Tiramisu

Pravé tiramisu, talianske tiramisu, originál tiramisu. Nespočetne veľa názvov tejto skvostnej talianskej torty koluje po internete a pritom úplne zbytočne. Tiramisu je len jedno. A keď už pravé tak aj pravé suroviny. Jedine mascarpone robí z tejto torty skvost a nie náhražky typu a môžme použiť lučinu? Je pravdou že tento recept patrí do vyššej cenovej kategórie ale raz za čas sa ho oplatí spraviť. Uvidíte,neoľutujete. Tak a teraz sa môžme do toho pustiť :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Potrebujeme:

200g krištáľového cukru

1 balenie kvalitných cukrárskych piškót ( kvalitné ostanú uprostred nerozmočené )

4 žĺtky

500g mascarpone

1 štamprlík likéru amaretta

2 silné kávy

horké kakao na poprášenie

a tortovú formu

Obrázok blogu

Do misy si dáme cukor zo žĺtkami a miešame ručným mixérom min. 5 minút. Vznikne nám hustá zmes.

Obrázok blogu

Pokiaľ sa Vám zdá zmes málo hustá kľudne pridajte cukor. Inak sa môže stať že po zmiešaní do syra mascarpone vznikne moc riedky krém a to by sme nechceli:) Ďalej si pripravíme 2 silné kávy ktoré zmiešame s amarettom. Do takto pripravenej kávy namáčame rýchlo piškóty a ukladáme do tortovej formy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do vymiešaných žĺtkov pridáme po častiach syr mascarpone a dobre vymiešame aby nám zostal hustý krém.

Obrázok blogu

Polovicu krému nanesieme v rovnomernej vrstve na piškóty.

Obrázok blogu


na krém zase navrstvíme piškóty namočené v káve.

Obrázok blogu


Zvyšok krému nanesieme na vrch torty a husto poprášime horkým kakaom.

Obrázok blogu

Vložíme do chladničky, najlepšie na celú noc a ráno sa z kľudom môžete pustiť do toho:)

A tu je výsledok

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Niečo o Mascarpone:

Pravé mascarpone sa vyrába v taliansku. Vyrába sa z nízkotučnej smotany. Smotana použitá na výrobu mascarpone sa robí z kravského mlieka. Nie sú to však obyčajné kravy. Tieto totiž držia špeciálnu bylinkovo kvetinovú diétu. Kŕmenie špeciálnou zmesou tráv zaisťuje chuť mlieka a výsledok sa odráža aj v chuti mascarpone. Pôvod sa datuje na prelome 16 a 17 storočia v severnej časti talianska. K čomu ho však použiť okrem tiramisu? Pridáva sa do rôznych iných koláčov,cestovín ale najčastejšie sa podáva samostatne ako chuťovka k vínam.

Adrián Petráš

Adrián Petráš

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

rád sa potulujem po kuchyni Zoznam autorových rubrík:  DezertyPolievkyHlavné jedloSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu