reklama

Kráľ Slnko sa skryl za mraky, pri prechádzke po jeho záhradách.

Do Versailles som sa vybrala v čase, keď sa kráľovský zámok, Château de Versailles a jeho záhrady, pripravovali na turistickú sezónu. Priniesla som pár postrehov a fotiek z tejto nádhernej rezidencie francúzskych kráľov a neoficiálneho sídla moci Francúzka v 17. – 19.storočí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Zámok vo Versailles, Château de Versailles  leží asi 25 km juhozápadne od Paríža a dá sa k nemu dostať autom, rýchlovlakom a iste aj autobusom. Využila som tú druhú možnosť a aby som nezablúdila pridala som sa k Francúzke, v mojich rokoch, ktorá toto miesto navštívila už niekoľkokrát. Informácie o zámku a jeho záhradách som mala teda z prvej ruky a cesta nám prebehla v rozhovore veľmi rýchlo. Rozprávala mi nielen o Versailles, o jeho histórii, ale aj o súčasnosti. O tom ako Francúzi privítali zmenu na poste prezidenta a tiež o tom, že na jej počudovanie sa nový prezident vybral na prvú služobnú cestu do Poľska. Hovorili sme o prisťahovalectve, o komunitách rôznych národnosti, ktoré sa tvoria na okraji Paríža a o tom, že Parížania sa pomaly cítia ako menšina v tejto pestrofarebnej spleti obyvateľov tohto veľkomesta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moja nová známa, skutočne znalá histórie, skutočne veľmi elegantná francúzska dáma, mala vlastný program s Marie-Antoinette. Rozlúčili sme sa na námestí. Ja som sa vydala za väčšinou, teda za turistami, ktorí z vlaku vystúpili a bolo ich nemálo. Cestou nám domáci vnútili reklamné letáčiky, kde bolo názorne ukázané, že na vstup do kráľovského paláca a jeho záhrad môžem čakať v rade aj tri a viac hodín.

Obrázok blogu

Predstava, že sa tak môže stať ma prinútila výrazne zrýchliť krok. Našťastie turistická sezóna ešte nezačala a tak som vstúpila na pôdu Versailles za necelú pol hodinu.

Obrázok blogu

Kráľ Slnka, Ľudovít XIV., (1638 - 1715) bol francúzskym kráľom z dynastie Bourbonovcov, asi nemal svoj deň, tam hore. Slnko sa skrylo za husté mraky a iba občas vykuklo. Vyšla som si preto najprv na prehliadku záhrad, kým tie mraky neprinesú dážď. Vstup bol voľný, čo ma potešilo, ušetrila som asi 10 euro za vstupenku. Postupne som však zistila, že fontány zatiaľ nefungujú, že parky sa ešte len strihajú. Ale malo to aj výhodu, pretože striekajúca voda fontán, nezakrývala sochy pod nimi. A rovnako som mala možnosť vidieť ako sa upravujú, strihajú tie nádherné tvary stromov, ako sa upravujú aleje a ako sa tvarujú parky do ornamentov. Prechádzka bola krásna aj pod zamračeným nebom. Obloha dávala zelene tmavomodrý nádych. Celý park má niečo cez 800 hektárov, dá sa prejsť pešo, dajú sa tu požičať bicykle, autíčka na elektrický pohon, dá sa nasadnúť na vláčik, na loďky,...Ja som si prešla pešo iba časť. Išla som podľa plánu a v nohách som mala raz- dva niekoľko kilometrov. Stále by bolo čo pozerať, ak by som tu strávila deň, dva aj viac a prechádzať sa, blúdiť v zákutiach parkov s fontánami, sochami, kvetinovými záhonmi alebo okolo Veľkého kanála v tvare kríža,... Francúzski králi vedeli ako si vytvoriť krásne miesto okolo seba. Nádhera parku je v jeho súmernosti. Všetky chodníky akoby boli v líniách, ktoré sa spájajú a rozchádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dážď prerušil moje prechádzky po parkoch a spolu s ďalšími návštevníkmi sme sa pred ním schovali do zámku. A čakalo ma ďalšie nemilé prekvapenie. Zámok bol z časti prekrytý lešením a obrusovali sa jeho mramorové steny. Ale vnútri bolo čo pozerať. Prechádzala som cez kráľovskú kaplnku s alegorickými maľbami na jej strope. Zámocké chodby boli vyzdobené mramorovými sochami panovníkov. Kráľovské komnaty, každá slúžila inému účelu a podľa toho bola zariadená a vyzdobená obrazmi a stropovými maľbami. Bohato zdobené spálne s posteľami s baldachýnom. Ale ich rozmery sa mi zdali malé, ako pre deti,... až tu si človek uvedomí, že kráľovné a králi boli zrejme subtílnejšie postavy ako my (teda ja, pretože pre mňa by ta posteľ bola iste malá). Najkrajšou časťou bola Zrkadlová sieň, takmer 80 metrov dlhá. Je zdobená zrkadlami na jednej strane a oproti ním sú obrovské okná, z ktorých je výhľad na hlavnú líniu parku. Na strope s maľovanou klenbou visia krištáľové lustre. Miestnosť je vyzdobená sochami, svietnikmi a inými ozdobami. Pravdepodobne vždy sa tu tvorí najväčšia „tlačenica". Turisti, rovnako ako ja sme ostali stáť ohromení ligotavou krásou. Chvíľu som musela čakať, kým sa miestnosť vyprázdnila a potom sa dalo obzerať a fotografovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A mala som šťastie, keď som chvíľu počkala. Priplietla som sa nechtiac ku „špeciálnej" skupinke, ktorá mala povolený vstup do intímnejších kráľovských komnát. A tak som videla pracovňu, knižnicu, spálne ale aj tajne dvere. A možno by som videla ešte viac, keby som sa nepriznala, že som asi zablúdila. Pekne ma vyviedli do hlavného prúdu „bežných" turistov. A spolu s nimi som ukončila prehliadku zámku korunovačnou miestnosťou.

Bolo toho dosť na jeden deň. Začala som byť unavená ale kráľ Slnka chcel aby som ešte ostala a odmenil sa mi. Keď som vyšla von z kráľovského zámku zažiaril z oblohy. Slnkom zaliate reštaurované fasády zámku boli úchvatné. A tak som posedela na nádvorí ešte nejakú chvíľku aby som si vryla do pamäti atmosféru tohto miesta. Pre Versaille platí, že má svojrázny "genius loci" - "duch miesta", ja som ho vnímala ako krásne miesto vytvorené a udržiavané ľudským srdcom, umom a ľudskými rukami, pre oddych, potešenie a inšpiráciu ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak máte chuť prejdite sa prostredníctvom nasledujúcich fotografii po niektorých miestach, ktorými som prešla aj ja so svojim fotoaparátom. Fotky som zoradila do dvoch častí:

1. Versailleský park

2. Versailleský zámok

1. Versailleský park

Obrázok blogu

Južný kvetinový sad

Obrázok blogu

Južný park Orangerie 

Obrázok blogu

Orangeria s pohľadom na južné krídlo zámku

Obrázok blogu

Park s fontánami pred strednou časťou zámku a terasou odkiaľ je výhľad na hlavnú os záhrad.

Obrázok blogu

Hlavná os parku dlhá asi 3 km ku koncu Veľkého kanála

Obrázok blogu

V popredí Latonina fontána

Obrázok blogu

Kráľovská aleja lemovaná sochami a stromami, za ktorými sa ukrývajú ďalšie zákutia parku

Obrázok blogu

Slávny vodomet. Pri mojej návšteve však vodomet nestriekal iba Apolón vystupoval na hladinu so svojim záprahom

Obrázok blogu

Veľký kanál ma tvar kríža a jeho pravá časť vedie ku komplexu Veľký Trianon, kde kráľ rád odpočíval v ústraní a prechádzal sa po záhradách a parkoch tohto komplexu

Obrázok blogu

Stromové aleje

Obrázok blogu

Zákutia okolo hlavnej osi parku napr. Kolonáda sa stala miestom hier deti na výlete

Obrázok blogu

A predsa sa zadarilo, v jednom zákutí, na mieste Troch fontán, ich práve skúšali.

Obrázok blogu

Slávna Neptúnova fontána, v severnej časti parku, však bola bez vody

Obrázok blogu

Rovnako ako nemenej známa fontána Draka

Obrázok blogu

Na okrasných stromoch severnej časti parku sa ešte pracovalo

Obrázok blogu

Ale veľká časť už bola upravená a pripravená privítať návštevníkov

  2. Versailleský zámok

Obrázok blogu

Zámok bol z veľkej časti nádvoria obstavaný lešením, za ktorým mali prácu reštaurátori

Obrázok blogu

Začiatok prehliadky zámku bola kráľovská kaplnka,...

Obrázok blogu

...s alegorickými maľbami na strope.

Obrázok blogu

Chodby zámku boli zdobené sochami historických postáv vytesanými do mramoru.

Obrázok blogu

Mramorová busta kráľa Ľudovíta XIV. v sále Mieru

Obrázok blogu

Mramorová doska kráľa Ľudovíta XIV. v sále Vojny

Obrázok blogu

V ďalšej miestnosti kráľ vítal návštevy sediac na kráľovskom tróne

Obrázok blogu

Kráľovská spáľňa s postelou menších rozmerov, zahalenou baldachýnom aby spánok kráľov a kráľovnej bol čo najmenej rušený.

Obrázok blogu

Zrkadlová sála 79 metrov dlhá s výhľadom na hlavnú os parku

Obrázok blogu

Kráľovská knižnica s tajnými dverami

Obrázok blogu

A posledná Korunovačný sála s veľkým nástenným obrazom korunovácie kráľovnej  

Obrázok blogu

Ešte zábery na reštaurované slnkom zaliate fasády zámku

Obrázok blogu

Posledný pohľad na zámockú bránu ...je čas odísť a nechať doznievať obrazy zo života kráľov Francúzka

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu