Budeme potrebovať na dva koláče:
500g ríbezlí umytých a odstopkovaných
Cesto:
500 g polohrubej múky
25g droždia
250 ml mlieka
75g krupicového cukru
75g zmäknutého masla
2 žĺtka
štipka soli
Tvarohová plnka:
250g jemného tvarohu
1 vajce
2 lyžice krupicového cukru
Na posýpku:
100g masla
100g krupicového cukru
140g hrubej múky

Múku dáme do veľkej misy a uprostred urobte jamku. Trochu mlieka zohrejeme a pridáme doňho kvasnice a polovicu cukru. Dobre zamiešame a vlejeme do urobenej jamky.

Necháme 10 minút odstáť. Potom pridáme maslo, 2 žĺtka, zvyšok cukru, soľ a postupne aj zbytok mlieka.Cesto poriadne vymiešame. Ak by sa nám lepilo na ruky pridáme trochu múky poprípade opačne ak by bolo príliš suché tak trochu mlieka. Miesenie je základ. Túto činnosť vykonávame aspoň 10 minút. Zapamätajte si. 50% úspechu je dobre vymiešané cesto.

Cesto poprášime múkou prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme hodinku a pol kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku a posýpku. Tvaroh zmiešajte s vajcom a cukrom dohladka.

Zmes naplnte do cukrárskych sáčkov alebo do klasických mikroténových a odstrihnite roh.
Posýpku si pripravíme tak že maslo nakrájame na malé kúsky, poprášime ho hrubou múkou a cukrom

a spracujeme rukami.

Cesto nám zatiaľ vykyslo.

Rozdelíme ho na dve časti a na vymastené plechy ho rukami ponaťahujeme.

Na každý koláč dajte na striedačku pás ríbezlí a vytlačte zo sáčku pás tvarohovej plnky.

Ríbezle posypte posýpkou a okraje koláča potrite rozšlahaným vajcom.

Pečte na 170 stupňoch v strednej časti rúry približne 20 minút alebo pokiaľ nezhnednú okraje.
A tu je výsledok


Dobrú chuť:)