reklama

Ako som platil najdrahšiu elektrinu a budem ju platiť aj po zľave

Po vstupe do EÚ konečne padol monopol aj na predaj základných energií . Už si môžeme slobodne vybrať svojho dodávateľa elektriny a plynu. Trh sa rozdelil na tradičných a lacnejších alternatívnych dodávateľov. Monopolní dodávatelia strácajú svojich zákazníkov a začali robiť účinné protiopatrenia. Majú databázu zákazníkov, telefóny a tak spustili aj oni kampaň na zľavy. V lete mi zavolala pani z call centra a ponúkla mi výhodnú zľavu 7% na dobu 5 mesiacov, ak sa zaviažem na 24 mesiacov. Samozrejme, že som zľavu privítal a tak mi poslali poštou dodatok ku zmluve. Až po čase som sa dozvedel, ako som bol oklamaný. Ponúknutá zľava bola ešte z  pôvodnej ceny z roku 2011. Tá však bola o 20% vyššia ako súčasná oficiálna cenníková cena. Nielenže som sa nedostal ani na cenníkovú cenu, ale po skončení piatich mesiacov tak budem opäť platiť najdrahšiu elektrinu. Je to podľa vás fér ponuka? Koľko nás už takto naletelo a čo sa s tým dá robiť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Je všeobecne známe, že cena elektriny na Slovensku patrí k najdrahším v Európe. Podstata celého obchodu s energiami je v tom, kto ponúkne najnižšiu cenu za dodávku. Pri tradičných dodávateľoch je stále väčšinový spoluvlastník štát. V rámci distribúcie a rozvodov majú tradiční dodávatelia monopol aj naďalej. Je jasné, že štát sa len tak nevzdá svojho postavenia, lebo berie z tohto výnosného obchodu vysoké podiely na zisku. Preto sa rozhodli monopoly zaútočiť na vzniknutú konkurenciu alternatívnych dodávateľov. Tí sa len snažia pomôcť ľuďom a dať im konečne normálne ceny. V poslednom čase sa objavujú pri našich dverách podomoví obchodníci a ponúkajú nám alternatívnych dodávateľov. Ich jediný obchodný argument je podstatne nižšia cena za dodávku elektriny. Tradiční dodávatelia na svojich webových stránkach opisujú alternatívnych predajcov ako ľudí s pochybnými praktikami a dokonca radia ako sa proti nim brániť. Sami posielajú svojich zamestnancov, ktorí sľubujú zľavy, len aby si zaviazali starých zákazníkov na ďalšie dva roky. „Zlodej kričí, chyťte zlodeja.“ Bežný zákazník nevie, čo sa deje a tak radšej čuší a ostáva pri starom dodávateľovi. Táto histéria je robená úmyselne, aby ľudia zostali dezinformovaní a pasívni. Komu to vyhovuje? Na to si odpovedzte sami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cítim sa podvedený a zároveň vinný za to, že roky zbytočne platím drahšiu elektrinu. Od roku 2011 môj tradičný dodávateľ viackrát znížil cenník za elektrinu a mne stále účtovali pôvodnú vysokú cenu. To je daň, ktorú som platil za to, že som si neporovnal cenovú ponuku s druhým dodávateľom. Na druhej strane, je len moja chyba, že som nemal správne informácie. Preto som si dal tú námahu a pozorne som si pozrel ceny ostatných dodávateľov. Bol som zhrozený, že ceny alternatívnych dodávateľov v domácnosti sú nižšie oproti cene, ktorú platím až o 30 %. Dokonca cena za elektriku v mojej firme by bola nižšia až o 40%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ponúkané praktiky a „zľavy s viazanosťou“ považujem za výsmech celému obyvateľstvu a tak som sa začal informovať. Zistil som, že podľa zákona nemusím byť ďalej viazaný na 24 mesiacov. Ak dodávateľ zmení cenu alebo obchodné podmienky pre domácnosti, môžete mu dať okamžite výpoveď. Stanete sa voľní a môžete si vybrať lacnejšieho dodávateľa. K budúcemu roku pôjdu všeobecne ceny elektriny dole a tak sa budú meniť cenníky k 1.1.2014. Nový cenník musí byť oznámený na webe dodávateľa 30 dní pred nadobudnutím účinnosti. Pozrel som sa na webe a môj dodávateľ už zmenil cenu. Odporúčam to isté aj vám. Dajte rýchlo výpoveď , ak sa chcete zbaviť nevýhodnej viazanosti. Buďme radi, že máme slobodu pri výbere dodávateľov. Nezabúdajte, že stále platí: „Neznalosť zákonov neospravedlňuje.“

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu