reklama

Realita plná príbehov

Spomínate si na nástenky s témou marec – mesiac knihy?

Realita plná príbehov
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už od roku 1995 milovníci kníh slávia World Book Day (Svetový deň knihy a autorského práva) vytvorený svetovou organizáciou UNESCO. Zvyčajne sa oslavuje 23. apríla, ale v UK si zvykli oslavovať deň kníh v prvý marcový štvrtok, čo je práve dnes.

S akou knihou ho strávite vy?

Ja sa dostávam ku koncu Harariho 21 lekcií pre 21. storočie a čo strana to vysoko aktuálna téma – vojna, nacionalizmus, fašizmus, náboženstvá a mnohé ďalšie veľké príbehy, ktorým ľudia tak radi veria, vytvárajú si nové, aktualizujú tie staré a pretvárajú si ich, aby sa utvrdili vo viere v príbeh taký, aký ho chcú vidieť. Všetko v domnelom boji za pravdivý príbeh, ktorý voľakedy dávno niekto vymyslel a rozšíril do sveta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poslednú kapitolu autor nazval Meditácia. Dochádza k zaujímavému sebapoznaniu, že ak sa ponoríme do meditácie a sústredíme sa výlučne na vlastný dych a obyčajné pocity ako tlak, bolesť, teplo, dozvieme sa o sebe viac, než snažením sa prijať nejaký príbeh, teóriu, mytológiu. Navrhuje, aby sme pri hľadaní pravdy o zmysle života a svojej vlastnej identite sledovali utrpenie a skúmali, čo to je. Politici sa môžu oháňať mnohými faktami potvrdzujúcimi ich vieru v určitý príbeh, napr. v silné Rusko a slávnu Ukrajinu, ale jediné, čo je za týmito príbehmi objektívne, je ľudské utrpenie. To jediné je reálne.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Harari píše, že pri sledovaní vlastných pocitov zistil, že najhlbší zdroj jeho utrpenia je vo vzorcoch vlastnej mysle. „Keď niečo chcem a nestane sa to, moja myseľ reaguje tým, že vyvolá trpenie. Utrpenie nie je objektívna podmienka vonkajšieho sveta. Je to duševná reakcia vyvolaná mojou vlastnou mysľou. Toto zistenie je prvý krok k tomu, aby sme si prestali vytvárať viac utrpenia.“ Meditáciu nepovažuje za únik z reality, ale je naopak zameraná na získanie kontaktu s realitou. Pre niekoho môže byť meditáciou šport, pre iného umenie či terapia. Harari sám uznáva, že meditácia neponúka magické riešenie problémov sveta, na to, aby sme zmenili svet, musíme konať a hlavne sa musíme organizovať. „Ak vám na niečom skutočne záleží - pridajte sa k vhodnej organizácii. Urobte to ešte tento týždeň.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dodávam, že akú organizáciu si vyberiete, záleží na vás. Či skôr na tom, koho príbehu uveríte?

Fantázia je to, čo nás líši od iných tvorov na našej planéte, na jednej strane nám ponúka mnoho perspektív, veď ako sa hovorí len nebo je hranicou našej fantázie (a s použitím fantázie sa ani tam netreba dlho zastavovať), no zároveň nám komplikuje život. Priveľa času v našom živote trávime podľa niekoho predstáv– našich šéfov, rodinných príslušníkov, dostupnosti operátorov na druhej strane telefónnej linky, štrajkujúcich odborárov či nárokov nás samotných – a zatiaľ naše vysnívané túžby či slobodná vôľa čakajú ako rekvizity v kúte na čas, kedy si niekto spomenie, že ich treba použiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Realita je taká aká je a príbehy sú tu na to, aby nám ju dochutili presne podľa nášho gusta. Ak ste unavený z tých, ktoré vám predkladá svet, stačí siahnuť do knižnice a vybrať si niečo, na čo práve máte chuť. Dúfajúc, že je to vaše slobodné rozhodnutie (neovplyvnené reklamou, recenziami, kamarátmi, ...)

Tak čo, do akého príbehu sa ponoríte vy?

Použité citácie nájdete v knihe: Yuval Noah Harari: 21 lekcií pre 21. storočie (Aktuell, 2020)

Autorka blogu tiež rada píše príbehy a na rozdiel od Harariho ešte verí, že príbehy sú pre život jednotlivca i spoločnosti potrebné. V jej zbierke poviedok Mimóza nájdete v každej poviedke iný príbeh. ;)

Photo by Aung Soe Min on Unsplash

Adriana Boysová

Adriana Boysová

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  381x

Hľadím na svet s dušou básnika, obozretnosťou matky, otvorenou mysľou cestovateľa, s láskou a pokorou, smädom po poznaní, občas na rozhraní, odvážne, hoc z času na čas nepripravená, som žena a v mojom tele nejedna je prítomná. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťKultúraNezaradenéPrózaSúkromnéCestovanie

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu