reklama

Alibista Daniel Lipšic - minister vnútra SR & Prípad Gorila

Tento článok poukazuje na medzery v štyroch Lipšicových vysvetleniach, prečo polícia pod jeho vedením vo veci Gorila nekonala už v v roku 2010, teda po jeho nástupe do funkcie ministra vnútra, resp. v tejto veci zďaleka nekonala s takou vervou s akou koná dnes; teda po preniknutí utajovaného spisu na verejnosť a zhodou okolností tesne pred voľbami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

1) Prvým z ministrových vysvetlení je to, že SIS-ka neposkytla polícii súčinnosť.

Je zaujímavé, ak nie rovno zarážajúce že tento stav ministrovi vnútra zvlášť neprekážal. Nasvedčujú tomu aj jeho slová, že až v januári sa dozvedel, že SIS mala problém poskytnúť polícii súčinnosť. To vážne Daniela Lipšica ako ministra vnútra tak dlho nezaujímalo ako „napreduje" „vyšetrovanie" prípadu prípadov, kauzy ktorá na Slovensku nemá páru?

2) Keď nezaberie jedna výhovorka, na SIS, možno zaberie druhá, ešte zúfalejšia, na Vojenskú prokuratúru, ktorá spis polícii odňala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo Daniel Lipšic s rovnakou pompou, s akou urobil tlačovku po neočakávanom vypustení Gorily na verejnosť, neurobil tlačovku už v r. 2010 na ktorej by sám od seba verejnosť oboznámil s Gorilou obludných rozmerov a kde by vyjadril svoje odhodlanie túto dolapiť, avšak v ceste mu stojí Vojenská prokuratúra, ktorá vec účelovo odňala polícii. Alebo to vyhovovalo aj jemu? Alebo len nechcel vyplašiť podozrivých? To potom ale z toho istého dôvodu nemal robiť ani tú prelomovú tlačovku na ktorej informoval, že Gorila existuje. Alebo sa vtedy do vyšetrovania nechcelo nie len polícii ale ani novinárom, ktorí až koncom roka 2011 prišli s novými informáciami? (Do čerta s takými novinármi za ktorých má kriminálne informácie zisťovať polícia!...). Alebo sa len Lipšic bál, že ak by sa začal vo veci predčasne príliš pozitívne angažovať tak by ho Radičová odvolala a bez neho by sa nikdy Gorila nevyšetrila?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3) Lipšic sa bráni, a treťou jeho výhovorkou je to, že po jeho nástupe do funkcie bola vierohodnosť prípadu menšia ako po tom, čo Gorila prenikla na verejnosť s novými informáciami novinárov, čím ospravedlňuje to, že na jej dolapenie nezriadil už vtedy špecializovaný tím.

Takže nakoniec možno nie polícia, ale novinári mali byť vo vyšetrovaní aktívnejší už oveľa skôr. Rozumieme tomu správne?

Z toho sa nedá vykrútiť, lebo spis Gorila aj v čase nástupu Daniela Lipšica do funkcie ministra vnútra zakladal veľmi vážne podozrenia a to také, že aj bez nových informácií už vtedy bolo dôvodné a nanajvýš žiadúce zriaďovať špecializovaný vyšetrovací tím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4) Ak nezaberie ani argument s prokuratúrou tak je tu ešte možnosť hodiť vinu na vyšetrovateľov elitného úradu - úradu boja proti korupcii, ktorí vraj nepoznajú základné ustanovenia Trestného zákona, ktoré ak by poznali, prípad by im odňatý nebol.

Darmo minister Lipšic hovorí, že Jozef Šátek - najväčší kritik súčasného prezidenta PZ, povedal, že jediný krát, kedy bola vôľa túto vec vyšetriť, bola v novembri 2010, kedy sa začalo trestné stíhanie vo veci trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a potom vec vyšetrovateľovi odňala vojenská prokuratúra. Aj sám minister priznáva, že táto vec vôbec nemusela byť odňatá. Stačilo ak by sa vec nekvalifikovala ako, alebo iba ako podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, ale aj ako podozrenie z korupcie. Nehovoriac o tom, že ak bol vyšetrovateľom trestný spis odňatý prokuratúrou, kriminalistom toho istého úradu nikto nebránil vec preverovať „aspoň" v rámci operatívno-pátracej činnosti. Alebo nebodaj im v tom niekto bránil!? A mimochodom, načo má polícia okrem spomínaného úradu aj spravodajskú jednotku finančnej polície, resp. úrad boja proti organizovanej kriminalite? Tí sa takisto takýmito "prkotinami" ako Gorila nemali po operatívnej línii čo zaoberať? Nuž, asi treba zriadiť ešte jeden super špecializovaný úrad polície na závažnú kriminalitu...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To vážne je možné uveriť tomu, že nikoho z elitného úradu polície - úradu boja proti korupcii nenapadlo, že v prípade Gorila nešlo len o podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, ale aj alebo predovšetkým o podozrenie z trestného činu prijímania alebo poskytovania úplatku, teda o podozrenie z korupcie? Nehovoriac o závažných ekonomických trestných činoch, ktoré tu prichádzajú do úvahy a ktorých riešenie má spomínaný úrad tiež v náplni práce. Vie vôbec ten úrad čo má v náplni práce? Ja len dúfam, že to v prvom rade nie je ochrana beztrestnosti určitých osôb.

To, že v prípade Gorila išlo aj o podozrenie z korupcie musí byť jasné aj upratovačke úradu boja proti korupcii, ak vie ako sa ten úrad, ktorý upratuje volá. Len škoda že tam nemôže upratovať aj inak. Na vyššie uvedenú „právnu múdrosť" môže prísť aj priemerne rozhľadený človek bez toho aby v živote niekedy listoval v Trestnom zákone. Keby aspoň raz si funkcionári tohto slávneho úradu v roku 2010 prečítali ráno pri vstupe do úradu nadpis nad jeho dverami: „Úrad boja proti korupcii"... tak by ich tá kvalifikácia musela napadnúť.

Preto iba sotva sa dá uveriť rozprávke, že za touto kvalifikáciou (ktorá bola príčinou odňatia spisu polícii) bol amatérizmus a nedostatok skúsenosti úradu. Nehovoriac o tom, že tento už funguje približne jedno desaťročie, pričom z okresov a krajov si môže vyberať tých najschopnejších policajtov!

Ak za tým čírou náhodou je amaterizmus, kto to bol, čo si na čelo tohto elitného úradu dosadil takých nie že amatérov, ale s prepáčením odborníkkov - blbcov, čo nepoznajú ani základné ustanovenia Trestného zákona a dokonca ani tie, ktoré priamo spadajú do ich pôsobnosti?

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  401
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú Židia, ani tajné spolky a dokonca ani USA, ale nadvláda rozumu nad citom, resp. prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s „ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu