
Rozmarín pochádza z oblasti Stredomoria, ale pestuje sa už dlhé roky aj v oblastiach mierneho pásma, po celej Európe. V neskorom stredoveku sa rozmarín využíval ako vonná bylina, rozhadzoval sa po miestnostiach a pálil sa ako kadidlo. Obsahuje éterické oleje, saponín a triesloviny.
Rastlina je použiteľná celá, či už ide o ihlicovité listy, celé vetvičky, stonky aj kvety. Pestujem rozmarín už niekoľko rokov. Teplejšie dni v roku trávi na balkóne a zimu prečká na chodbe. Na jar vetvičky prestrihám a tak podporím rozkonárenie rastlinky. Sadenicu rozmarínu nie je problém zakúpiť v záhradných centrách, na tržnici. Kedysi bol bežnou súčasťou takmer každej záhrady. Stačí, že od niekoho zístake odrezok a za nejaký čas sa aj vy budete tešiť z rozmarínového stromčeka. Samozrejme, že rozmarín nájdeme v obchodoch aj v sušenej forme. Nakoľko je dostupný celoročne, zaiste je výhodnejšie mať doma vlastnú rastlinku, pretože čerstvo odtrhnutý rozmarín sa so sušeným z obchodu naozaj nedá porovnať. Ak vám rozmarín zakvitne, tak poteší oko drobnými modrými, niekedy ružovými alebo bielymi kvetmi.
Chuť je ostrá a veľmi výrazná, dokonca ani varenie jej moc neuberie na sile. Pri tejto bylinke sa špeciálne oplatí dodržať pravidlo, že menej je viac.
V stredomorskej kuchyni sa používa so zeleninkou opečenou na olivovom oleji, Taliani ho pridávajú hojne k teľaciemu mäsku.
Rozmarín je výbornou ingredienciou do marinád, trebárs na hydinu, jahňacinu, takže v grilovacej sezóne nájde svoje uplatnenie.
Ak máte väčšiu rastlinu, tak môžete staršie, húževnatejšie stonky použiť ako ihlice na špízy. Vetvičku môžete zase vyuižť na potieranie mäsa tukom pri grilovaní.
Doma môžeme vyrobiť rozmarínový olej alebo ocot, vložením vetvičky do fľaše. Rozmarín môžeme nechať vylúhovať trebárs v sirupe, ktorý potom použijeme na výrobu osviežujúcich nápojov či limonád. Ak chceme zaujímavo využiť kvietky, tak ich môžeme zamraziť s vodou v nádobkácha na ľad. Takéto kocky ľadu vychladia a príjemne ochutia hocijaký nápoj, dodajú mu aj pekný vzhľad.
Rozmarín je súčasťou aj rôznych koreninových zmesí, je napr. nepostrádateľnou súčasťou provensálskeho korenia.
Jeho použitie závisí od našej chuti, fantázie, ale odporúča sa po rozmaríne siahnuť, keď pripravujeme jahňacinu, ryby (keď pečiem rybu, zvyknem jej do bruška vložiť kúsok rozmarínu), teľacie mäso, hydinu, bravčové mäsko ( keď pečiem akýkoľvek druh mäsa, pridám aj vetvičku rozmarínu). Môžeme ním jemne ochutiť aj zemiaky (pečené získajú výbornú chuť), kel, baklažán, šošovicu ale aj plnku do mäsa. Zvýrazní chuť omáčok (napr. paradajkovej) a hubových jedál. Ku rozmarínu odporúčam použiť aj cesnak, ale predpokladám, že väčšina domácností pečené mäsko bez cesnaku ani nerobí...
Nemám to vyskúšané, ale vraj sa rozmarín hodí aj k ovociu, napríklad k marhuliam, pomarančom.
Rozmarín má aj liečivé vlastnosti. Bylinkár Pavel Váňa ho odporúča pri depresívnych stavoch, pri rekonvalescencii, močových kameňoch, búšení srdca, nízkom tlaku a na posiľnenie srdca u starých ľudí. Rozmarín podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie moču, povzbudzuje nervovú činnosť, znižuje sprievodné javy klimaktéria. Zvonka - vo forme výluhu v liehu - pomôže pri reumatických bolestiach.
Nálev: jedna čajová lyžička sušenej rastliny sa preleje 250 ml vody horúcej vody. Lúhovať 20 minút.
Rozmarínové víno:
50 g rastliny vložíme do 3-4 litrov dobrého prírodného vína. Necháme 3 dni lúhovať. Prospieva srdcu, predovšetkým tým skôr narodeným, kedy srdce nie je choré ale menej výkonné. Odporúčaná dávka je dva krát denne po jednom deci.
Ak máme chuť na osvieženie, pridajme do vody na kúpeľ pár vetvičiek rozmarínu.
Rozmarín nájde svoje uplatnenie v lekárnictve, voňavkárstve ale aj v aromaterapii. Éterický olej zmierňuje napätie a stres. Na dobrej masáži sa môžete stretnúť s rozmarínovým olejom, ktorý spôsobí zvýšené prekrvenie tela.
Navyše, rozmarín sa často stával motívom pre ľudovú tvorivosť, v nejednej básni, či piesni sa spieva práve o ňom...
...To lehotské šíre pole, to lehotské políčko,
zasiala som rozmarín zelený a vzišlo mi žitečko...
Z rozmarínu sa zvyknú robiť aj pierka pre svadobčanov.
... Rozmarín zelený na obidva kraje,
kdeže je ten šuhaj, čo mi dobre praje...
... Perečko rozmarín, ako ťa rád nosím,
frajerečka moja, zanechať ťa musím...
Foto a text piesní: zdroj internet
(článoček venujem jeffry1)