reklama

O ochranároch a ministerstve životného prostredia

Včera bol oficiálne obnovený rezort životného prostredia a na jeho čelo dosadený nový minister. Samozrejme, znovu politik. Či aj odborník, a človek principiálny, ktorému bude služba ochrane prírody cennejšia ako stolička, to je druhoradé; ak nemám povedať rovno - nepodstatné. No nie je to zvrátené? Veď rezort životného prostredia patrí k tým rezortom, ktoré sú v oveľa väčšej miere ako iné vystavené konfliktom záujmov a ak tieto rezorty majú plniť svoje poslanie logicky by ich mali riadiť nestranní odborníci a nie politickí nominanti strán, ktorým ide v prvom rade o moc a "služba občanom" im slúži viacmenej len ako prostriedok k moci alebo jej udržaniu. Kde by mal vzniknúť impulz, aby sa to zmenilo? Nie u ochranárov?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Pripadá mi to tak, akoby najmä mimovládne ochranárske organizácie (ďalej len ochranári) vo všeobecnosti žili v nereálnom svete. Akoby si naivne mysleli, že proti "tankom" stačí hlasno kričať a ak krik nepomôže tak proti nim snáď postačí, obrazne povedané, nejaké správne zvolené ázijské bojové umenie.

Z veľkej časti len plytvajú svojou energiou, ktorá vychádza nazmar, ak vo svojom boji za lepšie životné prostredie používajú neadekvátne zbrane, resp. nebojujú na tom poli, kde sa o životnom prostredí rozhoduje. Preto sa nemožno čudovať, že stále zostávajú viac menej len štatistami s nádejou, že raz, možno už teraz, za tejto vlády a tohto ministra, bude lepšie. Možno aj, ale dokedy? Toto nevyrieši problém ako taký. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem javiacej sa spomínanej naivity, väčšina ochranárov, resp. jednotlivých ochranárskych združení, trpí na rovnakú chorobu aká sa vyskytuje aj v mnohých iných oblastiach spoločnosti. A tou „chorobou" je hranie sa na vlastnom piesočku, roztrieštenosť, chcenie šéfovať, resp. realizovať svoje úzke záujmy, či predstavy vytvorením množstva združení s veľmi podobnými cieľmi. Myslím, že vo väčšej jednote by bola väčšia sila. Nestačí spoločne uplatňovať zásadné pripomienky k zákonom a pod.; navyše pripomienky, ktoré sú väčšinou ignorované, aj keď sú opodstatené. 

Ak by to tak nebolo, teda toho hrania sa na vlastných piesočkoch, potom lídri ochranárskych združení už dávno by časť svojich síl sústredili k spoločnému cieľu: postaviť adekvátnu silu voči tým, ktorí majú najväčšiu moc ovplyvňovať stav životného prostredia. Mali by sa teda aspoň pokúsiť o založenie politickej strany (napr. s pracovným názvom Ekofórum). Tá paradoxne vďaka tomu všetkému zvrátenému, čo sa na úseku životného prostredia zvlášť za posledné roky urobilo, schválilo a tiež odignorovalo, by mala reálnu šancu sa dostať v júni tohto roka do parlamentu. A dokonca aj do vlády a teda aj na čelo Ministerstva životného prostredia. Taká šanca, aká tu bola pred poslednými parlamentnými voľbami, tu bude najskôr o 7-8 rokov, v prípade, že pán populista, po skonsolidovaní verejných financií prevezme o 4 roky moc a životné prostredie sa znovu obetuje „supom", ako kompenzácia za predvolebnú podporu, alebo poslušnosť vo vláde.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chápem, že založiť politickú stranu nie je maličkosť. Ale ak má by byť boj proti tým, ktorí rozhodujú o všetkom podstatnom, čo sa týka ochrany prírody, alebo lepšie povedané o jej postupnej devastácii, tak skutoční ochranári nemôžu stáť mimo politiky. Lebo kým na čele ministerstva životného prostredia nebude sedieť skutočný nezávislý expert na životné prostredie, resp. kým tohto ministra nebudú voliť experti na životné prostredie, či sa už títo združujú v mimovládkach alebo nie, ale budú o ňom rozhodovať politické strany, najpodstatnejšie veci a kauzy sa riešiť nebudú, a ak, tak len naoko, čím sa poslanie tohto rezortu sa stáva trvalo ochromeným, podobne ako je tomu napr. aj v rezorte vnútra, v „apolitickej" polícii, či Generálnej prokuratúre, ktorej šéf, mimochodom považuje ochranárov za najväčších škodcov Tatier a čítanie SME, za stratu času. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Realita je taká, že ochranári v otázkach ochrany životného prostredia nemajú šancu na väčšie úspechy, a ak aj nejaké sem tam dosiahnu, tieto sú vždy závislé na milosti a nemilosti vlád budúcich. Čo z toho, keď raz za čas sa po veľkom presvedčovaní a námahe aj prijme nejaké dobré rozhodnutie, alebo právne ustanovenie v oblasti ochrany, keď toto je inou vládou zrušené, alebo zmenené? To potom nie je žiaden úspech. Nehovoriac o neúspechoch, ktorých je pri politickom riadení rezortov ministerstva životného prostredia a pôdohospodárstva oveľa viac, kde ochranári nič nezmohli ani nezmôžu, aj keď pravda a právo boli, alebo sú na ich strane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Doplnené 5.11.2010:

Nadobúdam dojem, že ochranári majú vo všeobecnosti problém pre stromy nevidieť les. Aký význam má ich snaha, ak aj základné otázky a problémy ochrany životného prostredia, napr. zonácia Tatier, náhodné ťažby, nelegálne držby chránených druhov živočíchov, nezálohovanie nápojových obalov, atď. atď. sú tými, čo o životnom prostredí rozhodujú totálne ignorované?

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  401
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú Židia, ani tajné spolky a dokonca ani USA, ale nadvláda rozumu nad citom, resp. prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s „ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu