Husací Matuzalém

Doma sme nezvykli mať hus na tanieri. Nikdy mi to nevadilo a nikdy som netúžila po dobrodružstve obhrýzať stehno tohto tvora. Vydala som sa. S manželovou rodinou som prijala aj nový zvyk. Keď nám manželova maminka prvý raz poslala pred Vianocami balík, s vykuchanou husou, tak som po jeho otvorení málom odpadla. Čo s ňou?  V úžase mi naskočila hrubšia husia koža akú mala samotná hus zabalená v celofáne. S radami z kuchárskej knihy sme ju nakoniec upiekli. Manžel si prial  ako prílohu dusenú kapustu a knedľu. Nie som v jedení prieberčivá, ale čo naozaj nemusím je dusená červená kapusta. Knedľu tiež nevyhľadávam.  Na  prvé husacie hody sme pozvali aj mojich rodičov. Chutilo. Len ja som zostala hladná...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)
Obrázok blogu

Niekoľko rokov po sebe sa táto tradícia opakovala. Vždy sme mali problém dostať hus na náš pekáč a tak sme sa rozhodli konečne si zakúpiť taký, do ktorého by sme hus v pohode strčili a mohli ju aj pokrievkou zakryť. Na ďaľší rok pekáč teda bol ale... nebola hus. Mama - svokra ochorela a prestala chovať husi. Budem úprimná, mne toto jej rozhodnutie až tak nevadilo! (cha cha)

Moja rodina sa však držala husacej tradície ako blcha kožucha, už sa jej nechcela vzdať. A navyše, veď sme mali nový pekáč! Začala sa zhánka po husi mrazenej. A tak sme niekoľko rokov znovu na druhý sviatok vianočný vypekali rúru, dusili kapustu a naparovali knedle. To som si už trúfla dať aj na môj tanier kúsok mäska, no s uhorkou a šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vianoce 2008, scenár sa u nás opakuje. Večer hus nasolená, hneď ráno vypchaná jabĺčkami, strčená do rúry, aby sa podľa odskúšaného postupu krásne k obedu domäkka upiekla. Neviem, čo sme to kúpili za potvoru, neviem, či to bol gunár dôchodca, Matuzalém medzi husami, alebo čo to bolo za husacieho podivína. Dosť na tom, že hus bola neupečiteľná. Aj po troch hodinách pečenia bolo mäso tvrdé. Skúšali sme kadejaké finty, nepomáhalo nič. Oblievali sme ju kadečím, no zbytočne. Čas bežal, brušká sa hlásili o slávnostný obed. Kapusta vychladnutá, knedľa nakrájaná v "paráku". Mojim drahým vyhrávala od hladu cigánska kapela, ale ja som nemohla nič, len ich chlácholiť, že snáď to už bude... Nebolo. Konal sa narýchlo náhradný obed a ja som už prešla z robenia si srandy do nadávania. Bolo neskoré poobedie a náš potencionálny obed bol stále v pekáči. Keď som si predstavila koľké hodiny žhavíme rúru, tak som prehlásila, že to sme mohli ísť na tú hus kdesi do podniku a aj tak by nás to vyšlo lacnejšie. Byt bol napáchnutý husacím mastným pachom (fuj) a ja som sa na tú potvoru už nemohla ani pozrieť. Riskli sme a niekoľkohodinové pečenie sme rázne ukončili. Stačilo! Plánovaný obed sa presunul na večeru. Hus však statočne odolávala pokusom o rozporciovanie, bolo nám jasné, že si zuby pri konzumácii poriadne zamakajú. Tá tvrdohlavá hus ani na večeru nebola ani zďaleká upečená domäkka. Na šťastie, "jedlá" bola...

SkryťVypnúť reklamu


Vtedy to prišlo. "Toto je koniec našej tradície, moji milí", vyhlásila som zaprisahávajúc sa, že to myslím smrteľne vážne. "Hus viac neprekročí prah nášho bytu a ak, tak len cez moju mŕtvolu", vykrikovala som pokúšajúc sa o úsmev, aby som trochu obrúsila hrany môjho skalopevného vyhlásenia. Rodina sa šibalsky usmievala a nechala ma v tom, že naoko súhlasia. Husací pach sme vetrali niekoľko dní...

Vianoce klopú na dvere. Manžel mi včera len tak medzi rečou špľuchol: " Vraj v Tescu majú husi po tri eurá aj čosi". Veta zostala visieť vo vzduchu, ja som zostala ticho a tvárila som sa, že ma televízne noviny dnes mimoriadne zaujali. Navyše, ani v mrazáku nie je na takého obra miesto. A čo ak by sme zase kúpili Matuzaléma? Viem dobre, že dcéra bude sklamaná. Keď bude sklamaná ona, keď bude naprázdno slintať manžel, budem nespokojná aj ja. Tak čo mám robiť? Poradí mi niekto ako mám v mrazenom stave rozpoznať, ktorá hus je tá "správna"?

SkryťVypnúť reklamu

Tradície sa vraj majú ctiť... a ja tých mojich tak ľúbim...

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu