
Vrátim sa však ešte k tým kontroverzným tukom. Časť odbornej verejnosti je presvedčená, že margaríny predstavujú pre nás zdravotné riziko. Vraj margarínu chýba len jedna jediná molekula a bola by z neho umelá hmota. Vraj, ak si chceme sami overiť, aký humus predstavuje margarín, máme urobiť nasledovnú skúšku: nechať otvorenú krabičku margarínu, kdesi vonku v tieni a pozorovať, čo sa s ňou bude diať, resp. nediať. Vraj sa k nej nepriblížia ani maškrtní hlodavci, ani zvedavý hmyz, ani len šváby, vraj sa neskazí a vraj sa v ňom nevytvorí ani pleseň. Otázka znie: Prečo nič živé si na tomto zázraku potravinárskeho priemyslu nepochutí? Treba vyskúšať!
Dnes mám za sebou jeden zvláštny zážitok, ktorý ma vlastne inšpiroval k tomuto článočku. Beny, náš štvornohý člen rodiny, má veľmi rád mliečne výrobky. Ako mls občas dostane kúsok chlebíka natretého maslom. Zalizuje sa až za ušami. Dnes som si natierala chlieb Florou. Samozrejme, ako započul, že sa čosi robí v kuchyni, dobehol ku mne a žiadostivým pohľadom sledoval moje ústa, naznačujúc mi, že aj on by si čosi dal. Nedalo mi, odtrhla som kúsok z chleba a ponúkla som mu. Na moje veľké prekvapenie, Beny privoňal, zdvihol zrak, hľadel mi do očí, akoby sa ma pýtal: "Toto ti chutí, no fuj". Chlebík si nevzal. Skúšala som ďalej a držala trpezlivo "mls" pred jeho papuľkou, až si ho nakoniec uchmatol. Aha, tak predsa ... povedala som si, lenže... On ten kúsok hodil na zem a odišiel bez záujmu z kuchyne.
Neustály boj sa vedie aj medzi olejmi a bravčovou masťou. Nie je tajomstvom, že oleje sa rýchlo prepaľujú, vplyvom vysokých teplôt sa v nich začínajú tvoriť škodlivé látky. Túto skutočnosť nepopiera vari žiadny odborník na výživu. Je pravdou, že síce za studena obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ale čo z toho, keď pri vyšších teplotách sa menia na jed. Masť obsahuje zatracované nasýtené mastné kyseliny, ale pri vyšších teplotách v nej nevznikajú škodlivé látky. Neviem, ako vám, ale mne sedliacky rozum radí používať masť. A aj tak robím. Vyprážam v 90% len na bravčovej masti. Taký dobrý guláš si tiež neviem predsataviť "stavať" na oleji...
Nakoľko týmto článočkom chcem oprášiť poškvrnenú povesť bravčovej masti, pridám aj jeden receptík, ktorý fanúšikom tejto dobroty, snáď spustí Pavlovov reflex. Recept som získala od priateľky Bibky a tá ho dostala od svojej priateľky. Vyskúšala som a neoľutovala... Rozdávam ho ďalej. Poskytnem ho teda aj vám. Mastičková mňamka sa volá Židovská pečienka (alebo pečeň?):
250g bravčovej masti (či už si vytopíte sami, alebo použijete hotovú z predajne) rozpustíme vo vhodnom kastróliku. Medzitým pokrájame na čo najdrobnejšie kúsočky 250g kuracích pečienok a roztlačíme 4-5 strúčikov cesnaku. Do roztopenej masti vhodíme cesnak a o chvíľočku pečienku, ktorú miešaním opekáme cca 5 minút. Pridáme sladkú červenú papriku, možno pridať aj trochu štipľavej, mleté korenie (ja som nedala) a prisolíme. Po pridaní papriky mastičku vezmeme z varného telesa, pretože dlhším smažením by nám paprika zhorkla. Hotovo! Nalejeme do vhodnej nádobky a necháme stuhnúť. Môžeme pri tuhnutí aj občas premiešať, aby pečienka nesadla iba na dno.
(Pečienku môžeme v masti aj rozmixovať, vtedy získame "hladkú" pomazánku).
Poviem vám, že som musela krotiť manželove nájazdy na chladničku. Aj po varenej večeri bol schopný natrieť si ešte chlebík s mastičkou, na ňu pokrájať tenké plátky cesnaku a pochutnávať si na tejto dobrote. Na hriešne dobrú mastičku si miesto v brušku vždy našiel.
Človek nekonzumuje takúto dobrotu každý deň a tak si myslím, že nejaké prehnané "no, no, no", že ide o hriešnu masť, nie sú na mieste. Tiež si myslím, že je to menšie zlo ako kadejaké hotové mäsové paštéty, ktorých zloženie radšej ani nechcem poznať... Navyše mi vôbec nechutia. Kde sa stratili pôvodné receptúry napríklad Majky, Svačinky? Ale to je už na inú tému...
Ak som vás presvedčila na "nezdravú" maškrtu, tak vám prajem dobrú chuť! Naše staré mamy, prastaré mamy tiež používali masť a netrpeli takými civilizačnými chorobami ako my, hoci mnohí vylúčili zo stravy maslo a masť, ako im bolo radené. Tlačia sa margarínmi umelo vylepšenými pridanými vitamínmi, rezne smažia na slnečnicovom oleji, v presvedčení, že žijú zdravo.
Na šťastie, každý sa môže rozhodnúť sám čo vloží do úst, takže názor a konanie nechávam na vás...