Pozn. Článkom určite nechcem robiť reklamu mäsopriemyslu ani zvyšovať utrpenie zvierat na bitúnkoch a pod. zapríčinené vo všeobecnosti prehnanou konzumáciou mäsa. Sám jedávam mäso len raz dva krát týždenne, pričom ak by som si mal vybrať len medzi dvoma možnosťami: úplné vegetariánstvo, alebo jesť mäso minimálne raz denne, vybral by som si to prvé.
Na vyššie uvedenej internetovej stránke sa uvádza:
„Vyvážená vegetariánska strava dokáže zabezpečiť pre organizmus človeka dostatok všetkých potrebných živín, biologicky aktívnych látok aj energie v ktorejkoľvek fáze rastu a vývoja. Navyše, ľudia, ktorí sa vegetariánsky stravujú, sú zdravší a predstavujú pre spoločnosť menšie náklady na zdravotnú starostlivosť"... „Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, Amerického ministerstva zdravotníctva aj poľnohospodárstva a nakoniec aj podľa Slovenského ministerstva zdravotníctva je vegetariánska výživa zdravou a bezpečnou alternatívou racionálnej výživy".
Áno, vegetariáni sú zdravší, ale pravdou je aj to, že ich „súpermi" v tomto hodnotení sú všetci ostatní, medzi ktorými sa strácajú tí, ktorí sa tiež snažia žiť zdravo; aj keď s mäsom. Preto toto porovnanie nie je úplne objektívne. Zdravo sa dá žiť aj pri rozumnej konzumácii mäsa so súčasným dôrazom na dostatočný príjem surovej stravy, pôsty a pod. Na strane druhej, čo z toho ak je niekto len „pudingovým vegetariánom" v ktorého strave prevažujú výrobky z bielej múky, biely cukor, kofola, vajíčka, tučné alebo vyprážané syry, smotana a pod.
Hlavne tieto názory, resp. pohľady ma primeli k vyššie uvedenému rozhodnutiu:
- „Všeobecné vegetariánstvo je v súčasnej dobe omylom. Je iste veľkým cieľom, ku ktorému by ľudstvo mohlo zamieriť, ale s rozvahou. Názorovo sa je možné na vegetariánstvo adaptovať veľmi rýchlo, ale metabolicky nie. Veľká rôznorodosť metabolických typov väčšiny ľudí prakticky znemožňuje, aby prestáli prípadné celoživotné vegetariánstvo bez ujmy na zdraví. Argumentovať v tomto zmysle svojimi predkami ako nejakou homogénnou skupinou, z ktorej sme všetci vzišli, je nezmysel. Každý mal iných predkov, a tí boli konkrétni a nepochybne sa líšili v spôsobe, akým dokázali metabolizovať rôzne druhy potravy. Tak ako skôr, rovnako i dnes medzi nami žijú prirodzení vegetariáni, ktorým tento spôsob stravy jednoznačne prospieva, ale i ľudia, ktorých by ohrozil. A takýchto je dnes väčšina. Výzvu k vegetariánstvu by sme nemali chápať ako nutnosť okamžitého prelomu vo výžive, ale ako dlhodobú vývojovú tendenciu. Prakticky to znamená orientovať sa výhradne na biele mäso a oproti doterajším zvyklostiam výrazne znížiť jeho podiel v strave. Toto zastúpenie mäsa je individuálne a malo by sa riadiť vedľa metabolického typu predovšetkým vekom a zdravotným stavom"... „Výhradne rastlinná strava zatiaľ nie je pre väčšinu zdravých ľudí bez rizika, nič menej za určitých okolností sa stáva nevyhnutnosťou pre ľudí nemocných a starnúcich." (Z knihy „Cesta k životu" od Marcely Mulerrovej a MUDr. Jana Paloučka)
- Ježiš nebol vegetarián. Jeho zásada bola: „Človeka neznečisťuje to, čo do úst vchádza, ale čo z úst vychádza."
- „Výživa pôsobí nie len na telo, ale aj na dušu a vyžarovanie krvi"... „Potreba mäsa je dnes spájaná i s otázkou krvnej skupiny. Pre niektoré je nevyhnutnou súčasťou, pre iné v rôznej miere nahraditeľnou zložkou stravy. Vo všeobecnosti človek príliš materiálne založený by mal množstvo mäsa v strave znížiť, aby sa mohol otvoriť duchovným veciam. Naopak, ak ide o človeka „s hlavou v oblakoch", zvýšenie spotreby mäsa pomôže lepšie vnímať realitu a činorodo sa prejavovať"... „Potreba konzumácie mäsa sa líši aj v jednotlivých epochách vývoja ľudstva. Táto potreba bola veľmi výrazná v začiatkoch histórie ľudstva, keď duše, ktoré sa vtedy inkarnovali, potrebovali veľmi silné vyžarovanie krvi, aby sa pevne zakotvili v hmote - v neznámom prostredí. V dnešnej materialisticky orientovanej dobe je žiadúci skôr opak, uprednostnenie prevažne vegetariánskej stravy." (Christohper Vasey).
Momentálne už 12 rokov nie som vegetarián a ak by som porovnal obdobie pred vegetariánstvom, vegetariánstvo a terajšok, tak vegetariánstvo malo na mňa pozitívny vplyv, ale neviem, či to vo veľkej miere nebolo zapríčinené zmenou ako takou. Posledných 10 rokov sa snažím ako tak riadiť biologickými cyklami organizmu (niekto ich spochybňuje), kde hlavne kladiem dôraz na očistnú doobedňajšiu fázu, a tiež sa snažím o čo najjednoduchšie kombinácie jedál. Bližšie o tejto tzv. prirodzenej hygiene organizmu a jej účinkoch (na mňa) by som chcel niečo napísať v budúcom článku.
Súvisiace články na tomto blogu:
http://burkert.blog.sme.sk/c/183056/Najlepsia-prevencia-proti-chripke.html http://burkert.blog.sme.sk/c/104715/Pocit-smadu-alebo-pitny-rezim.htm