Znovuobjavená špalda

Na pulte pekárenských výrobkov  ma dnes zaujali veľké rožky, chrumkavé už na pohľad  a pri dotyku ako perinka...  Podľa informácie predajcu som sa dozvedela, že ide o špaldové rožky. Neváhala som, kúpila som. Zvedavosť zvíťazila...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)
Obrázok blogu

Chutia báječne! Je pravdou, že som v ponuke (predovšetkým v bio-kútikoch) videla rôzne produkty zo špaldy, ale pečivo som dnes videla a jedla po prvý raz. Vlastne...raz som už kúpila akési špaldové kocky, no tie chutili úplne ináč ako tieto rožky. Po príchode domov som si povedala, že sa na túto obilninu pozriem bližšie.

Ide o odrodu pšenice, na ktorú sa aj veľmi podobá. Jej názov je pšenica špaldová - Triticum spelta L. Podoba je však asi jediné, čo má so pšenicou spoločné. S nutričnými, chuťovými aj dietetickými vlastnosťami ju vysoko prevyšuje. Špalda je najdokonalejším druhom obilia a hoci je jedným z najstarších druhov, na našom území nemá veľkú tradíciu. V ostatných rokoch však rastie o ňu záujem a tak sa osevné plochy rozširujú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Špalda je nenáročná na pestovanie. Je zaujímavá tým, že jej zrná sú obalené v dvojitej pleve, ktorá dokonale chráni pred kontamináciou, chorobami a škodcami. Keď už spomínam plevy, tak pripomieniem, že aj tie našli svoje využitie - napríklad sa nimi plnia vankúše. Tie akumulujú dobre teplo, napomáhajú dobrému spánku.

Špalda je medzi obilninami obsahom obsahu bielkovín na prvom mieste. Zvláštnosťou je aj to, že sa nestala predmetom šlachtenia, čiže sa vyskytuje takmer v pôvodnej podobe. Obsahuje vysoké percento nenasýtených mastných kyselín, horčík, zinok, fosfor, vápnik, niacín, beta-karotén a vitamíny B1,B2 a PP. Významná je vysokým obsahom vlákniny. Je ľahšie stráviteľná ako ostatné druhy obilnín. Stimuluje imunitný systém a podporuje črevnú peristaltiku. V niektorých prípadoch ju znášajú aj alergici na lepok.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavé je, že múka zo špaldy je svetlá, vyzerá takmer ako biela múka. Napriek tomu jej nutričná hodnota je niekoľkonásobne vyššia. Špalda je obľúbenou súčasťou vegetariánskej a makrobiotickej kuchyne.

Špalda sa dá upotrebiť vo všetkých podobách - zrno, krúpy (kernoto), vločky, krupica... Zo špaldy sa vyrába tzv. bulgur, je to predvarená a nalámaná forma špaldy, ktorá sa už nevarí. Na trhu sa zjavujú špaldové cestoviny, špaldová káva, pukance, rôzne extrudované výrobky. Špalda môže byť aj základnou surovinou pre výrobu piva. Všetky produkty z nej vyrobené sa tešia ľahkej straviteľnosti a skvelým účinkom na ľudský organizmus. Chuť je oriešková a jemne sladkastá. Je vhodná do koláčov, vďaka jej sladkastej chuti môžeme znížiť množstvo cukru. Výborne sa hodí k príprave keksíkov. Krúpy sa dajú kombinovať so zeleninou, hubami aj mäsom.

SkryťVypnúť reklamu

Známa liečiteľka sv. Hildegarda z Bingenu považovala špaldu za zázračnú, tvrdila, že má 17 predností. Telo zahreje, posilní, jej konzumácia je vhodná napríklad na konci zimy ako prevencia pred jarnou únavou.

Chlebík zo špaldy (diel múky sa nahradí špaldovou) je vláčny, dlho vydrží čerstvý a má vynikajúcu výraznú chlebovú chuť. Mňam, ten rožtek bol tiež vynikajúci...

A ešte čosi - špaldu môžeme dať naklíčiť. Čerstvé klíčky sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov, bielkovín a minerálnych látok. Klíčkami môžeme posypať natretý krajec chleba, zemiaky, ryžu, môžeme ich pridávať do nátierok alebo šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Som rada, že špalda zažíva obdobie renesancie. Verím, že sa postupne dostane do nášho povedomia, do našich naších jedálničkov. Verím, že sa tak stane aj vďaka firmám, ktoré ju spracúvajú na rôzne produkty, ktoré chutia a zároveň sú pre naše zdravie prospešné.

Foto: zdroj internet

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu