reklama

(M)učitelia slobody

Od nepamäti bol ľudský záujem orientovaný v dvoch oblastiach – materiálnom a duchovnom. V súčasnej konzumnej spoločnosti zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu peniaze a hmotné statky, čo však neznižuje záujem pre mnohých v oblasti duchovna. Možnosť slobodnej voľby náboženstva je právom každého jednotlivca a taktiež nosenie symbolov či odevov, ktoré vyjadrujú príslušnosť k danému náboženstvu. A preto sa nám vkladá otázka : „ Má štát morálne právo zakázať nosenie šatiek či iných prejavov k moslimskému alebo inému náboženstvu ?“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (102)

Mnohí môžu namietať, ale podľa môjho názoru slobodu jednotlivca charakterizuje najlepšie citát : „Sloboda tvojej päste končí na špičke môjho nosu." Európa prezentujúca sa svojou vyspelosťou a slobodou jednotlivca nemá problém vrátiť sa o niekoľko storočí zakazovaním nosenia náboženských odevov konkrétne moslimských šatiek. Ak vychádzame z uvedeného citátu o slobode jednotlivca tak je veľmi otázne ako by mohla prípadná šatka zahaľujúca hlavu ženy ohrozovať niekoho iného. Mnohí fanatici namietajú, že ak moslim príde do západnej "vyspelej" krajiny musí sa prispôsobiť obyčajom a tradíciam, v opačnom prípade tam nemá čo pohľadávať. Takýto prístup znásobuje nenávisť voči etnikom a prehlbuje rozdiely medzi skupinami. Nie je už na čase ponechať možnosť voľby náboženstva so všetkými zvláštnosťami na jednotlivca a nepokutovať ho, neobmedzovať?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Náboženstvo je nedeliteľnou súčasťou existencie pre niektorých. Po celé generácie sú ľudia vychovávaní v istých zvykoch a zrazu sa zíde pár "chytrých" hláv a pokúsia sa tvrdohlavo meniť tieto zvyky z čisto xenofóbnych dôvodov za účelom aklimatizovať cudzincov na západný štýl života.

Ak sa pozrieme na túto problematiku z pohľadu moslimov, tak sa nám vkladá otázka, či aj my kresťania sa nemáme vzdať nosenia symbolov či odevov vyjadrujúcich našu spolupatričnosť ku kresťanskej viere (v samotnom znaku Slovenskej republiky sa nachádza dvojkríž). Nemal by automaticky nasledovať zákaz nosenia habitov našich rehoľných sestier, ktoré tiež zahaľujú takmer celé ženské telo. Nie je od nás pokrytecké vodu kázať a víno piť?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

My nositelia slobody, demokracie zo západu sme zabudli pozametať si pred vlastným prahom ľudských práv a vnucujume ostatným naše pohľady a požiadavky. Ruinujeme stáročia trvajúce tradície u vyznávačov islamu, lebo máme predsudky, že moslim je automaticky teroristom. Európske štáty svojimi tradíciami k slobode a demokracii by si nemali zamieňať učenie slobody s mučením slobody.

Ladislav Wolf

Ladislav Wolf

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent Ekonomickej Univerzity v BA . . . Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu