
Máte radi kôpor? Milujete kôprovku? Áno? Tak potom poďte ďalej a prečítajte si moju ódu na kôpor.
Kôpor voňavý (Anethum graveolens) je jednoročná bylina, ktorá sa k nám dostala zo Stredomoria, kde rastie vo voľnej prírode. Zmienku o kôpri nájdeme v Biblii aj v egypských papyrusoch. Egypťania ho s obľubou používali proti bolestiam hlavy, proti kašľu a vyrábali z neho mastičky. Prenikavú vôňu mu prepožičiavajú éterické oleje.
Bylina poskytuje vňať aj semeno. Semeno sa suší a používa na rôzne účely. Pridáva sa do konzervačných nálevov, varí sa z neho čaj, nálev (polievková lyžica semien sa zaleje šálkou horúcej vody, niekoľko hodín sa nechá lúhovať a precedí sa) sa používa na opláchnutie vlasov alebo kúpeľ rúk, nechtov. Semienka redukujú hromadenie plynov v tele, upokojujú nervovú sústavu, rozprúdia zastavené vetry. Podporujú aj laktáciu. Kojace mamičky by mali vedieť, že látky zo semienok sa dostanú aj do mliečka a to potom pôsobí na bábätká upokojujúco. Slovo kôpor v origináli "dilla" pochádza zo Škandinávie a znamená upokojujúci.
Predpokladám, že tak ako ja, aj vy ste naučení skôr používať vňať kôpru ako semienka. Kôpor je nenáročná bylina, ak nemáte záhradu, vypestujete ho aj na balkóne či parapete.
Uchovávame ho mrazením (odporúčam), sušením, v kyslom náleve alebo v soli. Mraziť ho môžeme aj tak, že ho pokrájaný, vysušený premiešame s troškou vody či oleja a zmrazujeme v malých nádobkách, najlepšie v nádobkách na ľad. Kocky potom uchovávame vo vreckách určených na skladovanie potravín v mrazničke.
Kôpor je najdôležitejšou ingredienciou pri príprave spomínanej kôprovky (kôprovej omáčky), dochutí polievky (predovšetkým biele), osvieži šaláty (výborne chutí s hlávkovým šalátom), nátierky, vaječné jedlá (skúsili ste už praženicu s kôprom?), výborne chutí s rybami, neodmysliteľne patrí k lososu, k rôznym mäsám, je nepostrádateľný pri konzervovaní uhoriek, fazuľky či pri nakladaní kapusty - tam použijeme sušený. Výborne ochutí tvaroh, bryndzu, jogurt, majonézu. Jeho použitie je naozaj všestranné. Nepreháňajme to však s množstvom, jeho výrazná chuť vyžaduje rozvahu!
Predovšetkým k rybe zvyknem pripravovať studenú omáčku (dressing) z kyslej smotany, soli, vegety a kôpru. Občas pridám aj trochu horčice, prichutím cesnakom. Možno pridať aj lyžicu majonézy alebo tatárskej omáčky. Porciu upečeného lososa na tanieri touto omáčkou prelejem. Chutí báječne! Samozrejme, že sa dá použiť aj ako príloha k iným jedlám a kto má chuť, môže kyslú smotanu nahradiť aj jogurtom. Odporúčam k plátku vychladnutého vareného hovädzieho mäska - na studeno alebo k pečeným zemiakom.
Kôpor pridá osobitú chuť aj vareným zemiakom. V Turecku ho pridávajú aj k ryži. V severnej Európe ním zvyknú ochucovať koreňovú zeleninu, kel, karfiol, či uhorku. Zvykne sa pridávať aj k červenej repe, k špenátu. Semienka sa pridávajú do koláčov aj do chleba. Plody mora sa s kôprom tiež kamarátia.
Kôpor výborne ochutí ocot. Ja si pripravujem (nielen) kôprový ocot sama. Do octu vložím niekoľko stoniek kôpru a tak ocot získa výbornú chuť, ktorú oceníte pri príprave šalátov.
Viete si predstaviť tekvicový prívarok bez kôpru? Alebo takú fazuľku na kyslo...
Jednu vec však treba mať na zreteli. Kôpor je potrebné pridávať až do uvareného jedla, keď ho odstavíte z tepelného zdroja. Ja často uprednostním podanie až priamo na tanieri. Jeho strapatými vejárovitými lístkami rada zdobím aj studené misy.
Niekoľko rokov používam kôpor (ako jediný člen rodiny) na halušky s bryndzou. Mňam! Bryndzové pirohy (doména mojej maminky) musia byť tiež posypané kôprom.
Kôpor našiel svoje uplatnenie aj v aromaterapii. Éterický kôprový olej pôsobí ukľudňujúco, uvoľňujúco, odstraňuje bolesti hlavy, nadúvanie, podporuje laktáciu, uvoľňuje hlieny a pôsobí antidepresívne.
Som presvedčená, že aj keď som usilovne vetrala moje vedomosti o kôpri, aj tak som iste na čosi zabudla. Spolieham na vás, že moje informácie doplníte v diskusii, na ktorú sa teším.
Veď nie nadarmo sa hovorí, že všetci ľudia všetko vedia. Do kôprovania, priatelia!
Foto: zdroj internet