reklama

Reklama je na to, aby tlačila kaleráby(?) Aj o jogurtoch (?)

Možno ste aj vy v mailovej pošte otvorili text o jogurtoch. Možno ste aj vy krútili hlavou ako ja. Možno ste si aj vy povzdychli, čo za kaleráby do nás tlačí reklama. Veď konzumenti jogurtov iste potvrdia, že väčšina jogurtov už chutí skôr ako nejaký jogurto-puding, že tradičná chuť jogurtu sa kdesi stratila. Keby šlo len o chuť! Čo je horšie, stratilo sa aj pôvodné zloženie jogurtu a my v domnienke, že čo  dobré robíme pre svoje zdravie, tlačíme sa presladenými, éčkovými, škrobom zahustenými kašičkami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (153)

Nechcem v žiadnom prípade útočiť na jogurt ako taký. Jogurt je skutočne zdravá potravina, chráni telo pred útokom toxínov, pred infekciami, alergiami dokonca aj pred mnohými druhmi rakoviny. Takéto vlastnosi má však pôvodná receptúra jogurtu. Súčasné receptúry jogurtov, mnohé aj s mesačnou dobou použiteľnosti, kričia samé do sveta, o aký podvod na ľuďoch ide. Len my, učičíkaní reklamou, lahodnou chuťou nechávame zatvorené oči a hráme sa, že konzumáciou takýchto gebuziniek chránime svoje zdravie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Praotcom jogurtov je a pôvodnou receptúrou sa hrdí bulharský jogurt. V roku 1905 sa Bulharovi Girgorovovi v ženevských laboratóriách podadilo izolovať v jogurte dva špeciálne druhy lactobacilov, z ktorých práve Lactobacillus bulgaricus je ten zaujímavejší. Zaujímavé je, že môže rásť len na Balkánskom poloostrove, inde mutuje. Bulharsko vyváža čerstvé mliečne kultúry až do Japonska. Tradičný jogurt má špecifickú chuť, je šťavnatý a vraj je taký hustý, že môžeme nádobku otočiť hore dnom a jogurt sa ani nepohne.To, že v.u. druhy lactobacillov majú blahodarný účinok na organizmus však potvrdil až Rus I. Mečnikov, ktorý za svoj objav získal aj Nobelovu cenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bulharsko je pyšné na skutočnosť, že objavilo jogurt. Historici sa domnievajú, že jogurt bol súčasťou stravy starovekých obyvateľov Bulharska, ktorí sa živili pastierstvom ovcí. Usudzujú, že "jog" znamená hustý a "urt" mlieko. Predchodcom jogurtu bol kumys, vyrábaný z kobylieho mlieka.

Prieskumy ukázali, že v Bulharsku žije najviac storočných ľudí. Je pravdou, že číslo sa za ostatné roky znižuje, ale , čo je zaujímavé, znižuje sa aj konzumácia jogurtu. Konzumácia tradičného jogurtu=dlhovekosť. Keď sa rovnica poruší, dlhovekých ubúda. Bulharsko si túto skutočnosť uvedomuje a tak sa snaží znovu vrátiť jogurt na piedestál popularity medzi zdraviu prospešnými potravinami. Boom zdravých potravín vypukol nielen v Bulharsku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vrátim sa však k úvodu, k spomínanej kritike dnešných jogurtov. Čerpám zo spomínaného materiálu. Európske stredisko Center for Food Safety previedlo rozsiahlu štúdiu tisícky vzoriek jogurtov od rôznych výrobcov. Jej cieľom bolo zistiť, či sú ponúkané jogurty také zdravé, ako na každom kroku hlása reklama. Ich konštatovanie je zarážajúce. Vraj jogurty nemajú žiadne zdraviu prospešné účinky. Pochvalu nedostali ani jogurty, ktoré obsahujú komerčne vyrábané probiotiká. Zistilo sa, že v zažívacom trakte prežijú pár minút a tak nemôžu ovplyvniť zažívanie. Navyše jogurty obsahujú škroby, mnohé geneticky modifikované. Čoraz častejšie sa v odborných kruhoch hovorí o tom, že poškodzujú slinivku brušnú. Drvivá väčšina jogurtov zahlineňuje organizmus a podnecuje zápaly v organizme. Alternatívou sú bio jogurty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

U nás stále fičí reklama na Actimel. Už sa aj čosi "pošepkávalo", že bude stiahnutá, mám dokonca pocit, že isté obdobie tomu tak bolo. Dnes ju vidno znovu. Vo Veľkej Británii je už zakázané robiť reklamu na prospešné účinky tohto produtku. Keď sa pozrieme na zloženie ospevovaného Actimelu, tak úsmev nám trochu zamrzne - glukóza, cukor, modifikovaný škrob, obyčajné-homogenizované mlieko, nesporne aj jogurtové kultúry a L. casei Defensis. Ovocná verzia obsahuje rôzne ovocné arómy, farbivá... No a keď si pozrieme dobu použiteľnosti, tak väčšine je jasné, že probiotický výrobok s takouto zárukou predsa nemôže byť prírodným produktom s pozitívnym účinkom na organizmus....

Toto sú samozrejme informácie, ktoré som čerpala z rôznych zdrojov, väčšinu zo spomínaného textu, ktorý sa zrodil na základe výskumu spomínaného strediska.

Reklama však tlačí kaleráby a my ich prijímame, koľko sa do nás zmestí. Sme náchylní všetkému veriť, sme dôverčiví a radi si rozmaznávame chuťové poháriky. Veď zase, povedzme si úprimne, mnohé z tých produktov chutia výborne. Chuť však je dosť málo na to, aby sme mohli produkt hodnotiť kladne. Na tlačenie kalerábov je však veľmi dôležítým faktorom.

Pamätáte sa na chuť jogurtov, kedysi dávno, samozrejme mám na mysli minulé storočie... Odpoveď mi dajú asi len staršie ročníky. Ja si tú chuť pamätám. Priznám sa, že ako dieťaťu mi moc nevyhovovala, zdala sa mi kyslá. Viem, že viac by mi chutili tieto lahodné chute, ochutené kadečím od výmyslu sveta...

Mliekárenské spoločnosti síce receptúru obrátili hore nohami, ale slogany, patriace tradičným receptúram si (žiaľ) ponechali a snažia sa na ne nachytať čo najviac populácie. A darí sa im, veď potencionálny konzument chce byť zdravý!

Nielen jogruty sú predmetom reklám, ktoré nezodpovedajú skutočnosti. S tým nič nenarobíme. Zatiaľ. Chcem veriť, že raz bude takéto oblbovanie trestné. Ja sa však asi toho už nedožijem. Zatiaľ víťazí jednoznačne biznis.

Asi najlepšou obranou je dodržiavať starý slogan "všetko s mierou". Niečo jesť predsa musíme...

Ste zmätení? Ja áno. KTO POZNÁ PRAVDU?

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu