reklama

Afganské fiasko ZSSR 1.

V decembri 1979 sovietske vojská vtrhli do Afganistanu.

Afganské fiasko ZSSR 1.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ich špeciálne jednotky obsadili kľúčové budovy v Kábule, zaútočili na sídlo prezidenta Amina a zabili ho. Zámery sovietskej vlády boli skromné: chceli zabezpečiť významné mestá a cesty, stabilizovať vládu, vycvičiť afganskú armádu a políciu a stiahnuť sa späť v priebehu šiestich mesiacov, maximálne jedného roka. Miesto toho sa ocitli v krvavej vojne a trvalo im deväť rokov a päťdesiatdva dní, aby sa z nej dostali. Jedným z nepredvídaných dôsledkov bol rozpad sovietskeho impéria a krajiny samotnej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Etnická štruktúra afganského ľudu asi ani nemôže byť komplikovanejšia. Tvoria ju Paštúni (cca40%, ich jazyk je jedným z dvoch úradných jazykov krajiny), Tadžikovia (27%, ich reč - Dari - je druhým úradným jazykom), Uzbekovia (9%), Chazari (9%). Posledne menovaní sú moslimskí Šiíti, všetci ostatní sú Sunniti. Každé z týchto etník je ďalej rozdelené na klany, definované väčšinou na základe geografických zvláštností, klany sa ďalej delia na rodiny, ktoré sú často navzájom nepriateľské. Tradične boli riadení etikou hrdosti, bojových schopností, cti a pohostinnosti. Na všetkých stupňoch, od miestnej úrovne až po centrum, sú loajalita a politika určované konfliktami a dohodami medzi týmito skupinami. Existuje preto len málo pocitu nejakej národnej jednoty, na ktorej by sa dal vybudovať jednotný štát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetci vládcovia krajiny sa museli vysporiadať s tromi hlavnými úlohami: 1. napriek komplikovanému rozdeleniu zachovať aspoň zdanie národnej jednoty, 2. zachovať nezávislosť štátu od pôsobenia vonkajších mocností, čo však často zlyhalo. Afganistan bol často úspešne nepadnutý. Okupanti však veľmi rýchlo zistili, že riadiť túto krajinu je príliš ťažké. Skôr či neskôr radšej prijali straty a odtiahli. 3. v dvadsiatom storočí si vládcovia Afganistanu vytýčili takmer sizyfovskú úlohu - modernizovať krajinu. Jej armádu, komunikácie, ekonomiku, vládny aparát, vzdelávací systém. Väčšina z nich sa snažila urobiť niečo s podriadeným postavením žien (mimochodom, tie tri krásne mladé ženy na titulnej fotografii kráčali v roku 1972 po hlavnej ulici v Kábule). Reformy však vždy nakoniec narazili na konzervativizmus ľudí a ich miestnych vládcov. Nakoniec vždy vyzneli ako dva kroky vpred a následne jeden až tri kroky späť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štvrtou a najdôležitejšou úlohou každého afganského vládcu bolo zostať nažive. Medzi rokmi 1842 a 1995 siedmi z nich padli za obeť rodinných rozporov, palácových prevratov alebo vzbury davu. Od roku 1878 do 2001 štyria ďalší boli nútení ujsť do exilu. Ostatní múdro abdikovali pokým to pre nich ešte nevyzeralo zle.

Koncom 19. storočia viedla roztržka medzi Ruskom a Anglickom v horách Afganistanu k vytvoreniu spoločnej pohraničnej komisie, ktorá definitívne stanovila hranice medzi Afganistanom a Ruským impériom pozdĺž rieky Amu-Darja. Hranicou, ktorá mala mať pre budúcnosť oveľa zložitejšie dôsledky, bola takzvaná Durandová línia, umelá hranica, vytýčená v roku 1893 vyšším britským úradníkom indickej vlády. Viedla stredom územia, ktoré obývali paštúnske kmene. Následné afganské vlády odsudzovali túto stratu územia, vrátane Péšavaru, ktorý oprávnene považovali za svoje územie. Keď v roku 1947 Pakistan nadobudol nezávislosť, Afganistan bol jedinou krajinou, ktorá hlasovala proti jeho prijatiu do OSN. Pakistanci sa v ďalších desaťročiach odmenili tým, že robili všetko pre destabilizáciu a kontrolu svojho suseda. Nepriateľstvo medzi obomi krajinami malo a doteraz má negatívny vplyv na bezpečnostnú situáciu v tejto oblasti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hneď po tom, čo sa Angličania vzdali nárokov na kontrolu krajiny, jej vtedajší vládca Amanullaáh v roku 1921 podpísal Dohodu o priateľstve so Sovietskym Ruskom, podľa ktorej Rusi mali Afganistanu poskytnúť finančnú podporu, vybudovať telegrafnú linku medzi Moskvou a Kábulom, poskytnúť vojenských špecialistov, zbrane a lietadlá. V roku 1926 nasledovala Dohoda o neútočení a v roku 1928 prvá pravidelná letecká linka medzi hlavnými mestami, sovietske konzuláty boli otvorené v Heráte a Mazar-i Šarif.

Po roku 1930 bol ZSSR najdôležitejším obchodným a politickým partnerom Afganistanu.

Po Druhej svetovej vojne, počas tej studenej, sa v snahe nakloniť priazeň krajiny na svoju stranu v Kábule striedali návštevy na najvyššej úrovni z Ruska aj USA. Po Chruščovovej návšteve v roku 1955 Sovieti oznámili poskytnutie rozvojovej pôžičky Afganistanu vo výške sto miliónov dolárov, za čím nasledovali ďalšie pôžičky, granty, výcvik a technická a vojenská pomoc. Tiež nadviazali úzke kontakty s malou, ale agilnou Ľudovou Demokratickou Stranou Afganistanu (ĽDSA). Táto sa pomerne rýchlo rozštiepila na dve proti sebe stojace frakcie - Parcham (Zástava) a Chalq (Ľud). Počas celých sedemdesiatych rokov sa Sovieti snažili zabrániť im vo vzájomnom zničení sa.

V júli 1973 predseda vlády Daud s podporou vedúcich členov ĽDSA v nekrvavom prevrate zvrhol posledného afganského kráľa Mohammeda Zahira Šacha a vyhlásil sa za prezidenta a súčasne predsedu vlády. Vládol železnou rukou, s množstvom zatknutých a niekoľkými politickými popravami. V roku 1977 presadil novú ústavu, ktorá premenila Afganistan na prezidentský štát s jednou politickou stranou, ktorou bola, ako inak, jeho vlastná Národná Revolučná Strana.

V lete 1975 Gulbuddín Hekmatjár a ďalší afganskí moslimskí vodcovia, podporovaní pakistanským predsedom vlády Bhuttom, vyvolali sériu povstaní, ktoré boli vládou rýchlo potlačené, ich vodcovia popravení, zatknutí, alebo ušli do Pakistanu, kde ich vzala pod svoje krídla pakistanská výzvedná služba. Mnohí z nich spolu študovali na Kábulskej univerzite a neskôr zohrali významnú úlohu v boji proti sovietskej invázii. Nebránilo im to však v tom, aby z času na čas bojovali vzájomne proti sebe. Zúrivý konflikt medzi nimi vypukol po tom, čo Sovieti Afganistan v roku 1989 opustili. Následná občianska vojna prakticky zničila krajinu a presvedčila ľudí, ktorí mali bojovania, smrti a ničenia už plné zuby, že čokoľvek, v tomto prípade radikálne mládežnícke fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré vzniklo skoro po roku 1990, je lepšie, než nekončiaci sa konflikt.

V roku 1977 Daud navštívil Moskvu, kde podpísal dvanásťročnú zmluvu o rozvoji obojstranných ekonomických a obchodných vzťahov. Brežnev mu pri tom povedal, aby sa prestal nakláňať smerom na Západ, a aby vyhnal množstvo západných poradcov z krajiny. Daud sa zaťal, prehlásil, že je prezidentom nezávislej krajiny a poradcov vyženie až vtedy, keď to on uzná za vhodné. V októbri 1977 sa vo Viedni stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Cyrusom Vanceom, bol pozvaný na návštevu USA, ktoré zdvojnásobili finančnú pomoc na výcvik afganskej armády a s uspokojením prijali súčinnosť Afganistanu v boji proti distribúcii narkotík. Tento trend bol zvrátený 27. apríla 1978 krvavým štátnym prevratom, vedeným komunistickou ĽDSA. Moci sa ujala vláda, ktorá si zaumienila premeniť Afganistan na moderný socialistický štát v priebehu len niekoľkých rokov. Plánovala na to použiť spôsoby, ktoré predtým priviedli k dokonalosti Stalin a Pol Pot v Kambodži.

Pokračovanie Afganské fiasko ZSSR 2. - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

Zdroj informácií: Rodric Braithwaite - Afgantsy.

Mohammed Daoud Khan president of Afghanistan from 1973 to 1978 سردار محمد دواد خان - YouTube

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 763x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu