
Želé na tortách? To áno, ale želé v hlavnej úlohe? V mojej krajine je to obľúbená lahôdka. Stačí tak málo, aby to farebné osvieženie potešilo. Na prípravu dezertu samozrejme potrebujete želé. Ja uprednostňujem to poľské, čiže galaretku (dostať aj v niektorých slovenských hypermarketoch): má trochu inú konzistenciu ako želé určené na torty, ktoré bežne dostať v slovenských obchodoch.
Dezert z galaretky - dezert zo želé:
želatína (galaretka) v troch farbách
šľahačka
nastrúhana čokoláda
Postup:
Jeden balík želé (napríklad zelenej farby) pripraviť podľa návodu. Naliať do presvitných, sklenených pohárov a dať do chladničky. Keď želé získa pevnú konzistenciu pripraviť druhú vrstvu (napríklad želé červenej farby). Dať vychladiť a naliať na prvú vrstvu. Podobné pripravť tretiu vrstvu (napríklad žltú). Keď dezert vychladne a má pevnú konzistenciu ozdobiť ho šľahačkou a posypať čokoládou. Hotové!
Želatínou môžte zaliať aj sezónne ovocie.
Iná varianta tohto dezertu:
Do každej vrstvy vychladenej želatíny, ale ešte kým získa pevnú konzistenciu, zamiešať jednú tretinu kondenzovaného, nesladeného mlieka z plechovky (vtedy však treba na prípravu želé dať trošku menej vody). Dezert získa pastelové farby a bude chutiť viac krémovo.
V poľských kaviarňach, či cukrárňach, najmä v čase letných horúčav, dezerty z želé hrdo konkurujú so zmrzlinovými a ovocnými pohármi. Jedia to napríklad aj Američania, tak prečo to nevyskúšať aj na Slovensku? Ja som ten recept „otestovala" viac krát na mojich slovenských známych a za každým to bol úspech až na jedného kamaráta. Ten mi povedal: „Gosia, zásadne nejem nič, čo, sa trasie". Tak vlastne konštatujem, že recept zožal úspech na 99%. Dobrú chuť!
Odkaz pre tých, ktorí čakajú na recepty na bigos, tvarohový koláč a ďalšie poľské dobroty: budem ich postupne uverejňovať.