reklama

O hnusnom chlebe

Čoho je málo, to má veľkú cenu. Pre košickú tresku by som niekedy stromy v lese rúbala, deti zase pre Horalky. Naša generácia vyrastala na rožkoch a klasickom bielom chlebe. Rožky sú legenda.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

V Nemecku ich nemáme. Mama sa ma vždy pár dní pred príchodom na Slovensko pýta, čo nám má navariť. Vždy jej odpoviem to isté. To je jedno, len nech máme rožky. Viem už s istotou, ako to dopadne. Bude stáť hodiny pri hrncoch, tie rožky v prútenom košíku budú čerstvé a asi ešte teplé. Neviem sa dočkať.

Človek dospeje do štádia, keď začne rozmýšľať, čo vloží do úst. Potravinová selekcia. Vek, zdravie, vedomosti o ingredienciách, hmotnosť vlastného tela, racionálne stravovanie. Kúpila som si domácu pekárničku. Používam nastavenie času. Každé druhé ráno ma zobúdza vôňa čerstvo dopečeného chleba z rôznych druhov múk, semienok a byliniek. Má to ale háčik. Chalanom nechutí. Priznávam, prvé dni som trávila horké sklamanie. Nepomohli argumenty o zdraví, ani trápne výlevy o prínose celozrnných produktov. Majú 4 a 6 rokov. Je im to úplne fuk. Zjedia ryby, špenát, brokolicu a tekvicovú polievku, ale chcú normálny chlieb z obchodu. Bodka. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Starší šiel skoro ráno na exkurziu k požiarníkom. Podľa inštrukcií budú jesť mimo škôlku. Oznam zadával jasné pokyny. Do ruksaku zabaľte deťom raňajky a niečo na pitie. Vonku je ešte tma. Stojím v kuchyni, nalievam mu do termosky čaj s medom. Vtedy ma to napadlo. Zabudla som deťom kúpiť obyčajný chlieb. Nemám ani kúsok. S pochybnosťami krájam môj domáci, teplý, pre mňa neodolateľný. Natieram ho maslom a obľúbeným jahodovým lekvárom od babky. Do malej misky nakrájam dve jablká na mesiačiky. Pripravený batôžtek čaká na stole.
Kráčame spokojní do škôlky a Miško sa pýta:
"Čo si mi zabalila, mamka?"
"Čerstvý chlieb z pekárne s jahodovým lekvárom, dve jablká a čaj."
"To je super, že si bola v pekárni. Som rád, že nie ten tvoj. Nie, že by bol zlý, ale tie semienka sú hnusné. Fuj, neznášam ich. Smrdí od nich celý. Hlavne rasca a tie veľké, tekvicové. Nechápem, ako to vôbec môžeš jesť."
Pri dokončení tejto vety vchádzame do dverí, chlapci sa rozbehnú k svojim papučiam. Nestihla som svoj čin obhájiť. Smola.
Popoludní ideme rovno zo škôlky na prechádzku. Zvedavo sa pýtam, ako bolo. Po vyrozprávaných zážitkoch chvíľu mlčal a ja som čakala... Nesklamal.
"Ozaj. Čaj som vypil, z jablka tam zostalo len pár kúskov, ale ten chlieb. Vravel som ti, že ho nemám rád a aj tak si mi ho zabalila. Niekedy mám pocit, že ma vôbec nepočúvaš."
"Prepáč, mrzí ma to. Zabudla som kúpiť biely a nemohol si ísť bez raňajok."
"Trošku som si dal. Ale naozaj iba trošku." 
Cestou domov sme sa zastavili na ihrisku. Miško hodil ruksak na lavičku, obaja sa rozutekali na preliezky. Po chvíľke dobehol Filip. Pomaly otvára ruksak a kričí na Miška.
"Čo máš dnu? Nechal si mi niečo?"
Z diaľky prichádza odpoveď "Ešte sú tam jablká, čaj som vypil celý a z chleba som len odhryzol. Je tam niekde v batohu. Pohľadaj si."
Filip sa skloní, strčí hlavu a jednu ruku do útrob, intenzívne prehrabáva. O chvíľku víťazoslávne vyťahuje dve malé, asi tri centimetre dlhé kôrky. Sú zlepené, mokré a ružové od zvyšku lekváru. "Máááááááám!" Víťazoslávne sa posadí na lavičku, sústredene si ich v dlani oddelí a vkladá do úst. Priviera oči, pomaly prežúva a hovorí. "Mamka, ten chlieb je výýýborný!" Keď doje, kričí zase na brata. 
"Boli tam len kôrky. Viac nemáš?"
"Nie. Bol som hladný, tak som ho zjedol vlastne celý. Ale kôrku som nechal, lebo sa mi kýve ďalší zub a ťažko sa mi prežúva."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po príchode domov som uvarila čerstvý čaj. Ráno som nechala na stole fľašku s nálepkou dátumu výroby lekváru. Mama si to stále píše. Na večeru si ho už natierali sami.

Zuzana Herich

Zuzana Herich

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  181
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Život je skvelý a plný prekvapení... Zoznam autorových rubrík:  Skutočné príbehyAko to vnímam jaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu