reklama

Internet a právo byť zabudnutý

Ľudia obvykle chcú, aby o nich ostatní vedeli, tak kto by si už želal, aby na neho ľudia zabudli? Pochopiteľnejšia je však túžba, aby ostatní zabudli selektívne, len niektoré výroky či skutky – samozrejme podľa nášho výberu. To, že nie je také jednoduché to dosiahnuť, by malo teoreticky viesť k tomu, aby sa ľudia správali rozvážnejšie – každodenne sa však môžeme presviedčať, ako je táto teória je od praxe vzdialená. Čo sa však do istej miery dosiahnuť dá, je dodatočná úprava časti histórie – zaznamenanej na fotografiách či v písomných dokumentoch, zachytávajúcich (popisujúcich) predmetnú udalosť a účasť jednotlivých ľudí na nej. To, že sa to technicky dá zrealizovať, však ešte neznamená automaticky

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

„právo“ domáhať sa uskutočnenia takej úpravy časti histórie. Aké-také šance dosiahnuť úradne posvätenú úpravu časti histórie majú najskôr prípady neodškriepiteľne spojené s ochranou osobných údajov, resp. ochranou súkromia. Ilustratívny príklad je pritom ešte z „doby predpočítačovej“ – legislatíva, ktorá umožňuje vo vymedzených prípadoch po splnení istých podmienok vymazať záznamy o trestnej činnosti jednotlivca v tom zmysle, že tieto sa neobjavia v jeho „výpise z registra trestov“. Odôvodnenie je zhruba nasledovné – ak dotyčná osoba (odpykaním si trestu) „splatila svoj dlh spoločnosti“, priznáva sa jej právo zapojiť sa do života spoločnosti bez toho, aby bola – prinajmenšom úradne – naďalej viditeľne negatívne poznamenaná.

Takýto prístup sa dal relatívne jednoducho realizovať v období, keď ešte neexistoval Internet a dôveryhodné informačné zdroje boli obmedzené a teda aj ľahšie kontrolovateľné. Existencia Internetu však tieto predpoklady zásadným spôsobom zmenila a na druhej strane vytvorila predpoklady pre vznik zaujímavých situácií pri pokusoch uplatňovať klasické právne prostriedky v tomto novom prostredí. Napríklad, právnym zástupcom dvoch Nemcov, ktorí sa v roku 1990 zviditeľnili zavraždením nemeckého herca sa po odpykaní ich trestu podarilo s odvolaním sa na vyššie zmienenú legislatívnu úpravu dosiahnuť zmenu článku o tomto hercovi vo Wikipédií tak, aby sa v ňom „zabudlo“ na mená jeho vrahov.

Pravda, dosiahli to zatiaľ iba pre nemeckú verziu Wikipédie, nakoľko nemecká legislatíva umožňuje po odpykaní si trestu uplatnenie si vyššie spomenutého „práva byť zabudnutý“ ... podľa zverejnených informácií sa teraz chystajú dosiahnuť to isté aj pre anglickú verziu článku . Ktovie, či sa im to podarí (predsa len, presadiť uplatnenie časti nemeckej legislatívy na území iného štátu nie je ani zďaleka jednoduché)... Nemalo by sa tiež zabúdať na známu chuť používateľov Internetu reagovať na snahy o obmedzenie publikovania nejakých informácií ich ešte väčším rozšírením po najrôznejších zákutiach Internetu.Zdá sa, že Internet doterajšie skromné možnosti praktického uplatňovania „práva byť zabudnutý“ posúva stále viac k len teoretickej možnosti a bude zaujímavé sledovať, ako na túto skutočnosť zareaguje právna teória i prax.

Jozef Vyskoč

Jozef Vyskoč

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Živí sa poradenstvom v oblasti bezpečnosti informačných systémov. Pravidelný prispievateľ do patavedeckých seminárov v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  BezpečnosťOchrana súkromiaPatavedaVzdelávanie a výskumNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu