reklama

Červený haring v novinách

Toto nie je o zdravom jedle v nezdravom obale, ale o nezdravých pomeroch v tomto štáte a dobrom zdraví jeho vlastníkov. A o tom, že red herring je odvedenie pozornosti či navodenie logickej nesprávnosti, ktoré zastiera skutočnosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Hneď po vymenovaní R. Kaliňáka za ministra vnútra* sa objavila čiastočne zrecyklovaná informácia o tom, že Kaliňák lieta v mega-megapodvodoch s DPH a tiež novšia správa, že pri (len) megapodvodoch s DPH kryje, a to iste nie len tak mirnix-dirnix, svojich susedov, kamarátov alebo obchodných partnerov.

Je zaujímavé, ako na tieto zverejnenia reaguje organizácia tohto muža č. 2 SMERu. Títo ľudia si zjavne povedali, že v období do vyslovenia dôvery vláde nie je vhodné robiť represálie proti autorom týchto informácií tak, ako to v podobných situáciách smeráci za použitia ich polície alebo prokuratúry často robia**. Je im jasné, že je teraz lepšie podávať pozitívne informácie o kaliňákovej polícii, a teda vzhľadom na to, že reálne pozitívne informácie akosi nie sú, musí to byť niečo, čo síce nemá vysoký obsah Omega3 kyselín, ale politickí konzumenti to aj tak radi spapajú - červený haring. Na to treba povolať príslušných "novinárov" a dodať im príslušné červené haringy, ktoré nám títo naservírujú tak, aby si po ich "požití" ľudia povedali: "Ej, predsa len, tá Kaliňákova polícia vie zapracovať. Aj keď to niekedy dlho trvá, ale ide to! To zrejme tá "nová" vláda už pracuje! Kaliňak je chlapík! Darmo, nie je dokonalý (veď kto je?), ale suma sumárum je to človek na správnom mieste!"

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A tak zrazu je tu informácia o tom, že - teraz pozor - vraždu Remiáša opäť vyšetrujú! Zasurmili surmity, mafiáni (za mrežami) sa na spevavých vtáčkov premenili! Dvadsať dlhých rokov ani slova a práve teraz, ako na zavolanie, lahodne do Kaliho ucha každý z nich spieva! Kto by to bol povedal!

O niečo sofistikovanejšou červeno-haringovou kampaňou je vytrvalé podávanie informácií, ktoré nášmu podvedomiu vnucujú takpovediac mimoplanetárnu myšlienku, že nejaký (alebo dokonca nie hocijaký) príslušník oligarchickej koalície môže byť trestne či inak právne postihnutý (za čokoľvek). Tu je, napríklad, posledný bombastický titulok z tejto kategórie: "Stíhať Fica za protimoslimské výroky nechce ani generálna prokuratúra"! Tak tomuto zjavne niekto hovorí informácia nielen relevantná, ale aj objavná! Teda, že čo sa nikdy nestalo, ani sa to nikdy nepriblížilo na menej ako asi desať tisíc kilometrov, sa v tomto prípade, ktorý stojí za titulok v normálnych novinách, prekvapivo, nestane ani v tejto (extrémne zaujímavej) situácii!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu sa nám všetkým jednoducho podáva, že to nie je tak, že všetky trestné oznámenia na kohokoľvek pod ochranou oliprokuratúry sa oblúkom hádžu do koša (a že poskokovia prokuratúry podľa predpísaného vzoru kopírujú odpovede zdôvodňujúce prečo je oznámenie úplne mimo). Naopak, jasne sa nám servíruje ako stráviteľná tá informácia, že hocijaký pokurátorík, alebo dokonca veľký prokurátor na samotnej Generálnej prokuratúre, vážne skúma takéto trestné oznámenie, zvažuje, či začne toho Fica stíhať alebo (tentokrát) nie, hľadí do hrubých kníh a radí sa s kolegami a v noci zle spí lebo ho trápi svedomie, či sa správne rozhodol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a nakoniec, všetko dobre dopadlo, pán prokurátor sa rozhodol aj v tomto prípade úplne správne - naozaj je to tak, že súdruh Fico (jaj, prepáčte, zabudol som, samozrejme pán Fico), sa ničoho nedopustil, je to veľmi statočný človek, ktorý ctí zákon kade chodí. A teraz bude zákon ctiť masovo aj s jeho novými koaličnými (mierne pozliepanými) kolegami a my budeme papať, čo iné, červené haringy!

_______________________________________________________________

*Po nevymenovaní Kaliňáka za ministra "polície" volali tí, ktorí boli toho názoru, že také vymenovanie je tiež rozhodovaním a čl. 101 ods. 1 Ústavy (prezident svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov) nebude dodržaný, ak na tento post bude vymenovaný niekto s takouto záťažou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

**Napr. Paškovo trestné oznámenie na Sulíka za "ohováranie" bolo už trikrát vrátené prokurátorom vyšetrovateľovi na "došetrenie" tak, aby líder opozície náhodou nezabudol, kto prokuratúre šéfuje.

Alojz Baránik

Alojz Baránik

Bloger 
  • Počet článkov:  79
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Zástanca spravodlivosti aj tam, kde to nie je ľahké. Poslanec NR SR. Expert strany SaS pre legislatívu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu