reklama

Prežite Vianoce ekologicky aj u vás doma. Prinášame vám 5 tipov, ako na to.

Premýšľali ste už niekedy nad ekologickými Vianocami? My sme pre vás pripravili 5 tipov, ktoré vám pomôžu ich zvládnuť.

Prežite Vianoce ekologicky aj u vás doma. Prinášame vám 5 tipov, ako na to.
(Zdroj: canva.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Všetci to poznáme. Vianočný zhon, nekonečné nákupy potravín, vyváranie chutných jedál a vypekanie vianočných koláčov. A to nehovoríme o zháňaní darčekov pre deti, rodičov, brata, sestru, babku, dedka, psa či kamarátov. Do toho všetkého ešte rôzne vianočné ozdoby na stromček, svetielka na balkón či do záhrady. Zamysleli ste sa niekedy však nad tým, koľko odpadu počas vianočných sviatkov vyprodukujeme?

Vianoce sa menia na sviatky priam nadmerného konzumu s čím je spojená aj tvorba množstva odpadu. Príroda okolo nás trpí znečistením od odpadkov, a pribudnú ďalšie ktoré vzniknú počas vianočných dní. Tieto Vianoce môžu byť iné a my sa môžeme o prírodu postarať. Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorým záleží na čistom okolí, máme pre vás pár tipov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1.       Nakupujte darčeky, ktoré vaši blízky skutočne potrebujú.

Vedeli ste, že takmer 50% darčekov sa považuje za zbytočné? Určite sa aj vám stalo, že ste nevedeli koho čím obdarovať, a tak ste sa rozhodli siahnuť po klasike v podobe vianočného hrnčeka v tvare soba, ponožiek, tak ako každý člen rodiny, či sošky anjela, ktorá pribudne na preplnenú poličku k ďalším 30-tim. Skúste sa radšej na rovinu spýtať dotyčného, čo potrebuje a čo by mu spravilo radosť. Argumentujte s tým, že skutočne neradi by ste mu darovali niečo, čo zrejme nepotrebuje a zároveň chcete aj takto chrániť prírodu, pred vznikom zbytočného odpadu. Vhodným a zároveň ekologickým darčekom sú napríklad darčeky v podobe zážitkov alebo rôznych jazykových a iných vzdelávacích kurzov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2.       Darčeky baľte ekologickejšie.

Keď si predstavíte, že balením darčekov do baliaceho papiera strávite niekoľko hodín zavretý v izbe a pri rozbaľovaní ich (nielen) deti dokážu rozbaliť (rozumej roztrhnúť) za 5 sekúnd, je to celkom škoda a naviac tak vznikne zbytočná kopa papierového odpadu . Dá sa to však aj inak. Jednou z možností je darčeky baliť do darčekových taštičiek, ktoré viete znovu použiť ďalší rok. Prípadne stačí kúpiť neutrálne darčekové tašky, ktoré viete neskôr využiť aj na balenie narodeninových darčekov. Verte, že obdarovaný tie tašky určite posunie ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak nie ste zástanca darčekových tašiek, je tu možnosť baliť darčeky do krabičiek alebo krabíc od topánok, ktoré sú tiež znovu použiteľné a je možné ich neskôr využiť napríklad na uskladnenie vecí v domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozšíreným trendom balenia darčekov je aj metóda „Furoshiki“, pri ktorej sa darčeky balia do látkových šatiek. Toto balenie je však vhodné skôr pre blízku rodinu. Pri balení darčekov môžete využiť aj papierové tašky z nákupov. Na ozdobenie darčekov môžete použiť vetvičky, šišky prípadne sušené ovocie a konáriky.

Tieto typy balenia sú šetrné k prírode, nevznikne tak zbytočný odpad a zabránite preplneným kontajnerom na papier.

Obrázok blogu
(zdroj: canva.com)

3.       Nákup potravín – jedlo počas Vianoc

Počas decembra vyhodíme do koša 2-krát toľko potravín, než v iných mesiacoch. Toto číslo je alarmujúce a preto by sme sa mali snažiť napraviť to. Základom je mať zoznam potravín, ktoré skutočne potrebujeme kúpiť. Vyhneme sa tak tomu, aby potraviny nakoniec neskončili v koši, v lepšom prípade v nádobe na bioodpad. Preto sa odporúča kupovať potraviny s dlhším dátumom spotreby, ktoré vieme zužitkovať aj neskôr. Šupky z ovocia a zeleniny je vhodné, v prípade možnosti, vyhodiť na kompostovisko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa vydáte na vianočný nákup, zoberte si so sebou radšej 2 tašky navyše, nikdy neviete koľko toho nakoniec skutočne nakúpite, zoznam je zoznam no realita je niekedy iná. Tašky majte pripravené, aby ste nemuseli zbytočne kupovať nové, čím by sa tvoril len ďalší odpad. V obchode, ak nemusíte, ovocie, zeleninu a pečivo neukladajte do mikroténových sáčkov, skúste ich nebaliť, prípadne ich dať do ekologickejších sieťok alebo látkových vrecúšok, ktoré viete použiť nanovo pri ďalšom nákupe.

4.       Dilema Vianoc: Živý či umelý stromček? Čo tak si stromček prenajať?

Umelý či živý stromček? Ktorý variant  je ekologickejší? Podľa posledných štatistík je ekologickejším variantom ten živý a najlepšie uložený v kvetináči. Ak sa chcete správať  ekologicky a máte doma umelý stromček, nemusíte ho ihneď vyhadzovať. Environmentálne zodpovedný  môžete byť  aj s umelým stromčekom tak, že vám bude slúžiť aspoň  10-20 rokov. Umelý stromček je menej ekologický kvôli jeho uhlíkovej stope a v niektorých prípadoch je to aj z dôvodu nemožnosti jeho recyklácie.

Živý stromček rastie v tzv. „lesnej škôlke“, takže sa nevyrubujú lesy. Vianočné stromčeky sa pestujú najmä v zahraničí, takže váš stromček je zrejme cudzinec. Živé stromčeky sa po Vianociach ukladajú na vyhradené miesta pri kontajneroch, kde ich následne vyzdvihne mestská zberová spoločnosť alebo technické služby mesta a odvezie na kompostovisko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Novinkou vo svete vianočných stromčekov sú aj tzv. vianočné „alternatívne stromčeky“. Kreatívni ľudia si vedia stromček vytvoriť z rôznych predmetov, napr. kníh či fliaš, alebo majú stromček kompletne drevený, ale bez ihličia, prípadne si na stenu nalepia dekoráciu v tvare stromčeka, ktorá im plnohodnotne nahrádza ten skutočný.

Zaujímavou formou je aj možnosť prenájmu vianočného stromčeka. Ak vám je ľúto stromčeka, ktorý rástol niekoľko rokov iba kvôli sviatkom, dnes si ho môžete na istý čas  prenajať. V mnohých mestách na Slovensku vám prenajmú stromček aj s koreňmi, ktorý im po dvoch týždňoch vrátite. Spoločnosť, ktorá stromčeky prenajíma sa o nich následne ďalej stará a pripravuje ich na ďalší rok. Takže stromček neskončí na kompostovisku, ale rastie a využíva sa ďalej.

5.       Vianočná výzdoba. Svetielka v hlavnej úlohe.

Cena za energie nám stúpla a vy teraz zrejme premýšľate či vôbec budete inštalovať tých 50 metrov vianočných svetielok na vašu strechu či balkón. Uistite sa, že používate LED svetielka, ktoré vydržia 10-krát dlhšie a spotrebujú až o 80% menej energie než klasické žiarovky. LED žiarovky sú šetrné k životnému prostrediu a majú veľmi dlhú životnosť.

Plastové vianočné ozdoby, ktoré máme určite všetci doma, nie sú veľmi ekologickým riešením. Namiesto kupovania nových si môžete vytvoriť ozdoby z prírodných materiálov, napríklad zo šišiek, ktoré nájdete v lese, prípadne použite orechy a sušené ovocie, alebo si vyrobte vlastné drevené ozdoby. Môžete si takto vytvoriť novú rodinnú tradíciu alebo vianočnú aktivitu pre deti.

Veríme, že Vám tieto rady pomôžu prežiť Vianoce ekologickejšie a stále to budú tie Vianoce, aké máte radi.

***

Martina Klapáková – marketingová špecialistka ASEKOL SK

ASEKOL SK

ASEKOL SK

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Venujeme sa environmentálnym témam, zbierame, triedime a recyklujeme elektrozariadenia, batérie, akumulátory, obaly a neobalové výrobky už 13 rokov. Našim cieľom je aby sa verejnosť správala k životnému prostrediu zodpovedne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu