reklama

Viedenské dni

Už tretí deň sedím v izbe pod strechou a otváram a zatváram biele okno a keď sa začne stmievať, zapálim svietniky na parapetnej doske, opriem sa o horúci radiátor a vravím T., že svietia ako hviezdy, že žmurkajú ako hviezdy, že sme šťastné dievčatá, lebo to môžeme vidieť práve teraz, teraz, keď na Viedňou zapadá slnko a my sme tak vysoko, že z okna nevidíme vnútorný dvor, nevidíme celkom dole , kde mestské, amsterdamsky vyzerajúce bicykle  požiera hrdza a je tu tak dobre, že je ťažké zbehnúť dolu po tmavých schodoch popri vázach s tulipánmi, zbehnúť  do chladu a do mesta, ktoré sa učím milovať len postupne, ktoré neustále porovnávam s Krakovom a Budapešťou a Prahou a oni vyhrávajú a ja som zo svojej nespravodlivosti nešťastná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Čítam sprievodcov po Bulharsku s mapkami, fotkami a kresbami, priestory, ktoré napĺňajú môj život nostalgiou a plnia mi sny, ticho, vôňa viniča a medu v kláštoroch vysoko v horách, železnica z Banska do Sandanski, tunely, jablká, cigáni s krikľavobielymi zubami, smutnokrásne šokujúce mestá ako Jakoruda alebo zaprášené juhobulharské Simitli, bezprostredná blízkosť Grécka a Macedónska a Solúna a Istanbulu, modré tielko a únavou roztrasené nohy v to leto, toľko horúčavy, toľko marhúľ a vody.

thessaloniki
thessaloniki 
thessaloniki
thessaloniki 

Ráno otvorím okno a rukou sa dotknem mrazu, zaborím doň nechty a oči a vidím strechu a kusy, nádherné kusy modrej februárovej oblohy a potom vypijeme čaj z majoránky, čaj so zázvorom, zjeme syr, chlieb a červené pomaranče a s citrusovými ústami sa na seba usmievame a kašleme a T. je silnejšia, už nemá horúčku a dokáže sa postaviť, milá moja, už nemáš devätnásť, prekonávanie chorôb bude čoraz zložitejšie a o päťdesiat rokov budú prudké bolesti každodennou súčasťou nášho života, už si nebudeme môcť odbehnúť do Florencie po toskánsky pocit a po pierko z holuba, ale zatiaľ, zatiaľ sme ohybné ako prútiky z vŕby, môžme sa vykloniť z okna a nazrieť iným do izieb, môžme sa tešiť na ďalšie výlety, na dlhé kráčanie po prašných slovenských cestách, na motýle, vlčie maky, na plátené batohy a hady na lúkach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Späť, späť k povinnému písaniu diplomovej práce a k nočnému čítaniu Ingeborg Bachmannovej, slnko opäť zapadá a my spomíname na Berlín a na východné Nemecko vtedy, keď sme ešte nemali ani osemnásť rokov, na rybníky uprostred trávy, na drevené skokanské mostíky a na pastelové plavky, na mŕtve dediny plné domov uprostred leta, na krajinu, ktorá páchla krvou a surovou melanchóliou. Noci v Berlíne, plač, kvetované spacáky, karavan zaparkovaný uprostred záhrady berlínskeho predmestia, brezový les a bicyklovanie, viali nám vlasy a v augustovom vzduchu sme cítili jeseň a naše spomienky už nemajú jasné kontúry, nemôžu mať, bolo to dávno a my sme o tom nevládali písať, pre seba ani pre druhých, bolo to dávno a okrem fotiek z toho neostalo nič, veď fotky sú nanič, keď nie sú slová. To ma naučil Franz Kafka a ja mu za to ďakujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O pol jednej ráno si oblečiem sveter a prejdem do kuchyne dopiť fľašu vína. Je tu ticho, víno je trpké, na stole vo váze kytica žltých ruží. Ešte niekoľko hodín a budeme tu variť kávu a peniť mlieko a trieskať skrinkami a čítať a písať a spať a umývať si vlasy s nevyslovenými slovami Ingeborg Bachmannovej na perách:

„Niet nič krajšieho pod slnkom ako byť pod slnkom..."

thessaloniki
thessaloniki 

+ Nostalgia za Viedňou

+ obrázky: Thessaloniki

Anna Strachan

Anna Strachan

Bloger 
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"Načo cestovať? Súmraky sú všade rovnaké.Vari cesty vytvárajú pocit slobody? Ja takýto pocit, Andrej, zažívam keď sa veziem električkou z Westbahnhofu do Schönbrunnu, a to oveľa intenzívnejšie ako niekto, kto cestuje z Viedne do Paríža. Lebo ak nespoznáš nadšenie z obyčajnej prechádzky Ringom, tak ho nenájdeš ani na konci sveta." Dragan Velikić Zoznam autorových rubrík:  familiarishoreodkazovanietripsvlnyBG365súkromnénezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu