Ríbezľová klasika

V dnešnej dobe pokiaľ nemáte záhradu a blízko trhovisko tak kúpiť ostružiny alebo akékoľvek sezónne ovocie je skoro nemožné. V hypermarketoch okrem základnej zeleniny a ovocia mnohokrát nedostanete nič viac a už vôbec nie v dobrej kvalite tak nezostáva nič iné ako precestovať kus sveta kvôli pár surovinám. Ale niekedy to stojí za to ako v tomto prípade keď ríbezle som zháňal 2 hodiny ale výsledok určite stojí za to.:)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Budeme potrebovať na dva koláče:

500g ríbezlí umytých a odstopkovaných 

Cesto:

500 g polohrubej múky

25g droždia

250 ml mlieka

75g krupicového cukru

75g zmäknutého masla

2 žĺtka

štipka soli

 Tvarohová plnka:

250g jemného tvarohu

1 vajce

2 lyžice krupicového cukru

Na posýpku:

100g masla

100g krupicového cukru

140g hrubej múky

Obrázok blogu

 

Múku dáme do veľkej misy a uprostred urobte jamku. Trochu mlieka zohrejeme a pridáme doňho kvasnice a polovicu cukru. Dobre zamiešame a vlejeme do urobenej jamky. 

Obrázok blogu

Necháme 10 minút odstáť. Potom pridáme maslo, 2 žĺtka, zvyšok cukru, soľ a postupne aj zbytok mlieka.Cesto poriadne vymiešame. Ak by sa nám lepilo na ruky pridáme trochu múky poprípade opačne ak by bolo príliš suché tak trochu mlieka. Miesenie je základ. Túto činnosť vykonávame aspoň 10 minút. Zapamätajte si. 50% úspechu je dobre vymiešané cesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cesto poprášime múkou prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme hodinku a pol kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku a posýpku. Tvaroh zmiešajte s vajcom a cukrom dohladka.

Obrázok blogu

Zmes naplnte do cukrárskych sáčkov alebo do klasických mikroténových a odstrihnite roh.

Posýpku si pripravíme tak že maslo nakrájame na malé kúsky, poprášime ho hrubou múkou a cukrom

Obrázok blogu


a spracujeme rukami.

Obrázok blogu

Cesto nám zatiaľ vykyslo.

Obrázok blogu

Rozdelíme ho na dve časti a na vymastené plechy ho rukami ponaťahujeme.

Obrázok blogu

Na každý koláč dajte na striedačku pás ríbezlí a vytlačte zo sáčku pás tvarohovej plnky.

Obrázok blogu

Ríbezle posypte posýpkou a okraje koláča potrite rozšlahaným vajcom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečte na 170 stupňoch v strednej časti rúry približne 20 minút alebo pokiaľ nezhnednú okraje.

A tu je výsledok

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Dobrú chuť:)

Adrián Petráš

Adrián Petráš

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

rád sa potulujem po kuchyni Zoznam autorových rubrík:  DezertyPolievkyHlavné jedloSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu