Kokoška

Kokošky sú zemiakové šúľance, v našom kraji majú však rýdze pomenovanie "kokoška".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (221)

Očistíme zemiaky, pokrájame na väčšie kúsky a necháme uvariť. Scedíme a pomelieme v mlynčeku na mäso alebo pretlačíme cez to čudo, ktorému neviem prísť na názov /hlavne že trčí v komore/. Pretlačené zemiaky zmiešame s múkou, soľou a vajcom. Vyformujeme cesto a vyklopíme na dosku. Valčekom ho rovnomerne sploštíme a nožíkom narežeme dlhé plátky, ktoré šuľkaním sformujeme do valčekov. Vezmeme nožík a krájame tie valčeky na veľkosť cirka 1-2 cm.

Medzitým dáme zovrieť vodu so soľou a postupne vkladáme kokošky do vriacej vody. Vpriebehu niekoľkých sekúnd tie kokošky vyplávajú na povrch. Cedítkom ich povyberáme a zalejeme na masti alebo masle opraženou strúhankou . Ja kokošky ešte sladím cukrom ale jedia sa aj slané. U nás sa kokošky pripravujú v súhre so slivkovými gombócmi. Cesto je rovnaké len sa reže na štvorce a vkladám do nich slivkový kompót.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PS: Ešte je v našom kraji zaužívaný maďarský názov pre kokošky- angyalbogyoro /tie tri o v slove sú prehlasované:)/

Anna Zboraiová

Anna Zboraiová

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Fascinujú ma matky, ktoré napomínajú svoje deti potichu a oni ich poslúchajú.Mám svoje názory na veci okolo seba ale ak sa zmýlim uznám svoj omyl a nežijem v ilúzii o svojej pravde. Zoznam autorových rubrík:  Ómamine receptyNáhle traumy vedomiaAnnikine fejtónySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

225 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu