reklama

Život v Nemecku alebo ako to v skutočnosti funguje

V máji pred rokom sme sa rozhodli začať nový život. Byt s hypotékou sme predali, zbalili pár kufrov, krabíc a našich dvoch synov vo veku jeden a tri roky a vyrazili. Napriek celoživotným putám k rodine a priateľom sme tento krok podnikli s presvedčením, že je to správna vec.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (537)

Úprimne, nebolo mi všetko jedno. Bola som síce nadšená zo zmeny, ale predsalen... Rodičia ďaleko, žiadni blízki priatelia či známi, deti budú musieť začať v novom prostredí, kde hovoria rečou, ktorej vôbec nerozumejú. Započula som aj názory,že je tam všetko oveľa drahšie, že samotný príjem ochudobňujú vysoké odvody, že je život v mnohom komplikovanejší a mňa čakala navyše slušná jazyková bariéra (keďže som svoj študijný potenciál orientovala na angličtinu).

Našťastie sme s manželom dobrodružné povahy a deti brali presun do novej krajiny ako výlet. Presnejšie, mladší syn si neuvedomoval vôbec nič. Podstatné pre neho bolo, že sme boli všetci spolu a inak svet "gombička".

Tak aký je vlastne život v Nemecku?

Neviem, či je 15 mesiacov pobytu v tejto krajine dostatočný čas na názor, ale napriek tomu som si ho po 35tich rokoch života na Slovensku vytvorila.

Nemci sú disciplinovaní
Ak by som mohla ich spôsob života pretransformovať do akéhosi motta, znelo by asi takto:"Pravidlá platia pre všetkých". Nemci sú všeobecne známi svojou precíznosťou. A to platí skutočne vo všetkom. V čase
príchodu a odchodu do a z práce, (majú výrazne nepriateľský vzťah k nedochvíľnosti v tom najširšom možnom kontexte - rôzny charakter stretnutí, rodičovské združenia, návštevy...), v dodržiavaní maximálnej povolenej rýchlosti a dopravných značiek všeobecne, v platnosti ústnych dohôd, v dodržiavaní systému bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (zásadne ho rešpektuje každý, od najvyšších šéfov po posledného pomocného pracovníka bez výnimky), v dodržiavaní platobných termínov a dalo by sa pokračovať do nekonečna.

Nemci nedopustia zneužívanie sociálneho a zdravotného systému
Vypísať sa na "maródku" z dôvodu prípravy na nejakú skúšku v škole, potreby niečo si vybaviť, či akékoľvek aktívne činnosti počas pracovnej neschopnosti sú nemysliteľné. Čo priamo súvisí s faktom, že je náhrada mzdy v prípade nemoci v plnej výške. Platí teda, že systém dáva, ale neodpúšťa. Nedávno rezonoval prípad, keď sa fotografia ženícha objavila na sociálnej sieti s nevestou na rukách
v období, keď bol dlhodobejšie práceneschopný z dôvodu zdravotných problémov s chrbticou. Zamestnávateľ okamžite rozviazal pracovný pomer z dôvodu zneužívania systému zdravotného poistnia. Ak by mal problémy s chrbticou, nemohol by nevestu na ruky vôbec vziať. (Nápad zdieľat tento šťastný okamih na internete bol každopádne za všetky drobné...). Dôvody na poskytovanie rôznych
sociálnych dávok sú pravidelne preverované a poberateľ sa musí podrobiť skúmaniu jeho situácie vždy, keď to daný úrad vyžaduje.

"Multi-kulti" život Nemcov
Cudzincov je tu obrovské kvantum. Dokonca si začínam myslieť, že sú na tom Nemci s demografickou prognózou ešte horšie, ako si nahlas pripúšťajú. Na druhej strane, (podľa slov nemeckých rodákov z dôvodu minulosti národa) sú obdivuhodne tolerantní voči všetkým ostatným národnostiam. Formuláre na úrade som našla nielen v tradičnej angličtine a turečtine, ale aj v českom jazyku. Plne človeka akceptujú, sú ochotní, milí a všemožne v integrácii pomáhajú. Ja viem, možno je to iba naoko, ale niekedy to pre príjemný pocit stačí. Preto konštatujem, že ak človek vynaloží snahu v štúdiu jazyka, stretne sa spravidla s podaním pomocnej ruky.

Nemci a systém
Paráda. Elektronická štátna správa, dokumenty a zmluvy cez internet, okamžité spätné väzby, dostatočný časový priestor na reklamácie a aplikovanie zmien v zmluvných vzťahoch, ústretovosť úradníkov. Okrem iného pre mňa obrovské plus - stretnúť Nemca, ktorý nevie hovoriť plynule po anglicky, je výnimočné. Angličtina je druhý, evidentne často používaný jazyk (alebo majú vynikajúce metodické postupy, ako ju učiť tak, aby boli ľudia kedykoľvek schopní v angličtine reagovať).


Nemci a zdravotný systém
Tak to je na dlhšiu debatu. Ak by som zhrnula základné rozdiely, spomenula by som, že je zdravotná starostlivosť pre deti do 18 rokov bezplatná vrátane liekov. Okrem toho pracujú lekári dlhšie, ako na Slovensku. Ambulancie praktických lekárov a špecialistov sú pre ľudí otvorené do neskorých popoludňajších hodín, niekoľkokrát v týždni do večera. Ošetrenie zubov bolo bez doplatkov. Týždeň po návšteve zubára prišiel od poisťovne list s poďakovaním, že si dávam na chrupe záležať a ponúkajú mi preplatenie profesionálneho vyčistenia zubov (rozumej bielenie) v hodnote 54 Eur a benefit v podobe permanentky do miestneho fitnesscentra.

Nemci a výchova detí v škôlkach
O tom podrobnejšie nabudúce. Dovolím si iba naznačiť, že môj 3 ročný syn (priznám sa, aj ja) som zostala zo striktného režimu v škôlke prvé týždne zaskočená. Pritom mal syn rok slovenskej škôlky za sebou, takže fungovanie v kolektíve pre neho nebola žiadna novinka. Iba toľko...všetok tento poriadok a prepracovaný systém sa to začína už v jasliach... mladší syn si to práve skúša na vlastnej koži. A to som si myslela, že sme doma prísni...

Zuzana Herich

Zuzana Herich

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  181
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Život je skvelý a plný prekvapení... Zoznam autorových rubrík:  Skutočné príbehyAko to vnímam jaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu