Recept na Meteník mi odovzdala ómama až tesne pred smrťou. Zdedila ho od svojej svokry, ktorá pochádzala z Jarovnice a tá vraj od nenočky z Terchovej. Náš rodokmeň prekrýva celé Slovensko, ba aj presahuje...
Takže recept:
Vezmeme tri veľké hrste kyslej kapusty, ak je príliš dlhá zoberieme nožík a pokrájame. Kto má malé ruky nech požiada manžela, suseda. Ďalej potrebujeme 1 a pol deci mlieka, droždie, soľ a vegetu podľa chuti. Tá vegeta nemusí byť, stačí aj bazalka a majorán. Domáca masť vo veľkosti smetolu, v horšom prípade ten smetol. Ale tá masť je chutnejšia. A pol kila polohrubej múky. V obrovskej mise sa to zmiesi na cesto ktoré vyklopíme do vopred namasteného plechu. Vložíme do vopred zohriatej rúra a pečieme na miernom stupni asi 41,5 minúty. Keď nastane 40-ta minúta rozotrieme na povrchu pretlačený cesnak.
Meteník je u nás príloha ku kapustnici ale raz za čas ho upečiem len tak. Zajedáme ňou cupu. O cupe sa rozpíšem nabudúce.