Zimné zeleninové šaláty a jeden ovocný zimný

Asi pred 20-timi rokmi, keď som hľadal spôsoby, ako sa stravovať čo najjednoduchšie, aby ma jedlo neuspávalo a zanechávalo v tele čo najmenej neželaného odpadu a zároveň

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

aby toto bolo chutné, začal som „experimentovať" hlavne s tzv. zimnou zeleninou, keďže urobiť chutný šalát z paradajok, uhoriek, papriky a pod. nie je problém. Tieto druhy zeleniny však v našom pásme máme k dispozícii len pár mesiacov v roku. V zime sú nie len drahé, keďže sa dovážajú alebo pestujú v skleníkoch, ale sú takmer aj bez chuti. Navyše pre organizmus je najzdravšia tá zelenina, ktorá sa jedáva v tom období, keď prirodzene rastie, najlepšie v tom pásme kde žijeme, alebo sa dá jesť v prirodzenom surovom stave hoci aj v zime, keďže ju nie je problém uskladniť. Keďže rôzne zavárané čalamády s octom a pod. som neznášal, skúšal som si pripravovať zeleninové šaláty z tzv. zimnej zeleniny, ktoré by boli chutné, bez octu, citrónu a cukru a zároveň aby boli v surovom stave:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pozn.: Ak si niekto robí podobné alebo identické šaláty, ako sú nižšie uvedené, tak ma to len teší. Nerobím si na nich „patent". Sú tak jednoduché, lacné, zdravé a aj chutné (aj keď určite nie pre všetkých), že by som sa čudoval, ak by som si ich pripravoval iba ja. Len som sa doposiaľ v žiadnej kuchárke alebo receptoch s nimi nestretol. Je však pravda, že som ich nikdy veľa nečítal. Možno budú pre niektorých prípadných čitateľov článku inšpiráciou.

Základnými zeleninami pre prípravu "mojich" zimných šalátov sú hlávková kapusta a mrkva. K mrkve najčastejšie pridávam v pomere 4:1 alebo 3:1 petržlen, aleo zeler, alebo červenú repu. K hlávkovej kapuste pridávam v pomere 2:1 alebo 1:1 mrkvu.

SkryťVypnúť reklamu

Ale dobrý šalát sa dá urobiť aj z jednej zeleniny. Napr. zo samotnej mrkvy (s malým prídavkom cesnaku na dochutenie), alebo zo samotnej hlávkovej kapusty.

„Základný" mrkvový šalát s cesnakom pozostáva z rozmixovanej, alebo na veľmi drobno nastrúhanej mrkvy (najlepšie na tom strúhadle ktorými sa strúhajú zemiaky na halušky) oleja, soli a už spomínaného cesnaku. Teda ide o mrkvový šalát nie na sladký spôsob s cukrom a citrónom, ako sa zvykne podávať v reštauráciách a jedálňach. Mnohí, ktorým som ponúkol mrkvový šalát nie na sladký spôsob boli prekvapení, že mrkva sa dá chutne pripraviť aj na "slano". Ak nechcem práve cesnak, použijem namiesto neho kari korenie, korenie gyros, alebo niečo na ten štýl, a aj trochu rasce sa celkom hodí. Niekedy do mrkvového šalátu primiešavam pre zmenu trochu na drobno nastrúhanej uhorky alebo ľadového šalátu. Dobre sa k mrkvi hodia. 

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

 

Doplnené 4.3.2013: Minulý mesiac som videl v nejakom rannom TV programe na Markíze MUDr. Bukovského ako pripravoval a propagoval šalát z mrkvy a cesnaku, plus soľ a olej. Na rozdiel odo mňa šalát zalial vodou. Možno sa inšpiroval:-)  

"Základný" šalát z hlávkovej kapusty pozostáva z rozmixovanej, alebo na tenko nakrájanej kapusty (zaujímavé je, že šalát z nakrájanej kapusty má o dosť inú chuť; lepšiu). Na rozdiel od mrkvového šalátu sa tu na dochutenie nehodí cesnak, ale cibuľa. Naopak, do mrkvového sa nehodí práve cibuľa. Aj keď nevylučujem, že niekomu by to mohlo chutiť naopak. (Namiesto hlávkovej je samozrejme možné použiť aj čínsku kapustu).

SkryťVypnúť reklamu

Ak do kapustového šalátu nechcem cibuľu, tak si ju ochucujem vegetou (táto sa nie veľmi hodí k mrkvovému šalátu, ale nevylučujem to), alebo hubovým korením, kôprom... Možností je veľa. Jednou z nich je aj dochutenie samotnou rozmixovanou mrkvou. V takom prípade do šalátu pridávam v podstate už iba olej a soľ, množstvo podľa potreby a chuti. Kapusta s mrkvou vytvárajú spoločne akoby novú chuť, ktorá ešte vynikne pridaním vegety. Ďalšou z možností je dochutenie paradajkou. Vznikne tak "zimný šalát s chuťou leta". (K mrkvovému šalátu sa paradajka chuťovo nie veľmi hodí. Ale uhorka áno).  

Obrázok blogu

Občas, najmä ak nemám "základnú zeleninu", tak si robím aj šaláty čisto zo zeleru alebo červenej repy ktoré miešam s "ingrediencami" už vyššie uvedenými, okrem cibule. Tá sa chuťovo hodí iba (alebo viac) do kapusty. 

K šalátom, ak ich jedávam samostatne ako hlavé jedlo, pridávam si do nich tvaroh, nastrúhaný syr, alebo aj bryndzu. Alebo si ich robím so slnečnicou, ľanovými semienkami (rozmixovanými v kávovom mlynčeku), nakličeným mungom, či tekvicovými jadierkami. Po takomto jedle môže človek ísť aj športovať alebo fyzicky pracovať bez toho, aby sa cítil plný alebo hladný. Zimný šalát je vhodný aj ako predjedlo, alebo ako príloha napr. k mäsu, zemiakovým plackám, a mnohým iným nie sladkým a nie príliš tekutým bežným jedlám. 

Obrázok blogu

Mrkvový šalát z rozmixovanými ľanovými semienkami a sušeným cesnakom. 

Obrázok blogu

 

Vďaka týmto šalátom som vo svojej strave značne zvýšil podiel surovej zeleniny. Jesť samostatnú zeleninu, najmä tú zimnú, nie je až tak chutné, ako ju jesť upravenú v šalátoch. Aj tomuto okrem iného pripisujem to, že kým niekedy som mával teploty, silný zápal hrdla, "prechladenie"... dva krát tri krát za rok, teraz je to tak raz za dva roky. Je to aj účinný prostriedok na boj s nadváhou, ktorý nebolí, ale chutí. Samozrejme, chute sú rôzne, ale tieto je možné postupne meniť a "vycibrovať" ich, takže aj "obyčajný" šalát môže chutiť tak skvelo ako obľúbené tepelne spracované pokrmy na ktoré sme zvyknutí. 

Záverom ešte jeden recept na pomerne lacný a chutný zimný ovocný šalát

Potrebujeme banán, jablko pol alebo celý pomaranč, jogurt a nejaké pomixované surové orechy (nie arašidy), alebo kokos, mak, či sezam. Posledné dve položky pomleté v kávovom mlynčeku. Pri dá sa med, resp. cukor. Samozrejme, pomery sú na chuti jednotlivca. 

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Na "strúhanie" orechov používam mixér.

Obrázok blogu

Pz.: Ak si niekto robí podobný alebo identický šalát, ako je tento, tak ma to len teší. Nerobím si na neho „patent". Je tak jednoduchý, pomerne lacný, zdravý a aj chutný (aj keď určite nie pre všetkých), že by som sa čudoval, ak by som si ho pripravoval iba ja. Len som sa doposiaľ v žiadnej kuchárke alebo receptoch s ním nestretol. Je však pravda, že som ich nikdy zvlášť nečítal. Možno bude pre niektorých z Vás inšpiráciou.

 V prípade vyskúšania prajem dobrú chuť a ďalšie nápady. 

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  402
  •  | 
  • Páči sa:  51x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú ani USA, ani Židia, ani tajné spolky, ale prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť, . Kritik ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s "ľudskou tvárou" a aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu, z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, zo širenia politickej ideológie pod maskou náboženstva, zo slepej viery v toto učenie a jeho pridržanie sa zo strachu pred fanatikmi tej istej viery, z alibizmu európskych lídrov otvárajúcich dvere tejto "novej" "kultúre" - totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu