V chladničke bol krásny kus bravčového stehna. Bodaj by nie,keď som ho kupovala ja. Rovnako som tam aj našla mango thai omáčku. Chilli sazíde vždy a mne sa v hlave začal formovať „recept“.
Nakrájalasom stehno na kocky a dala na dobu neurčitú marinovať v mango omáčke sosušenou bazalkou. Z doby neurčitej sa stala polhodina, pretože som bolahladná.
Potešilasom sa dvom mandarínkam. Tiež som ich nakrájala na kvázi kocky, ochutilaškoricou a (pozor, prichádza veľký prešľap číslo jeden!) keďže mám radaarómu klinčekov, tak som tam veselo hodila dva. Táto zmeska tiež putovalado chladničky.
Odišlasom z kuchyne zatrsať si pred zrkadlo. Po chvíli ma to prestalo baviť apremiestnila som sa do priestorov bez zrkadla.
Jenačase začať škrabať zemiaky. Naškrabané, nakrájané ostali ležať na stole.Musela som totiž začať pracovať s mäsom, lebo som počula, že dlho trvá,kým bravčové zmäkne.
Orestovalasom ho na panvici, prikryla a na miernom ohni nechala dusiť.
Zistilasom, že už nemám olej.
Nechcesa mi ísť do obchodu.
Ajtak nie je za čo.
Naložímzemiaky na plech a teším sa, že som si spomenula, že ich treba posoliť.
Presolilasom zemiaky.
Presolenézemiaky bez oleja na plechu dávam do vopred vyhriatej rúry.
Mäsokrásne rozvoniavalo.
Premiešamzemiaky.
Zemiakyprihárajú.
Zapínamdigestor.
Poviemsi, že je čas pridať do mäsa zmesku s mandarínkami.
Hm,veru nebol čas, z mandarínok sa stala žbrnda veľmi skoro.
Mäsoešte stále chutí dobre.
Vovzduchu cítim už aj niečo iné ako prihorené zemiaky. Zistím, že sú toklinčeky.
Otváramokno.
Ochutnámomáčku, čo sa okolo mäsa samovoľne vytvorila.
Skonštatujem,že bude treba urobiť bešamel.
Nielenženemám olej, mám aj málo mlieka. Vynájdem sa a dorobím si mlieko zosušeného. Som naučená robiť (teda… ja som ho ešte nerobila, len maminu sompri tom sledovala) bešamel s cibuľou. Desať minút nevidím pre slzy. Cibuľuosmahnem na niečom, čo som našla v chladničke a nápadne sa to podobá nabravčovú masť.
Premiešamzemiaky.
Polejemcibuľu mliekom. Zamyslím sa, že ako to má asi tak zhustnúť. Pridám tamhrubú múku.
Pridalasom veľa múky. (prešľap číslo dva)
Nikdenie je sito a ja nemám ako scediť „bešamel“.
Vypnemzemiaky, vypnem mäso.
Zapnemmäso.
Dolejemtam „bešamelovú“ zmes aj s cibuľou. Môžem vidieť zrnká múky.
Vypnemuž naozaj všetko.
Naložímsi, spomeniem si na hodinu biológie, počas ktorej som sa dozvedela, že keďsi zapchám nos, tak chuť nebude tak výrazná.
Zapchámsi nos a najem sa.
Teraz ma trošku bolí brucho. Nabudúce budem robiť niečojednoduchšie. A cestoviny sú vlastne tiež dobré…