reklama

Stratiť zmysel

Horšie ako stratiť čuch a chuť je stratiť zmysel pre mieru vlastnej dôležitosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Už viac ako dva týždne sedím doma. Na začiatku som mala možnosť zistiť, aké to je, prísť o čuch. Najskôr to zvaľujete na upchatý nos. Potom sa dutiny uvoľnia ale ostávajú akoby vystlané alobalom. Žiadna vôňa kávy, žiaden ranný vzduch po daždi. Jediný rozdiel, ktorý cítite, keď vyjdete von, je pocit chladu. Strihala som dhalie v predzáhradke a necítila žiadnu ľútosť.

Strata zmyslu vás však neokráda len o vône, ale aj o menej príjemné pachy. A nejde len o to, že nerozoznáte prepotené tričko a neodhalíte tišana. Pokojne by vám mohol niekto pustiť plyn, zatvoriť okná a vy by ste si vôbec nič nevšimli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po piatich dňoch sa mi čuch začal postupne vracať, ale príznaky sú príznaky a karanténa je karanténa. A tak posledný týždeň trávim čas okrem vyučovania na prvom stupni aj tým, že s úžasom sledujem pseudokauzu, ktorá sa odohráva na obrazovkách. Ako kulminuje, striedavo eskaluje a pohasína, aby sa nanovo vznietila s ďalším vyjadrením kohosi. A mohlo by sa zdať, že už aj stačilo, ale prípad sa dostal na prokuratúru a pokiaľ mi niečo neušlo, výsledok šetrenia ešte nie je známy.

Umelci majú úžasnú moc. Dokážu spopularizovať osobu, udalosť, druh ovocia alebo nápoja, alebo spoločenský názor, a to takým spôsobom, že si ľudia pri jeho odriekaní podupkávajú a vrtia bokmi. Ale ruka v ruke s úspechom zákonite prichádza aj kritika, výsmech alebo pohŕdanie. Bolo by pekné žiť vo svete, kde sú k sebe všetci láskaví a korektní, ale v takom nežijeme a nikdy ani nebudeme. Nakoniec, bola by to strašná nuda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj preto existovalo svojho času humno, preto je tu stále Dailymale a preto sleduje Zomri tristitisic duší. Všade sa to len tak hemží hanopismi a ľudia sa na nich s pôžitkom uchechtávajú.

Je zbytočné a azda už aj nadbytočné polemizovať o tom, či komentátori a spolupracovníci médií môžu prezentovať svoj názor na hudobnú tvorbu nevyberaným spôsobom na Twitteri, o ktorom väčšia časť verejnosti počula prvýkrát minulý týždeň. Či poznámky na účet kresťanov od niekoho, kto si hovorí cynická obluda, boli naozaj také nečakané a šokantné.

Za povšimnutie však stojí morálny kredit človeka , ktorý dokáže bez mihnutia oka zneužiť meno vlastnej švagrinej, vytiahnuť ho z útrob na Slovensku marginalnej sociálnej siete, kde by do dvoch hodín upadlo do zabudnutia vo vlákne, a porozotierať ho po všetkých internetoch a inštitúciách. Urobiť to napriek tomu, že vie, že spolu s vlnou spravodlivého kolektívneho rozhorčenia a obrany speváčky sa zdvihne paralelná vlna nenávisti: nekresťanov voči kresťanom, metalistov voči gospelákom, čitateľom SME voči čitateľom Postoja, čitatelov SME medzi sebou (toto bolo veľmi dôležité) a tak celkovo všetkých proti všetkým. Urobiť to pod zámienkou boja proti hanobeniu veriacich a skazenosti elít.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fanúšikov švagrinej to síce neodradí, hádam aj nejakí pribudnú, ale za cenu publicity, o ktorú by nikto nestál, kým on si mädlí ruky, prilieva olej do ohňa, teší sa na úspešnú politickú kariéru, ku ktorej si takto šikovne prihrial polievočku. Odo mňa by taký švagor dostal panvicou po hlave. Ak má byť toto obrana mena ženy, dúfam, že moje meno nikto nikdy brániť nebude. A ak sú toto praktiky, ktorými budú kresťania uplatňovať svoj svetonázor, potom k nim nechcem patriť.

Pozoruhodné je, ako na to všetci skočili. Som presvedčená, že sa tak nestalo kvôli útoku na kresťanstvo. Viera Slovákov nezaujíma natoľko, aby ich dvíhala zo stoličky. Vzbúrili sa jednoducho preto, že speváčka je mladá, pekná a (aby som nezabudla) nikomu nič zlé neurobila. Tí istí ľudia pritom ešte pred nedávnom lajkovali statusy o Katarzii - ona je síce tiež mladá a pekná, ale je aj trochu čudná a nehrajú ju na Exprese - a chechtali sa na tom, ako Studenková venčila tyranosaury. Tá tiež isto nikomu nič zlé neurobila. Alebo áno? Pospolitý ľud sa rozhorčil natoľko, že ešte aj Admin zomri po jednom nesmelom statuse sklopil uši a išiel sa radšej do kúta venovať klasike - politickému folklóru. Ťažký týždeň asi tiež nezaradí do zostrihu Kam tento svet speje. Ale ak by naozaj vyšiel ten avizovaný hanopis, napríklad aj anonymne, značné percento verejnosti by sa rehnilo na vécku s mobilom v ruke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kým sa teda snažíme budovať svet, v ktorom budeme k sebe všetci korektní, kde budeme s vílami chytať do sieťky mashmellows a cválať pritom na farebných (len nie dúhových!) jednorožcoch, dávajme si pozor, aby nám po pristáti neprišlo z tých cukríkov nevoľno. Aby sme sa nemuseli dívať, ako nám jednorožce rozkopali kvetinový záhon a víly podpaľujú barák. Strata zmyslu je obmedzujúca, viem z vlastnej skúsenosti. Nemusíme cítiť, odkiaľ ide smrad, ale nestraťme aspoň zmysel pre nadsázku a humor, a ak ho v tomto prípade ani zamak nenachádzame, tak teda zmysel pre to, čo je podstatné. Ak toľkí odmietajú bodnutie včielkou, potom by si mohli vytiahnuť aj tú triesku zo zadku. Ja si teraz idem dramaticky a ostentatívne predplatiť cynickú obludu a predĺžim aj SME.

Lenka Bajzíková

Lenka Bajzíková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  169x

Mám doma štokrlík a neviem si potichu kýchnuť. IG: krupica_firnajs Zoznam autorových rubrík:  Mama s.r.o.PostriežkyKuľtura baľšajaBežkyňa so záväzkamiAmbróz horekujeO miestach a ľuďochJa, moje kuchynské ja a Lenka

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu