Brazílska káva v obrazoch

Už, keď som letel do Brazílie, vedel som, že si chcem ísť pozrieť kávové plantáže. Včera sa mi to po prvýkrát v živote podarilo. Na živo som videl kávovník arabský, ktorý je najrozšírenejším kávovníkom pestovaným na výrobu kávy v Brazílii. Kávovník je tu hlavnou poľnohospodárskou plodinou a samotná káva hlavným exportovaným produktom. Vďaka čomu je Brazília najväčší producent kávy na svete. Štát Minas Gerais v ktorom sa práve nachádzam, je najväčším brazílskym producentom kávy Arabica.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Začiatky pestovania kávy nie sú presne písomne doložené, ale ako rok dovozu kávového semena sa uvádza 1727.

Obrázok blogu

Prvá úradná zmienka o kráľovskom dekréte o káve pochádza z roku 1732. V tom istom roku bola vyvezená aj prvá káva z kolónie Pará do Európy.

Obrázok blogu

Plod o veľkosti 1,5 cm má na začiatku zelenú, neskôr žltú a na koniec červenú až fialovú farbu. Plod je bohatý na značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5-1,7% kofeínu.

Obrázok blogu

Plody chutia dosť sladko. Mal som celkom príjemnú chuť v ústach.

Obrázok blogu

Štát Minas Gerais je obklopený pohoriami, jazerami, vodopádmi a pôdou bohatou na minerálne látky. To sú výborné podmienky na pestovanie kávy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

"Kávobranie" je vždy v septembri. Zbiera sa vždy ráno a spracúvava popoludní. Vo fabrikách sa káva spracúvava podlľa nasledujúcich 5 krokov. Najskôr sa bôby očistia od lístia a potom sa rozdelia do vodných nádrží podľa toho ako sú zrelé. Stupeň zrelosti je veľmi dôležitý.

Obrázok blogu

Postupne sa odstráni časť vlákniny a bôby sa nechajú sušiť s pergamenovým povlakom na slnku. Čaká sa dva dni a potom sa prvý proces sušenia ukončí. Neskôr sa už kávové bôby sušia v sušičkách vykurovaných drevom na zostatkovú vlhokosť 11-12%.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Charakteristická chuť sa vyznačuje sladkou, mäkkou a dlho ostávajúcou chuťou. Je miernej povahy a harmonickej chuti. Dočítal som sa, že vraj milovníci kávy ocenujú hlavne jej čokoládavú dochuť. Nabudúce to teda skúsim viac precítiť....

SkryťVypnúť reklamu

Prajem krásne ráno s brazílskou Arabicou.

Zdenko Somorovsky

Zdenko Somorovsky

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Človek čo má rád - prirodzený smiech, pozitívnu náladu a sarkastický humor, spoznávanie cudzích ľudí a kultúr, chuť horúceho čaju a arómu kávy, portské a tokajské vínko, krásne portugalské, španielske a anglické slovíčka. Človek, čo miluje cestovanie telom aj dušou a s ním spojené dobrodružstvo, hory a prírodu. Okrem toho sa rád ponára do studnice vedomostí starých kníh a zaprášených máp. Miluje hudbu a hudobné nástroje. Zbožňuje fotografovanie a písanie, pretože rád odkrýva čaro našej doby a našej planéty. Riadi sa heslom: "Bud vždy vyzbrojený úsmevom, pretože s ním je život krajší":-) Zoznam autorových rubrík:  PortugalskoNezaradenáTaliansko a jeho krásyAmerikaSlovenskoIzraelBraziliaŠkótskoPoľskoBelgickoŠvédskoAko chutí MarokoŠpanielskoBáseň ako darKeď kráčam životom

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu