reklama

Jeseň zima

Krátke dni hmlistej jesene voňajúcej hnilobou a vareným vínom už pominuli. Stihla som pohrabať lístie, so sentimentom v očiach si obzrieť cibule tulipánov a narcisov, so sestrami sme nazbierali šípky, zavarili brusnice, s hubárskymi košíkmi sme utekali po lese a nebolo nič, čo by nás vtedy mohlo vyrušiť, nebolo nič krajšie ako naše šaty a farba skál na brehu hlbokej spenenej rieky. V horách sme zapaľovali ohne a hriali si nad nimi ruky, báli sme sa medveďov a nahlas po nich túžili, počúvali sme jelenie ruje, svoje city držali na uzde a keď sa jeden zo slnečných októbrových dní chýlil ku koncu, sedeli sme na lavičke vo svetroch ako farmári a hladkajúc starého bezvládneho psa sme boli hrdí na množstvo jabĺk, ktoré sme v ten deň niekoľko hodín oberali. Tancovali sme na klezmerovú hudbu a na kolieska krájali tmavozelené uhorky, na svitaní sme fajčili Marlboro light a v päťmiestnom aute sme sa tlačili šiesti, chodili sme k vode a hľadali stovky rokov staré črepy, jesenné dobrodružstvá, sviečky na cintorínoch, staroba blízkych, nemocnice, Púchovská kultúra žiariaca v očiach môjho otca.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Koncom novembra, ešte pred tým než prišiel sneh, som sa v Budapešti bicyklovala, mala som chuť na srbský vermut a na pomalé pitie vína pri Dunaji, piť červené víno, keď sa stmieva, keď je svetlo žltých električiek prenikavé a nedá nám spať. Budapešť na mňa vydávila moje detstvo, istú esenciu detstva, čosi veľmi podstatné, čo som nenašla v žiadnom z veľkých stredoeurópskych miest. Spomínam si na pohyby rúk a pekný úsmev mojej sestry v reštaurácii s pokrčeným kockovaným obrusom, na hustý cigaretový dym, na kvety vo vázach. Cez okno ozdobené silónovou záclonou sme, jediac mäso, pozorovali pohyb na ulici, život na ulici, napríklad ženu v kožušinovom kabáte ako sa nežne prihovára holubom a hádže im kusy chleba. Keď sa v sobotu večer koncom novembra v Budapešti stmievalo, nepohnuto sme stáli vedľa dvoch trabantov zaparkovaných pod stromami ozdobenými vianočnými žiarovkami, stáli sme pod novembrovými stromami bez lístia, v bezfarebnej krajine, na prázdnej ulici stúpajúcej prudko hore, na budínskej ulici s obytnými domami, s krajčírstvom a fotoateliérom lakajúcim zákazníkov vyblednutými svadobnými fotografiami a vysmiatymi detskými tvárami. Budapešť dôsledne zachováva pocit, ktorý nevyhnutne potrebujem k životu, nostalgiu, minulosť, stopy mojich predkov, odtlačky ich prstov na stenách parlamentu, stratená kvietkovaná vreckovka mojej príbuznej v metre, mamin poletujúci vlas na Námestí hrdinov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V budínskom byte neďaleko gymnázia svätej Margaréty sa mi snívali sny s výpravou vskutku lahodiacou oku, sny o voloch plávajúcich v žltej rieke Mekong, tie horúce noci v Saigone, špicaté hory a oranžový oblúčik slnka nad čínskym mestom Yangshuo, muchy sadajúce na melóny, sny o zasadrovanom predlaktí popísanom veršami Krisztiny Tóth. Počas nocí Budapešť exotická, Budapešť moja, jemné flirtovanie dievčat v kúpeľoch Gellért, ich krásne telá, ktorými človek nemôže nebyť unesený.

b

Jesenné dni pominuli a napadol sneh. Prvýkrát som ho videla, keď som hádzala do lepenkovej škatule s nálepkou slovenského znaku na prednej strane svoj hlasovací lístok a zapisovateľka K. s červenými ústami vhodnými na bozky popíjala zrnkovú kávu. Dobré ráno vítala pani na vrátnici gymnázia voličov a šikovne štrikovala zo svetlej vlny detský sveter, dobré ráno zdravili prichádzajúcich členovia volebnej komisie, dobré ráno odpovedal im muž s paličkou v ruke. Vlaky vtedy meškali sto minút a noci boli ružové, z Brazílie prichádzali e-maily, sedím na na pláži v Riu a píšem ti list a ja som bola veľmi rada a vedela som, že do Ria pravdepodobne nikdy nepôjdem, že nebudem sedieť na pláži a obžúvať plastové okuliare, že nebudem z piesku stavať hrady a pyramídy a sedem divov sveta, že tam nebudem v bielo-modrých plavkách snívať o portugalských prístavoch a čítať Rubéma Fonsecu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napadol sneh, veľa snehu, nemôžem odolať prázdnym šmykľavým cestám, opusteným pozemkom a tichu, takže sa veľa prechádzam, v korunách stromov vídavam vtáky zaskočené chladom, mrznú mi nohy a stretávam len starých ľudí, s ktorými prehodím pár slov a ideme každý svojou cestou.

Oni k svojim domom a ja po ceste do tmy, tvárou otočenou k svetlám áut.

Anna Strachan

Anna Strachan

Bloger 
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"Načo cestovať? Súmraky sú všade rovnaké.Vari cesty vytvárajú pocit slobody? Ja takýto pocit, Andrej, zažívam keď sa veziem električkou z Westbahnhofu do Schönbrunnu, a to oveľa intenzívnejšie ako niekto, kto cestuje z Viedne do Paríža. Lebo ak nespoznáš nadšenie z obyčajnej prechádzky Ringom, tak ho nenájdeš ani na konci sveta." Dragan Velikić Zoznam autorových rubrík:  familiarishoreodkazovanietripsvlnyBG365súkromnénezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu