
Raz som sa jej opýtala, čo ide variť. Odvetila, že cesnakovú polievku. Mali sme (a máme) radi cesnak , tak som hneď vyzvedala aký recept má. Z detstva som poznala cesnačku, takú s opečeným chlebíkom. Musím priznať, že už na počutie sa mi tá jej, ruská, pozdávala viac. Na druhý deň som ju uvarila a odvtedy sa stala súčasťou nášho balíčka obľúbených polievok. Je obdobie chrípok a tak si myslím , že je celkom vhodný čas, aby som Vám na ňu aktuálne prezradila recept. Ide o veľmi nenáročnú polievku, čo sa týka ingrediencií aj času prípravy.
Takže tu je postup:
dáte variť na kocky pokrájané zemiaky. Ja ich zvyknem dať variť s hubovým bujónom. Samozrejme stačí soľ, zjemnená trebárs vegetou. To už nechám na každého z vás. Musím na úvod podotknúť, že od množstva zemiakov závisí konečná hustota polievky, preto nimi šetriť netreba. Keď sú zemiaky uvarené, priamo v hrnci ich popučte pučidlom na pyré. Nemusia byť popučené úplne do hladka , polievka chutí, keď sa sem-tam na jazyk dostane aj kúsok zemiačka. Do polievky nalejeme smotanu alebo mlieko. Mám odskúšané, bohate stačí mlieko. Toho mlieka - tak akurát. Aby polievka krásne zbelela a zjemnela. Pridáme dobrú lyžicu masla a popučený cesnak, podľa chuti - tiež neodporúčam šetriť. Pár sekúnd necháme prejsť varom a hotovo!
Na tanieri zdobíme petržlenovou vňaťkou, ja zvyknem dozdobiť špetkou mletej papriky.
Varovanie - po tejto polievke nechoďte hneď do spoločnosti, hihi. Ak to máte v pláne, tak požujte zrnko kávy, alebo petržlenovú vňať. Niekto radí zapiť horúcim mliekom. Alebo žeby silná žuvačka?
Tí, čo neľúbite cesnak, ste čítali, žiaľ, zbytočne... ale je to iba na vašu škodu, pretože:
cesnak je jeden z najznámejších a najúčinnejších prírodných liečivých prostriedkov. Má protiparazitické, protiplesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky. Prečistí krv, podporí vylučovanie škodlivých látok z tela, zníži tlak, prekrví mozog, znižuje hladinu cholesterolu aj hladinu cukru v krvi. Okrem zlúčením síry obsahuje aj vitamín B1, B2 aj céčko. V zozname ďaľších obsahových látok nájdeme jód, draslík, sodík, vápnik, kyselinu kremičitú, taktiež malý obsah bielkovín.
Myslím, že špecifický pach mu môžeme po vymenovaní prospešných vlastností prepáčiť. Čo sa týka mňa, mne skôr vonia ako páchne...
Dobrú chuť!!
A ešte čosi: ak vás bolí ucho, vložte si do neho kúsok cesnaku zabalený do vaty. Osvedčené!
A poznáte pečený cesnak?