reklama

Akú mám povahu?

Existujú rôzne druhy typológií. Najznámejšia a zrejme aj najstaršia je typológia, ktorá pozná štyri druhy pováh: cholerik, sangvinik, melancholik a flegmatik. Ja som sa medzi nimi nedokázal nájsť. Som tak z každého rožku trošku ako asi väčšina z nás... Dobre, ak si nájdeš svoju povahu, lepšie, ak zistíš, že ľudia sú zložitejší, najlepšie, ak prídeš na to, že našťastie: NEEXISTUJÚ DVAJA ÚPLNE ROVNAKÍ ĽUDIA!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

Teória temperamentu...Zaujímavá teória temperamentu vznikla v roku 1906 na podnet dvoch holandských psychológov G. Heymansa a E. D. Wiersmu. Bola jednou z prvých, ktorá bola založená na štatistickom spracovaní odpovedí získaných dotazníkom s pomocou mnohých lekárov.Odpovedalo viac než 2 500 respondentov - dospelých i detí. Z odpovedí boli odvodené nasledujúce tri dimenzie temperamentu:- emocionalita (E)- nedostatok emocionality (nE): schopnosť byť rozrušený príčinami, ktorých objektívna dôležitosť je minimálna, teda, či nás dokážu vyviesť z miery, alebo povzbudiť aj maličkosti.- aktívnosť (A)- neaktívnosť (nA): aktívny či pasívny vzťah k práci, k tráveniu voľného času, k záväzkom (plní ich okamžite, odkladá plnenie) atď. Aktívny koná sám od seba, pociťuje základnú potrebu konať. Neaktívny naopak koná proti svojej vôli, koná preto, lebo sa musí prispôsobiť. Neaktívny je "prispôsobujúci sa" a aktívny je "prispôsobujúci si".- primárna funkcia (P)- sekundárna funkcia (S): prevažujúca primárna funkcia znamená okamžitú a silnú reakciu a súčasne jej rýchle odznenie, zatiaľ čo prevládajúca sekundárna funkcia znamená počiatočnú slabú reakciu, ktorej sila postupne narastá a dlho doznieva i potom, Čo už podnet prestal pôsobiť. Primárni žijú v prítomnosti, obnovujú sa s ňou, majú prelietavé dojmy, málo dôslednosti v myšlienkach, sú opojení zmenou, povrchní, nestáli vo svojich záľubách a vo svojich projektoch či predsavzatiach. Sekundárni žijú pod vplyvom minulosti, tvrdohlaví vo svojich ideách, tradicionalisti, niekedy otroci svojich predsudkov a svojich rutín.Kombináciou troch základných vlastností nám vyjde osem typov pováh. Ich prehľad je zobrazený v tabuľke.Existuje viacero spracovaní tejto typológie. Ja sa pokúsim spracovať dvoch novších autorov tak, aby to v prvom rade bolo zrozumiteľné. Budem sa usilovať vyhnúť najmä odborným slovám, ktoré sa dajú povedať aj jednoduchšie.Zaujímavé na tejto typológii pováh je najmä to, že máloktorý človek je čistá povaha a každý z nás sa môže zaradiť do viacerých pováh. Postupne by som chcel predstaviť všetky typy pováh tejto "osemtypovky" spolu aj s kontrolným testom. Ak chceš zistiť, aká si povaha, môžeš postupne sledovať a poznamenať si, koľko percent odpovedí jednotlivých pováh môžeš označiť, že sedia na teba. Takto zistíš koľko percent máš z ktorej povahy.Jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré tu uvádzam tieto povahy je to, že každý z nás je iný a každý z nás je originál. Nech v žiadnom prípade neslúžia na to, aby sme kohokoľvek zaradili do nejakej škatuľky. Človek je príliš zložitý na to, aby sa dal vtesnať do nejakého vzorca. O nikom z ľudí nemôžeme tvrdiť, že ho výborne poznáme a tiež ani to, že sa nemôže zmeniť.Každú povahu si predstavíme v jej šírke s jej prednosťami a nevýhodami.

Jozef Červeň

Jozef Červeň

Bloger 
  • Počet článkov:  1 485
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Mám rád život s Bohom a 7777 ľudí. S obľubou lietam v dobrej letke, no nerád lietam v kŕdli. Som katolícky kňaz, pochádzam z dediny Klin na Orave. Nemocničný kaplán v nemocnici v Poprade............................................ Zoznam autorových rubrík:  BIRMOVANCIŠTIPENDISTI7777 MYŠLIENOK PRE NÁROČNÝCHAké mám povolanie?Akú mám povahu?Cesta vieryDuchovné témyFejtónyFotografie prírodyFotografie RómovHistória mojej rodnej obceKniha o RómochLunikovoMladí vo firmeNáčrt histórie slov. SaleziánoNezaradenéPastorácia RómovPoéziaPokec s BohomRómoviaSociálna prácaSociálna náuka Katolíckej cirkSpoločnosťSúkromnéVedeli sa obetovaťVzťah je cesta cez púšťZábava

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu