reklama

Príhodný deň pre smrť

Dušičková nálada ma tento rok zastihla, teda aspoň podľa kalendára, o čosi neskôr. Žiaden vzdor nepomohol, chytila sa ma pevne. Nebohý starký, na ktorého si tak málo pamätám, zvykol vravievať, že sviečka sa nesmie zapáliť od inej horiacej sviečky. Ak by sa tak stalo, ukradli by ste tým niekomu dušu a spolu s ňou vzali aj život. Neviem či mal na mysli iba sviečky dušičkové, pálené ako pamiatku na zosnulých, alebo sviečky vo všeobecnosti. Túto povedačku som celé roky podvedome dodržiavala a ťahala ruky preč aj ostatným, keď sa schyľovalo ku krádeži.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

V predvečer sviatku Všech Svätých som zásadu porušila. Možno som tým vzala život práve jemu. V predvečer sviatku som pripálila sviečku od horiacej sviečky a na Všech Svätých tam už ležal prikrytý bielou plachtou. Ona sedela na studenej zemi a držala bezvládnu ruku vykúkajúcu spod plachty. Aký príhodný deň pre smrť! V správach o siedmej toho večera hlásili, že situácia na cestách je pokojná, až na pár menších kolízii, bez nehôd. O tomto nevedeli? Alebo v rámci štatistík predstavoval zanedbateľné percento?

Vo štvrtok i v piatok blčalo na mieste nehody slabým plamienkom viacero kahančekov. Hypnotizovali a nútili ma stáť pri okne. Priťahovali ma presne tak, ako nočné motýle vábi zažaté svetlo. Po víkende, neskoro v noci, som pri okne stála opäť. Teplé mlieko s medom neprinieslo vytúžený spánok a nedokázalo odohnať clivé chmúrne myšlienky. Žalúzie som schválne nechala odostreté. Mesačné svetlo tak malo možnosť dopadnúť na dlážku i na moju posteľ. Na moment sa ma zmocnil pocit, že by som po tom chodníčku z mesačného svetla mohla kráčať rovno do neba. Zblúdilý severák  dolu na ulici zadusil všetky roztopašné plamienky. Keď som sa navečer ponáhľala domov, ešte svietili.

Vzdala som svoj bojkot tohtoročným dušičkám a z náhleho popudu, niekedy na rozhraní dňa a noci, zbehla dolu, aby som zapálila všetky vyhasnuté sviečky tichej spomienky a pridala tú svoju, neznámemu človeku, ktorému som možno práve ja ukradla dušu.  Jednu po druhej, každú osobitne, vždy novým plamienkom novej zapálky v trasúcich sa rukách. Ach, aké zvláštne myšlienky prepadnú človeka v noci, keď je všade ticho... 


Zuzana Antolová

Zuzana Antolová

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

The man who refuses to bow blindly to conventional prejudices and chooses instead to express his opinions courageously and honestly. Zoznam autorových rubrík:  Moja strana minceSpomienky(Ne)obyčajné knihy(Ne)obyčajné stretnutiaÚsmevné príhodyPre tebaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu