reklama

Zásady kritizovania. Aj v predvolebnej kampani

Raz som počul zaujímavé prirovnanie, že v našej spoločnosti sú ľudia, ktorí sa podobajú muchám, vyhľadávajúcimi na druhých to, čo zapácha, a iní sú zas ako včely, vyhľadávajúce na druhých kvety, resp. to, čo je

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)
  1. Pri kritizovaní si je potrebné uvedomiť, že na druhých nás najviac dráždia tie chyby, ktoré sami máme v sebe, často krát ešte v oveľa väčšej miere ako ten, nad ktorým sa pohoršujeme. Viď.: „Vidíš triesku v oku blížneho ale na brvno vo vlastnom oku nedbáš".

  2. Byť voči chybám blízkych zhovievavý minimálne tak, ako k svojim vlastným.

  3. Predstaviť si ako by sme sa my správali na mieste kritizovaných či odsudzovaných. Správali by sme sa inak? Prípadne v čom? 

  4. Skúmať, či konkrétna kritika má zmysel, opodstatnenosť, či nejde len o krátenie chvíle, ale o konštruktívnu kritiku.

  5. Skúmať, či konkrétna kritika nie je len ohováraním, či je pri nej aj osoba ktorej sa týka. V opačnom prípade si položiť si otázku, či by sme si o nej dovolili hovoriť negatívne, aj keď možno pravdivo, v jej prítomnosti a či nechceme kritizovaním len znížiť jej kredit. 

  6. Snažiť sa kritizovať nie osobu samotnú, ale zlé konanie

  7. Pamätať na rovnaký meter a elementárnu slušnosť.

  8. Uvedomiť si, že na súdenie a odsudzovanie sú tu povolaní iní, konštruktívna kritika postačuje. 

Špecifickým prípadom v otázke kritizovania sú politici a funkcionári verejnej a štátnej správy. Som toho názoru, že ak títo nekonajú tak, ako si to žiada verejný záujem, majú a dokonca musia byť kritizovaní, a to pre dobro veci. Napokon, môže to prospieť aj im samotným. Len sa pri tom musí dbať na vyššie uvedené zásady. Lebo sotva niekto z nás je taký, ktorý si nezaslúži väčšiu, alebo aspoň stredne veľkú kritiku. Alebo si niekto myslí že nie? 

Záverom ešte pár slov k jednému slovenskému obľúbenému predvolebnému „športu“: 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po vyššie uvedenom už asi netreba zvlášť pripomínať, že vyťahovať pred voľbami na kandidátov rôznu špinu je v rozpore aj s tou najelementárnejšou slušnosťou. Výnimkou v tomto snáď môžu byť prípady, kde ide o podozrenie z trestnej činnosti, aj keď táto nesúvisí s výkonom verejnej funkcie kandidáta. Ale len za týchto predpokladov:

1. Trestné oznámenie bolo podané včas, nie až vtedy keď sa to politickému súperovi hodí, teda po X mesiacoch alebo rokoch a to preto, lebo teraz je to aktuálne, lebo sa blížia voľby...

2. Vo veci bolo políciou minimálne vznesené obvinenie. Ak vo veci je vznesené aspoň obvinenie, je to signál, že podozrenie nestojí na vode. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak obvinenie voči kandidátovi vznesené nebolo, a niečo špinavé sa na neho vytiahne pred voľbami, ide o jasnú špinavú diskreditačnú kampaň s cieľom poškodiť a nepriamo tým zvýhodniť iného. Osobne nepochybujem o tom, že človeku kto takú kampaň chce robiť, a v prípade že ju aj urobí, sa to skôr alebo neskôr vráti. Aj keď po rokoch a v inej forme a bez toho aby "obeť" kampane pre to niečo urobila. 

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  401
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú Židia, ani tajné spolky a dokonca ani USA, ale nadvláda rozumu nad citom, resp. prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s „ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu