reklama

Poľovník, pán B., bezohľadný zberateľ trofejí?

Nie je nikto, kto by ma mohol podozrievať zo sympatií k poľovníctvu. Tento blog nepíšem z lásky k zabíjaniu zvierat a ani z obdivu k trofejam, tie mi v akejkoľvek podobe veľmi vadia. Jedna vec je však môj súkromný názor, vec iná sú holé fakty. Od soboty sa v médiách a na facebooku odvíjajú viaceré verzie jedného príbehu. Skutok sa síce stal, no viac, či menej inak, než ste sa mohli dozvedieť z televízie. Poľovník B. z toho vyšiel ako bezohľadný zberateľ hodnotných trofejí, ktorý sa nezastaví pred ničím. Ako to ale bolo naozaj?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)

K faktom: na zasadnutí krízového štábu Miestneho úradu Devín sa okrem iného hovorilo o náleze utopeného jeleňa v jednej zo zaplavených záhrad. Prebral som zodpovednosť za riešenie v rámci dočasného pracoviska RISC na Devínskej ceste, pretože sa v zaplavenom priestore pohybovali okrem hasičov, policajtov a vojakov hlavne ľudia z tohto pracoviska. Vzhľadom na to, že podľa vtedy dostupných informácií a názoru väčšiny členov krízového štábu sú poľovné zvieratá vlastníctvom poľovného združenia a nikto iný s nimi nesmie manipulovať, obrátil som sa telefonicky na správcu revíru, s ktorým som mal pre tento prípad dohodnutú spoluprácu od 7.00 toho dňa, pretože sme nálezy tiel utopených zvierat očakávali. Po dohode s ním som pred desiatou hodinou doobeda miesto nálezu presne lokalizoval a samotné telo fotograficky zdokumentoval. Pôvodná informácia o náleze jeleňa bola nepresná, v skutočnosti išlo o srnca. Na adresu som potom privolal správcu revíru pána B.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pán B. na miesto prišiel okolo 11.30 autom, telo v chirurgických rukaviciach preniesol do blízkosti vozovky a pre potreby združenia fotograficky zdokumentoval. Telefonicky konzultoval ďalší postup so štatutárom združenia, ktorý ho poveril, aby z tela oddelil hlavu a ponechal telo na mieste. Obaja očakávali, že likvidáciu rozkladajúceho sa tela zabezpečí krízový štáb na náklady obce, pretože údajne na likvidáciu tela v pokročilom štádiu rozkladu členovia združenia nie sú vybavení, ani oprávnení. Informoval som ho, že členovia krízového štábu očakávajú, že likvidáciu zabezpečia poľovníci. Na mieste nálezu však bola v tom čase vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá podľa názoru viacerých poľovníkov ovplyvňuje platnosť ustanovenia zákona, ktorý zodpovednosť za likvidáciu dáva práve príslušnému poľovnému združeniu. Ako je to v skutočnosti sa rieši ešte aj v tejto chvíli, keďže názory predstaviteľov viacerých zodpovedných úradov sa stále líšia. Treba tiež povedať, že trofej bola bez akejkoľvek poľovníckej hodnoty, pretože išlo o mladého srnca so zakrpateným parožím a pán B. všetky mäkké časti, vrátane jazyka na mieste oddelil preto, lebo už boli v pokročilom štádiu rozkladu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Informácie z médií, že poľovník z tela len odrezal hlavu a ponechal ho pohodené na mieste, na kope bežného odpadu bez dozoru jednoducho nie sú pravdivé: pán B. telo najprv zadokumentoval, potom preniesol na miesto, z ktorého bolo možné ho naložiť a odviezť, po oddelení hlavy a mäkkých tkanív od lebky ho zabalil do dvoch čiernych hygienických vriec, ktoré som mu poskytol. Uložil ich na samostatné miesto, kde sa žiadne iné odpadky nenachádzali. Dohodli sme sa, že sa o riešenie pokúsia po vlastnej linke aj poľovníci, aj RISC, lebo ponechanie rozkladajúceho sa tela na mieste je neprípustné a predstavuje vysoké bezpečnostné riziko pre obyvateľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fotografie tela, ktoré sa objavili v médiách však vznikli až podvečer potom, čo niekto telesné pozostatky preniesol vo vreci na iné miesto a tam ich vysypal a rozložil po zemi. Pri odchode pána B. z miesta boli pritom riadne uložené na samostatnom mieste pri ceste a zabalené. Nie je tiež pravdou, že tam boli ponechané bez dozoru. V skutočnosti bola ich strážením veliteľom polície poverená hliadka, ktorá sa nachádzala na mieste vo vzdialenosti cca. 50 metrov s vizuálnym kontaktom s miestom uloženia. Rovnako polícia s vysokou prioritou postupovala aj v prípade nálezu ďalšieho tela v nedeľu, členov krízového štábu veliteľ polície informoval, že prístup k miestu nálezu, resp. miesto uloženia budú až do vyriešenia situácie strážené. Podľa mojich informácií ochranári, ktorí pozostatky preniesli ku kope odpadu a vysypali z vriec informovali hliadku, že k tomu majú oprávnenie. Fotografie, ktoré sa objavili na facebooku a videosekvencie z televízneho spravodajstva však nepopisovali reálnu situáciu po odchode pána B. z miesta: telo a mäkké zvyšky z lebky na nich naaranžovali ochranári, pretože verili, že poľovník nekonal správne a boli presvedčení, že porušil zákon. Ten však podľa dnešných predbežných konzultácií s právnikom paradoxne zrejme porušili až oni, keďže bez úradného poverenia manipulovali s nebezpečným biologickým odpadom na mieste mimoriadnej udalosti. Vec už prešetruje polícia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za chybu poľovníkov považujem, že zástupca revíru nebol od začiatku členom krízového štábu. Ak by ním bol, nedošlo by k žiadnemu nedorozumeniu a riešenie by bolo realizované rýchlejšie a s nižšími ľudskými, aj organizačnými nákladmi. S predstaviteľmi ochranárov a tiež poľovného zväzu sme si v najbližšom čase dohodli stretnutia, na ktorých bude pre budúcnosť nájdený typický algoritmus riešenia. Paradoxne nastali prvé problémy až pri zásahu, pri ktorom sme sa pokúsili všetko riešiť lege artis: pri predchádzajúcich povodniach v posledných rokoch sa nikto privolávaním poľovníkov príliš nezaťažoval a telá zvyčajne končili v kontajneroch spolu s bežným odpadom, pričom sa na bezpečnosť a zákon zvysoka kašlalo. Celá vec má však od škandálu, alebo krvilačného poľovníka, ktorého zaujímala len trofej neuveriteľne ďaleko. Došlo k niekoľkým komunikačným chybám, nesprávnemu výkladu niektorých ustanovení zákona a zbytočným personálnym a organizačným nákladom, pričom kto skutočne urobil chybu nie je jasné doteraz. A áno, pohľad na rozkladajúce sa telo bez hlavy je strašný a áno, mohli to všetci urobiť lepšie a inak. Dnes však pán B. vyzerá v médiách úplne inak, než v skutočnosti a obraz incidentu je neuveriteľne skreslený. Už vôbec sa nehovorí o tom, že v ten istý deň ráno zachránil pred utopením diviaka, ktorý uviazol v jednej zo záhrad a v dňoch predchádzajúcich zachránil niekoľko iných zvierat pred stúpajúcou vodou. Čo sa však do obrazu krvilačnej beštie, čo prahne iba po trofejach nehodí, to tam jednoducho nie je. A to nie je fér.

Radovan Bránik

Radovan Bránik

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  28x

Kontakt: +421 911 182 711Na tvorbe obsahu sa vzhľadom na citlivú povahu zverejnených materiálov a zvýšené riziko pre autora v ostatnom čase podieľa tím špecialistov na bezpečnosť a analýzu.Činnosť tímu možno zatiaľ podporiť nasledovnými formami.Prevodom na: IBAN: DE69 1001 1001 2627 6063 52PayPal: radovan.branik@gmail.comhttps://www.patreon.com/user?u=13711855Ďakujeme za vašu podporu. Zoznam autorových rubrík:  NevážnePolitikaSúkromnéO kríze a nešťastíOdborná problematikaZamyslenia písané pre RTVS

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu