Cesna(č)k(a) - ochrana proti upírom aj chrípke

Dnes som varila našu obľúbenú cesnačku. Ide o recept, ktorý som získala od kamošky, pochádzajúcej z Ruska. Na Slovensko prišla za svojou láskou. Keď sme boli na materskej zvykli sme sa  spolu prechádzať s našimi ratolesťami.  Tlačiac pred sebou kočík,  debatovali  sme o kadečom, najčastejšie sme  točili  témy  okolo domácnosti, ako novopečené gazdinky sme si vymieňali skúsenosti aj recepty. Kamoška  sa učila slovenským jedlám a ja som zase zbierala informácie o jej domácej kuchyni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)
Obrázok blogu

Raz som sa jej opýtala, čo ide variť. Odvetila, že cesnakovú polievku. Mali sme (a máme) radi cesnak , tak som hneď vyzvedala aký recept má. Z detstva som poznala cesnačku, takú s opečeným chlebíkom. Musím priznať, že už na počutie sa mi tá jej, ruská, pozdávala viac. Na druhý deň som ju uvarila a odvtedy sa stala súčasťou nášho balíčka obľúbených polievok. Je obdobie chrípok a tak si myslím , že je celkom vhodný čas, aby som Vám na ňu aktuálne prezradila recept. Ide o veľmi nenáročnú polievku, čo sa týka ingrediencií aj času prípravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže tu je postup:

dáte variť na kocky pokrájané zemiaky. Ja ich zvyknem dať variť s hubovým bujónom. Samozrejme stačí soľ, zjemnená trebárs vegetou. To už nechám na každého z vás. Musím na úvod podotknúť, že od množstva zemiakov závisí konečná hustota polievky, preto nimi šetriť netreba. Keď sú zemiaky uvarené, priamo v hrnci ich popučte pučidlom na pyré. Nemusia byť popučené úplne do hladka , polievka chutí, keď sa sem-tam na jazyk dostane aj kúsok zemiačka. Do polievky nalejeme smotanu alebo mlieko. Mám odskúšané, bohate stačí mlieko. Toho mlieka - tak akurát. Aby polievka krásne zbelela a zjemnela. Pridáme dobrú lyžicu masla a popučený cesnak, podľa chuti - tiež neodporúčam šetriť. Pár sekúnd necháme prejsť varom a hotovo!

SkryťVypnúť reklamu

Na tanieri zdobíme petržlenovou vňaťkou, ja zvyknem dozdobiť špetkou mletej papriky.


Varovanie - po tejto polievke nechoďte hneď do spoločnosti, hihi. Ak to máte v pláne, tak požujte zrnko kávy, alebo petržlenovú vňať. Niekto radí zapiť horúcim mliekom. Alebo žeby silná žuvačka?

Tí, čo neľúbite cesnak, ste čítali, žiaľ, zbytočne... ale je to iba na vašu škodu, pretože:

cesnak je jeden z najznámejších a najúčinnejších prírodných liečivých prostriedkov. Má protiparazitické, protiplesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky. Prečistí krv, podporí vylučovanie škodlivých látok z tela, zníži tlak, prekrví mozog, znižuje hladinu cholesterolu aj hladinu cukru v krvi. Okrem zlúčením síry obsahuje aj vitamín B1, B2 aj céčko. V zozname ďaľších obsahových látok nájdeme jód, draslík, sodík, vápnik, kyselinu kremičitú, taktiež malý obsah bielkovín.

SkryťVypnúť reklamu

Myslím, že špecifický pach mu môžeme po vymenovaní prospešných vlastností prepáčiť. Čo sa týka mňa, mne skôr vonia ako páchne...

Dobrú chuť!!

A ešte čosi: ak vás bolí ucho, vložte si do neho kúsok cesnaku zabalený do vaty. Osvedčené!

A poznáte pečený cesnak?

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu