Chicken Picatta

Toto klasické a chutné talianske jedlo zvládne pripraviť aj kuchár začiatočník. Je sýte, mý výraznú chuť a je súčasťou jedálnička mnohých talianskych reštaurácií v USA.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Množstvá:

  • 4 kuracie kotlety

  • 2 polievkové lyžice oleja

  • 50 ml bieleho vína

  • 1 čajová lyžička cesnaku

  • 125 ml kuracieho bujónu (roztok)

  • 2 polievkové lyžice citrónového džúsu

  • 1 polievková lyžica capers

  • 2 polievkové lyžice masla


Základom receptu sú kuracie kotlety. Kuracie prsia teda zbavíme prebytočného tuku a vyklepeme do želanej hrúbky.

Kotlety osolíme, opepríme a oprášime v múke.

V panvici na miernom ohni rozpálime rastlinný olej a kotlety opražíme z oboch strán cca po 2-3 minútky na každej strane. Panvicu je dobré mať prikrytú, smaženie tak bude efektívnejšie (kotlety si uchovajú vlhkosť) a uchránite sa pred horúcim olejom.

Kotlety prenesieme preč z panvice a odlejeme z nej prebytočný olej. Nasleduje proces, ktorému sa po anglicky hovorí deglaze - do tej istej panvice, kde po smažení ostali na spodku panvice zvyšky oleja, múky a kúsočky smaženého mäsa pridáme kvalitné biele víno a postrúhaný čerstvý cesnak. Horúce víno uvoľní z dna panvice to, čo sme tam smažením nechali a vytvorí dobrý základ pre omáčku, marinádu apod. Varíme, dokiaľ je cesnak pekne hnedý a kým sa víno takmer úplne neodparí a všetko nezačne "tuhnúť".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pridáme kurací bujón, citrónový džús a capers. Po chvíľke pridáme kotlety a znovu ich z každej strany opražíme 1-2 minúty. Potom ich vyberieme a pridáme maslo a čerstvé kolieska citrónov. Keď sa maslo roztopí, celú omáčku vylejeme na kuracie kotlety a podávame s ľubovoľnými prílohami. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Výsledok by mal vyzerať nejak takto:

Obrázok blogu

Poznámka: capers sú jedlé puky kvetu malých kríkov, rastúcich v krajinách Stredozemného mora. Tie sa sušia a neskôr zavárajú zvyčajne s octom a soľou. Tak to je asi jediný zádrheľ v tomto inak jednoduchom recepte - problém s dostupnosťou tejto suroviny. Možno ju však vynechať.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Obrázok blogu
Miroslav Babič

Miroslav Babič

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Absolvent Fakulty riadenia a informatiky ŽU (2003). Od marca 2004 do októbra 2008 pracoval a žil v Severnej Karolíne, USA. Už opäť doma. Ex redaktor a šéfredaktor univerzitného magazínu.Angažuje sa aj na blogu sociálna dynamika.WeatherReports.com Zoznam autorových rubrík:  Život v USAInšpiráciaTipy na dobré filmyRecepty z USAPhotographieSúkromnéNezaradenéBlbnutie a z dlhej chvíleKeď blog musí veľa zniesť

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu