktorú považujú za prijateľnú. Sľubované zvyšovanie daní zo zisku a tlak odborov na zvyšovanie minimálnej mzdy, ako aj nereálne podmienky na pracovisku nám dvakrát nepomôžu. My konkurujeme pri získavaní zahraničných podnikateľov s okolitými štátmi a napríklad Rumunsko, ktoré je od problematického Východného Slovenska len na skok, má aj dane zo zisku, aj mzdy podstatne nižšie, ako u nás. Masu voličov ide sľubmi ošvindľovať, aspoň dočasne, podnikateľov nie. Oni sem neprichádzajú preto, aby plnili programové vyhlásenia politických strán. Majú vlastné podnikateľské ciele.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vážil by som si požiadavky Smeru a odborov kladené voči podnikateľom, ak by Smer i odborárski bossovia založili z vlastných zdrojov vzorové podniky a zamestnávali v nich zamestnancov za podmienok, ktoré očakávajú od druhých a pritom dokázali ponúkať kvalitné tovary a služby za konkurenčné ceny. Lenže ako sa veci majú, očakávajú od druhých to, čo sami by nikdy nedokázali.

A samozrejme treba dlhodobo podporovať aj dozrievanie domácich podnikateľov. Tam sme najdeficitnejší a to je jeden z dôvodov, prečo máme takú veľkú nezamestnanosť. To znamená predovšetkým podporu malých podnikov, lebo tie možno budovať aj z domácich zdrojov a diskusia naprieč politickým spektrom by mala prebiehať aj na túto tému. Opozícii by pomohla diskusia priamo s občanmi. Moderné média umožňujú diskusiu na všetkých úrovniach, nie je potrebná k nej výzva predsedu vlády, nasledovaná ironickými poznámkami jeho tlačovej hovorkyne. Opozícia by sa mala angažovať v oblasti, kde má najväčší priestor a perspektívu, a nedopustiť, aby si z nej niekto robil onucu, ani sa nenechať zosmiešňovať vládnucou stranou, ako sa to deje teraz.

Štefan Vrátny

Štefan Vrátny

Bloger 
  • Počet článkov:  288
  •  | 
  • Páči sa:  291x

V živote som vystriedal viacero bydlísk i povolaní a som teda z každého rožku trošku. Zoznam autorových rubrík:  Inde v EurópeÁziaNepriateľská osobaBritské ostrovyOsudyU nás na SlovenskuU susedovUSA, KanadaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu