Aj strýko Ander má rád koriander

*Koriander (koriander siaty - Coriandrum sativum)* Zmienka o ňom sa nájde v Biblii, v Starom zákone aj v papyrusoch. Pochádza z okolia Stredozemného mora. Odpradávna sa používal ako obetná rastlina. V Egypte sa vkladal do hrobiek. V Staroveku rastlinu obľubovala mužská časť populácie pre afrozidiakálne účinky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)
Obrázok blogu

Obsahuje éterické oleje, vitamín C, bielkoviny, cukry... Botanik Gerard v 16. storočí rastlinu označil ako "veľmi zapáchajúca bylina", preto mnohí používajú rastlinu skôr v sušenom stave ako v čerstvom. Z rastlinky máme osoh z listov, koreňa a zo semienok. Práve semienka sa tešia najväčšej obľube. Chuť koriandra je koktejlom chutí s náznakom čierneho korenia, mäty a citrónu.

Rada pre mamičky: ak dieťa dostane hnačku, skúste ako prvé siahnuť po odvare z koriandrových semienok. Čajovú lyžičku rozdrvených semienok zalejte hrnčekom horúcej vody a päť minút lúhujte. Podávajte 3x denne najlepšie pred jedlom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čínska medicína využíva účinky koriandru pri stavoch slabosti, všeobecne sa však traduje, že rastlina upravuje trávenie, uvoľňuje nahromadený plyn v črevách čím utišuje kolikové stavy, pôsobí proti črevným parazitom, povzbudzuje nervovú činnosť, odstraňuje nechutenstvo a podľa niektorých zdrojov uľavuje aj pri migréne. Koriander je súčaťou mastí a gélov určených na liečenie reumatizmu a kĺbových ochorení.

Koriander našiel svoje uplatnenie v lekárnictve, likérnictve aj v cukrárstve. Je súčasťou nálevov na nakladanie uhoriek, papriky, húb, pridá zaujímavú chuť nálevom na kompóty,ulahodí aj sterilizovanej červenej repe. Prospeje marinádam, osvieži zeleninový šalát, ochutí vhodne pečeň, polievku či kapustové jedlá. Zaujímavú chuť dodá rybám, plodom mora, strukovinám. Vhodnou kombináciou ku koriandru je bazalka, pažítka, kôpor, cesnak či petržlen. Už tieto kombinácie vytvárajú u šikovnej gazdinky asociácie, kde môže danú bylinu použiť. Aj do nálevu na utopence zvyknem vhodiť pár semienok koriandra.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni najčastejšie používame sušené semienka, je pravdou, že je možnosť zakúpiť aj pomleté. Je však vhodnešie vždy si pripraviť radšej čerstvú dávku v mažiari.

Čo sa týka čerstvej vňate, je nutné mať na zreteli jej silnú arómu, ktorá nemusí každému vyhovovať.

Koriander nájdeme v rôznych koreninových zmesiach, napríklad v známom "karí, tvorí aj základ "masala" pasty. Ak máte citlivý nos a privoniate k perníkovému koreniu, aj tam nájdete stopu koriandra.

Koriander je jednoročná bylina, ľahko vyrastie zo semienka. Stačí jej dostatok slniečka. Listy môžeme zbierať počas celého obdobia rastu a ak nám nechutia za čerstva, môžeme ich sušiť. Semienka by sa mali zbierať, až keď sú úplne zrelé, aby dobre vyschli, je potrebné zavesiť zväzky bylí na teplom mieste a až potom odložiť do vzduchotesnej nádobky.

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Igor Pogány

Igor Pogány

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

770 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

204 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,127 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu