V poriadku, je to jeho názor, možno aj skúsenosť. Prekvapuje však, keďže išlo o lekára, že ani jednou vetou nespomenul aj iné možnosti prevencie; lebo ak v niečom existuje najlepšia možnosť, logicky by tu mali ešte existovať aspoň 2 ďalšie celkom dobré možnosti. Tieto možnosti však zo strany lekára ostali opomenuté ako bezcenné. Žeby si fakt nezaslúžili pozornosť?
Z vlastných niekoľkoročných skúseností poznám, aký pozitívny vplyv pri prevencii proti nachladeniu, upchatým dýchacím cestám, celkovej ochablosti, či chrípke majú krátkodobé očistné pôsty, dostatočné množstvo surovej stravy, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy na lačný žalúdok, čo najjednoduchšia kombinácia jedál, nezaťažovanie žalúdku denaturovanou, tepelne upravenou, resp. „mŕtvou“ stravou hneď od rána, pohyb na čerstvom vzduchu, bylinkové čaje, aróma terapia, správne dýchanie, otužovanie, sauna a pod.
Aj keď tieto zásady dodržiavam len na 40-50%, naposledy som na prechladenie maródoval pred 7 rokmi (celkovo cca 3 krát za celý život). Samozrejme, mávam raz dva krát ročne zvýšenú teplotu, alebo zapálené hrdlo, zvlášť keď poľavím v uvedených zásadách, ale akonáhle prechádzam zavčasu výlučne na ovocie, mrkvovo-cesnakové zimné šaláty, či iné šaláty v surovom stave, alebo tuhú stravu na jeden dva dni úplne vynechám, tak na tretí deň je viac menej po problémoch. A to môže v rodine a okolí „zúriť“ chrípková epidémia. Pritom poznám dosť ľudí z môjho okolia (ide možno o väčšinu), ktorí na spomínané zdravotné problémy maródujú bežne aj 2 krát ročne.
Spomínané zásady podľa mojich skúsenosti sú veľmi jednoduchý a pritom účinný spôsob ako sa brániť chrípke a nie len jej. Organizmus sa pri nich prirodzenou cestou regeneruje a prečisťuje, čím sa zvyšuje obranyschopnosť do budúcnosti. Toto pri očkovaní, a pri kúrach založených na umelých vitamínoch, chýba.
Rád by som na záver zacitoval Normana W. Walkera:
„Žiadna baktéria alebo vír nemôže vyvolať nádchu. Všetkým sa ale darí na hliene nádchy, a práve k tomu účelu boli stvorené, aby rozpustili, rozložili a odstránili hlien, ktorý sa pri nádche ukazuje“... „Ak sa z tela odpadové látky neodstraňujú, zapríčiňujú kvasenie a teplo. Ak týmto kvasením bolo dosiahnuté dostatočne jedovatého štádia, robí si príroda starosti, pretože sme zanedbali vnútornú očistu nášho tela, a varuje nás tvorbou hlienov, čo nazývame nachladením“... „Nadpriemerné množstvo odpadových látok v tele podporuje tvorbu hlienov. Dôsledok je nachladenie.“
(Walker bol sám živým dôkazom toho, že sa dá dosiahnuť zdravého a dlhého života správnou výživou, duševnou vyrovnanosťou a hygienou. Viedol svoje výskumy a písal knihy až takmer do svojej smrti. Svoju poslednú knihu „Jednoduchá kontrola váhy“ napísal údajne vo veku 113 rokov).
Súvisiace články na tomto blogu:
http://burkert.blog.sme.sk/c/176810/Povinne-ockovanie-Nie-je-to-silna-kava.html
http://burkert.blog.sme.sk/c/178489/Kazdy-by-mal-mat-pravo-odmietnut-lekarsky-zakrok.html
http://burkert.blog.sme.sk/c/104715/Pocit-smadu-alebo-pitny-rezim.html