

Začiatky pestovania kávy nie sú presne písomne doložené, ale ako rok dovozu kávového semena sa uvádza 1727.

Prvá úradná zmienka o kráľovskom dekréte o káve pochádza z roku 1732. V tom istom roku bola vyvezená aj prvá káva z kolónie Pará do Európy.

Plod o veľkosti 1,5 cm má na začiatku zelenú, neskôr žltú a na koniec červenú až fialovú farbu. Plod je bohatý na značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5-1,7% kofeínu.

Plody chutia dosť sladko. Mal som celkom príjemnú chuť v ústach.

Štát Minas Gerais je obklopený pohoriami, jazerami, vodopádmi a pôdou bohatou na minerálne látky. To sú výborné podmienky na pestovanie kávy.

"Kávobranie" je vždy v septembri. Zbiera sa vždy ráno a spracúvava popoludní. Vo fabrikách sa káva spracúvava podlľa nasledujúcich 5 krokov. Najskôr sa bôby očistia od lístia a potom sa rozdelia do vodných nádrží podľa toho ako sú zrelé. Stupeň zrelosti je veľmi dôležitý.

Postupne sa odstráni časť vlákniny a bôby sa nechajú sušiť s pergamenovým povlakom na slnku. Čaká sa dva dni a potom sa prvý proces sušenia ukončí. Neskôr sa už kávové bôby sušia v sušičkách vykurovaných drevom na zostatkovú vlhokosť 11-12%.


Charakteristická chuť sa vyznačuje sladkou, mäkkou a dlho ostávajúcou chuťou. Je miernej povahy a harmonickej chuti. Dočítal som sa, že vraj milovníci kávy ocenujú hlavne jej čokoládavú dochuť. Nabudúce to teda skúsim viac precítiť....
Prajem krásne ráno s brazílskou Arabicou.