reklama

Aký majú vplyv takzvané „dedičné“ choroby na naše zdravie?

Od malička mi vŕta v hlave, prečo sú niektorí ľudia stále chorí a druhí prekypujú zdravím. Prečo niektorí zomierajú predčasne a iní sa dožívajú dlhovekosti často aj s pochybnou životosprávou?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Od nášho narodenia nám naši najbližší hovoria ako máme jesť a žiť, aby sme boli zdraví. Deti takto bez toho, aby si to overili automaticky preberajú stravovacie, hygienické a pohybové návyky od svojich rodičov a blízkeho okolia. Národná príslušnosť , miestna a náboženská kultúra, tradície, stravovacie návyky a životný štýl určujú potom, aký bude aj náš zdravotný stav. Ak sa narodíte v rodine, kde sú bežné choroby a predčasné úmrtia samozrejmosťou, dozviete sa, že je to dedičné. Po šesťdesiatich rokoch zbierania skúseností už viem, že takáto „dedičnosť“ mala svoju príčinu pravdepodobne v zlej životospráve a divokom životnom štýle. Takzvaná tradícia a dedičnosť totiž len falošne ospravedlňujú väčšinu našich problémov, vrátane zdravotných. Ak tomu uveríte, zaradíte sa k väčšine. Ak sa budete správať ako táto väčšina, budete mať podobné zdravotné problémy ako väčšina ľudí. Je to taký začarovaný kruh.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj ja som odmalička počúval vo svojej rodine, že máme sklon k priberaniu, dedičnú srdcovú chorobu a že všetci príbuzní z maminej strany umierajú na infarkt. Keď som sa nad tým zamýšľal, zistil som, že väčšina mojich príbuzných mala nadváhu kvôli zlej životospráve. Mnohí sa prejedali, fajčili, oslavovali, často popíjali a v ich jedálničku dominovalo mastné mäso. Nepoznal som nikoho z rodiny , kto by pravidelne športoval. Všetci starší členovia rodiny a ich príbuzní mali problémy s tlakom, cukrom, trávením a podobne Moji rodičia trpeli nadváhou, vysokým tlakom, mali rôzne druhy chorôb a jedli množstvo tabletiek. Zlá životospráva a lieky samozrejme spôsobili, že zomreli podľa „dedičného“ rodinného scenára predčasne, chvíľu po odchode na dôchodok. Na Kysuciach , kde som sa narodil, sa to považovalo za normálne, a tak sa s tým nič nerobilo. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja som sa s týmto životným štýlom a takzvanou dedičnosťou akosi nedokázal stotožniť. Od mala som aktívne športoval a cez víkendy som býval často preč z domu. Stretával som sa tam s ľuďmi, ktorí mali iný životný štýl ako naši. V pätnástich rokoch som odišiel do „sveta“. Tým, že som zmenil prostredie, tým sa zmenil aj môj život. Z prevažne ťažkej mäsitej stravy som prešiel na ľahkú vyváženú stravu, kde prevažovali ovocie a zelenina. Pravidelne som sa venoval rekreačnému športovaniu a pohybu v prírode. S manželkou sa spoločne snažíme dodržiavať správnu životosprávu a hľadať kompromis pre oboch v stravovaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes budeme mať 60 rokov a tešíme sa z dobrého zdravia a výbornej kondície. Máme stále rovnaký tlak a váhu ako v sedemnástich rokoch a možno aj preto sa u nás nenaplnili žiadne dedičné chorobné scenáre. K lekárovi chodievame len na preventívne prehliadky. Viem, že každý človek je jedinečný a tak sa mi zdá nezmysel hádzať všetkých do jedného vreca. Viem aj to, že každý si môže sám za svoj zdravotný stav vďaka nevedomosti. Preto nie som zástanca žiadnej jednotnej diéty pre všetkých, lebo každému vyhovuje niečo iné. Ináč sa stravujú Eskymáci a ináč Indovia. Problém je v tom, že nepoznáme seba samého a potom sa snažíme prispôsobovať novým módnym trendom a rôznym vegetariánskym diétam. Môj známy napríklad po dvojročnej radikálnej makrobiotickej strave skončil v nemocnici na infúzii, vyčerpaný a s oslabeným imunitným systémom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sme pre zdravie urobili? Jednoducho povedané, zistili sme si, aký máme metabolický typ, krvnú skupinu a rodinný pôvod. Potom sme začali prispôsobovať životosprávu svojim individuálnym dispozíciám. Ináč povedané, prevzali sme zodpovednosť za svoje zdravie. Nie sme zarytí mäsožravci, vegáni, vegeteriáni ani makrobiotici, neužívame lieky, ani syntetické potravinové doplnky. V našom jedálničku prevažuje surová strava nad varenou v pomere 70 : 30%, máme pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, dodržiavame pravidelný spánok, teplé kúpele a používame prírodnú kozmetiku. Skúste aj vy spoznať samého seba (najdite si to v knihe Šlabikár zdravia) a tomu potom prispôsobte vlastné stravovacie a pohybové návyky. Uvidíte, že sa to v krátkom čase prejaví na zlepšení vášho zdravia. 

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu