reklama

Cordoba

Neviem ako sa to stalo, no zo zopár neobjektívno – objektívnych príčin som akosi blogovanie na pár mesiacov prerušil. A teraz trochu pod vplyvom vonkajších okoloností a trochu aj preto, že mi akosi začala chýbať táto činnosť, rozhodol som sa, že budem pokračovať. Aspoň teda dokončím začaté, a tak idem pokračovať vo svojich krátkych jednohubkách o tom, čo sa mi na cestách prihodilo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Naposledy som bol písal o španielskom Ríme menom Antequera a v Španielsku ešte pár jednohubiek ostanem. Dnes teda vitajte v Cordobe!Ešte skôr ako sme sa však dostali do tohto skvostu Andalúzie, užili sme si konečne aj na vyprahnutom juhu Španielska trochu poriadnej zimy. Totiž do Cordoby sme sa vybrali vlakom, ktorý určite neriadili žiadni trochári. A na klimatizácií teda nešetrili! Takže nás pekne krásne na 2 hodiny zamrazili, aby nás potom tesne pred obedom vypustili na rozžeravené slnko.No akokoľvek horúco už len na samotnom juhu môže byť, svoje záhrady udržujú v dokonalom stave.Ako všetky ostatné mestá Španielska, tak aj Cordoba bola istý čas pod nadvládou Moslimov. A pre moslimských sultánov a bohatých správcov provincií bola najväčším dôkazom moci práve voda. Takže v snahe popýšiť sa svojim bohatstvom a všemohúcnosťou budovali aj v najvyprahlejších končinách skvostné záhrady plné kvetov a živých plotov, fontán a jazierok plných rýb. A v takomto stave tieto záhrady nájdete v Cordobe dodnes!Ďalším unikátom Cordoby ja obrovská moslimská mešita prestavaná na katolícky kostol. Tá je akýmsi pamätníkom toho, ako sa to kedysi mlelo a striedalo a na tejto parádnej stavbe dodnes vidno ako musela striedať kabáty podľa toho, kto práve držal opraty...No nielen históriou je známe toto španielske mesto. Až tu som mal možnosť vidieť, čo znamená vysťahovalectvo v praxi! Ulice sú plné žobrajúcich rumunských prisťahovalcov, v parkoch pod stromami žijú celé rumunské rodiny s malými deťmi, čo opustili svoju krajinu v nádeji, že tu im bude lepšie.A možno raz naozaj bude! No zatiaľ iba načahujú ruky k turistom a dookola opakujú:„Uno euro, por favor!"

Michal Chmeliar

Michal Chmeliar

Bloger 
  • Počet článkov:  104
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"mávam rád tie ufúľané rána, keď nechce sa mi vstať, keď môžem dlhšie spať..." H.CH.Andersen Zoznam autorových rubrík:  Srbsko a Čierna HoraFrancúzskoTureckoEkvadorArgentinaParaguajBraziliaPeruGréckoŠpanielskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu