reklama

Camino, dni 19-20.

Dnes urobím výnimku. Keď som začal písať sériu príspevkov o Camine, povedal som, si, že jeden by mal zahŕňať tri dni, aby to netrvalo príliš dlho, ale aby som sa pri tom podelil so svojimi zážitkami, možno aj niekoho motivoval.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Dnes to bude len o dvoch dňoch. Nabudúce ešte menej...

Ale stojí to za to.

Tešil som sa na príchod do mesta Léon, kde je slávna katedrála. Bola to pohodová, nie dlhá cesta. Do cieľa som dorazil asi o pol jedenástej a chvíľu som si počkal na otvorenie albergue, ktorá je v správe sestier Benediktínok. Asi do štvrtej popoludní som si stačil oprať, vyvešať, najesť sa, dať si dve pivá a pozrieť si katedrálu. Nebola až taká pompézna, ako tá v Burgose, ale bola taktiež nádherná. Miestami dych vyrážajúca.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Katedrála v meste Léon.
Katedrála v meste Léon. (zdroj: Anton Kovalčík)
"Brána" pred hlavným oltárom v katedrále
"Brána" pred hlavným oltárom v katedrále (zdroj: Anton Kovalčík)
Detail výzdoby vnútri chrámu.
Detail výzdoby vnútri chrámu. (zdroj: Anton Kovalčík)
Časť hlavného oltára.
Časť hlavného oltára. (zdroj: Anton Kovalčík)
Vitrážové okná sú tam úžasné...
Vitrážové okná sú tam úžasné... (zdroj: Anton Kovalčík)
Detail jedného z okien.
Detail jedného z okien. (zdroj: Anton Kovalčík)

Večer som sa už ukladal spať, keď hospitalero (správca albergue) chodil po izbách a vyhlasoval, že o päť minút je požehnanie pútnikov. Zbehol som dole, na prízemie, pričom ma nenapadlo zobrať si okuliare. Zaviedli nás do kláštorného kostola, kde už boli pripravené sestry Benediktínky. Jedna z nich nás inštruovala, že je to tzv. večerná modlitba s požehnaním nakoniec. Dala nám aj brožúrky so španielskymi a anglickými textami, čo kedy máme čítať, resp. spievať. Málo mi to pomohlo, lebo som takmer nič nevidel prečítať, preto som ostal len pri brumende. 

Prežili sme to, aj sestry Benediktínky. Nakoniec sme dostali požehnanie a tajomný miniatúrny zvitok papiera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzi textami, ktoré sme mali čítať, bol aj úryvok zo žalmu č. 32, ktorý mi dal odpoveď na jednu z mojich otázok (a aj modlitieb), s ktorými som púť začal.

Na ďalší deň to bola príjemná cesta po rovine, až do St. Martin. Albergue bola pod starou klasickou vodárenskou UFO vežou. Hospitalerom tam bol starší Angličan, ktorý mal zmluvu na 14 dní s potom mienil pokračovať ďalej do Santiaga. Bola to jeho už piata púť. Asi som mu nejako padol do oka (?) lebo ma aj s ďalšími dvomi pútnikmi pozval na kuracie dusené so zeleninou a víno len za 6 euro. Inak tam nebolo čo robiť, okrem relaxovania.

Zátišie ... so mnou.
Zátišie ... so mnou. (zdroj: Anton Kovalčík)

p.s.: Na tom "tajomnom" miniatúrnom zvitku bol citát od sv. Augustína. Voľne prekladám z Angličtiny:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Dokým žijeme, bojujeme, a pokiaľ bojujeme, je to znak, že nie sme porazení, a že v nás prebýva dobrý Duch. A ak aj nás Smrť neprivíta ako víťazov, mala by nás nájsť ako bojovníkov."

Howgh.

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 764x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu